A3 Haber

Çerkezoğlu: Kısa Çalışma Ödeneği’nden yüz binlerce işçi yararlanamayacak

Çerkezoğlu: Kısa Çalışma Ödeneği’nden yüz binlerce işçi yararlanamayacak

Çerkezoğlu: Kısa Çalışma Ödeneği’nden yüz binlerce işçi yararlanamayacak
Mart 26
00:01 2020

Yararlanma koşulu son 3 yılda 600 sigortalılıktan 450 güne indirilen Kısa Çalışma Ödeneği’yle ilgili açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bu değişiklikten yüz binlerce işçi yararlanamayacak” dedi. Çerkezoğlu, asgari ücret üzerindeki verginin de kaldırılmasını istedi.

A3 Haber Merkezi- DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Kısa Çalışma Ödeneği’yle ilgili “Bu değişiklikten yüz binlerce işçi yararlanamayacak” dedi. Çerkezoğlu, yazılı açıklama yaparak, Meclis’te İşsizlik Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapan düzenleme ile ödeneğin koşullarının değiştiğini hatırlattı.

Çerkezoğlu, açıklamasında şunları belirtti: “Bu düzenleme Covid-19 koronavirüs nedeniyle yaşanan büyük işsizlik ve ücretsiz izin dalgasını önlemede kesinlikle yetersiz. Son üç yılda 600 gün çalışma koşulunun 450 güne indirilmesi kısa çalışma ödeneğinden yararlanmada ciddi bir genişleme yaratmayacak. Bu durum aynı işyerinde farklı çalışma süresine sahip olanların bir bölümünün kısa çalışma ödeneğinden yararlanmasını engelleyecek. Son üç yılda 450 günden daha kısa çalışması olan yüz binlerce işçi bu değişiklikten yararlanmayacak.

“Kriz fırsat bilinerek işçi hakları yok ediliyor”

DİSK Başkanı Çerkezoğlu, “Ayrıca başvuruların 60 gün içinde sonuçlandırılacak olması ciddi bir sorundur. Bu süre oldukça uzundur. Daha hızlı çözümler gerekir. Başvuruların hızla sonuçlandırılması gerekir. Denetimler sonra yapılabilir. Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara ilişkin yaptırımlar artırılabilir ama sürecin bir an önce başlaması gerekir” açıklamasında bulundu

İşsizlik Ödeneği’nden yararlanma koşullarının değiştirilmediğine dikkat çeken Çerkezoğlu, “Büyük eksikliktir. Krizi fırsat bilerek işçilerin haklarını yok eden telafi çalışması gibi esnek çalışma biçimlerinin artırılmasını doğru bulmuyoruz” dedi.

“Asgari ücret üzerindeki vergiler tümüyle kaldırılmalıdır”

Çerkezoğlu koronavirüs salgınına karşı asgari ücretlinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizerek, şu açıklamayı yaptı; “Covid-19 ile mücadele sürecinde asgari ücret üzerindeki vergiler tümüyle kaldırılmalıdır. Covid-19 ile mücadelede işçilerin hak kayıplarına yol açacak esnek çalışma biçimleri yerine istihdamı ve geliri koruyacak düzenlemelerin yapılması gerekir.

Arzu Çerkezoğlu DİSK’in önerilerini ise şöyle sıraladı:

  • İşten çıkarmalar Covid-19 süresince yasaklanmalı, işten çıkarmalar ve ücretsiz izinler yerine kısa çalışma ödeneği kullanılmalıdır.
  • Covid-19 süresince bütün işçiler süre koşulu aranmaksızın işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmalıdır.
  • Acil ve zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında bütün işler 15 gün süreyle durdurulmalıdır.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER