A3 Haber

Koronavirüse karşı sanal G20 zirvesi sona erdi

Koronavirüse karşı sanal G20 zirvesi sona erdi

Koronavirüse karşı sanal G20 zirvesi sona erdi
Mart 26
18:05 2020

Koronavirüs salgını nedeniyle dünyadaki ölü sayısı 21 bine ulaşırken, dünyanın en büyük 20 ekonomisinin lideri sanal zirvede bir araya geldi. Video konferans yoluyla yapılan zirveye, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. Düzenlenen sanal G-20 Liderler Olağanüstü Zirvesi, iki saat 15 dakika sürdü.

Çin’in Vuhan kentinden yayılarak tüm dünyayı etkisi altına alan ve binlerce kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle toplanan G-20 Liderler Olağanüstü Zirvesi sona erdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da video konferans yöntemiyle katıldığı zirve, 2 saat 15 dakika sürdü.

Zirvede Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve G20 Türkiye Şerpası Hayrettin Demircan da eşlik etti.

G-20 ülkelerini Türkiye’nin yanı sıra Almanya, ABD, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu oluşturuyor.

Erdoğan: Hiçbir ülkenin tek taraflı politikalar uygulama lüksü yoktur

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvenin ardından açıklama yaptı.

Erdoğan, “Küresel finansal kriz döneminde yaptığımız gibi bir an önce harekete geçmeliyiz. Hiçbirimizin korumacı ve tek taraflı politikalar uygulama lüksü yoktur. İnsanlığın tamamı rahat nefes alıncaya kadar tüm ülkeleri adil bir şekilde bu küresel sağlık kriziyle mücadeleye katılmaya davet ediyorum. Alacağımız tüm ulusal tedbirlerin Dünya Ticaret Örgütü kuralları ile uyumlu ve uluslararası iş birliğini teşvik edici olması önemlidir.

Salgının kontrolü ile hastalığın teşhisi ve tedavisi konusundaki birikimlerin de paylaşılması gerekiyor. Koronavirüs salgını G20’nin iş birliği ve uzlaşı ruhunun önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu süreçte yönlendirici olmak, sorumluluk almak ve küresel ölçekte iş birliğini göstermek zorundayız. Salgınla mücadelede birçok gelişmiş ülkenin dahi çok ciddi zorluklar yaşadığını görüyoruz” açıklamasında bulundu.

Albayrak: Dayanışmaya çok ihtiyacımız var

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, zirvede değinilen konulara ilişkin olarak kişisel Twitter hesabında bir açıklama yaptı.

Albayrak, “Sn. Cumhurbaşkanımız ile katılım gösterdiğimiz G20 Liderler Olağanüstü Zirvesi’nde küresel salgınla mücadelede uluslararası işbirliğinin önemi bir kez daha vurgulanmış oldu. Virüsün ülkeler arasına görünmez sınırlar koymasının önüne geçmek için dayanışmaya çok ihtiyacımız var” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER