A3 Haber

Bilim Kurulu üyesi Dr. Kara: Çin’den gelen Covid-19 testlerinin yanılma payı yüksek, kullanıma sokmadık

Bilim Kurulu üyesi Dr. Kara: Çin’den gelen Covid-19 testlerinin yanılma payı yüksek, kullanıma sokmadık

Bilim Kurulu üyesi Dr. Kara: Çin’den gelen Covid-19 testlerinin yanılma payı yüksek, kullanıma sokmadık
Mart 27
15:47 2020

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Çin’den gelen yeni tip koronavirüs testlerinin yanılma payının yüksek olduğunu söyledi. Kara, “İspanya’nın en büyük hatası bu oldu, test etmeden kullanıma soktular. İspanya sağlık bakanı da çıktı, özür diledi” dedi.

Prof. Dr. Kara, katıldığı televizyon programında “Çin’den alınan hızlı testi aldık, testi denedik. Yanılma payı yüksek diye kullanıma sokmadık. İspanya’nın en büyük hatası bu oldu, test etmeden kullanıma soktular. İspanya sağlık bakanı da çıktı, özür diledi” şeklinde konuştu.

Virüsün düşmanlarının “güneş ve deterjan olduğunu” söyleyen Kara, “Biz karşımızdaki düşmanı tanıdık mı? Belli bir noktaya kadar tanıdık. Nedir bu düşman? Özelliği şu ki güneşten çok etkileniyor herhangi bir detarjandan çabuk etkileniyor ve anında parçalanıyor. O nedenle de normal kullandığımız sabun ve deterjan hemen ortadan kaldırıyor” diye konuştu.

Dezenfeksiyon tünelleri öldürücü olabilir

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan dezenfeksiyon tünellerinin öldürücü olabileceği konusunda uyardı.  Dezenfeksiyon tünellerinde buharın sadece su ile oluşturulsa bile partiküllerin hastalıklı bir kişinin bıraktığı mikroplarla sonraki kişilerin hastalanmasına neden olabileceğini söyleyen Kara, şunları kaydetti:

“Öncelikli zarar vermememiz gerekir. Çok zararlı bir işlem. Ne veriyorsa versin zararlı bir işlem. İnsan sağlığını tehdit eden bir işlem. Su bile verilse orada, buharlaştırıyor ve dikkat ederseniz çok küçük partiküller halinde çeviriyor suyu. Bu kez sizden bir önce giren kişi diyelim ki hasta ve nefes aldı bir kere de öksürdü. O küçük su buharlarının kendinize düştüğünü düşünün. Bir önceki kişide oldu. ‘Havada asılı kalmaz’ diyoruz, doğru ama o küçük partiküllerin arasında virüs de kalabilir. Tüberküloz mesela çok daha kolay kalabilir. Bir sonraki de onu alabilir. Bazen kaş yapalım derken değil göz değil kulak bütün vücudu ortadan kaldırıyoruz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER