A3 Haber

En büyük tehlike, belirti taşımayan hastalar

En büyük tehlike, belirti taşımayan hastalar

En büyük tehlike, belirti taşımayan hastalar
Nisan 04
10:15 2020

Rus virolog Netesov, koronavirüsün yayılmasındaki en büyük tehlikenin herhangi bir klinik belirtisi olmayan hastalar olduğunu belirtirken, Moskova Seçenov Devlet Tıp Üniversitesi’nden Palman da bir ilaç bulununcaya kadar virüsten korunmanın en iyi yolunun karantina ve kendini izole etmek olduğunu bildirdi.

Novosibirsk Devlet Üniversitesi Biyoteknoloji ve Viroloji Laboratuvarı Başkanı Sergey Netesov, koronavirüs kapan insanlarda sıkça belirtilerin günler sonra kendini göstermeye başladığını, bu süre içinde hastaların enfeksiyonu çevredekilerle ‘paylaştığını’, koronavirüsün yayılma hızının bu denli yüksek olmasının bundan kaynaklandığını anlattı. Bu durumun koronavirüse karşı mücadeleyi zorlaştırdığını söyleyen uzman, virüsü kapan ama belirtisi olmayan kişi sayısıyla ilgili net bilginin olmadığına işaret etti.

“Hastalarla temas olan kesinlikle herkese koronavirüs testi yapılmalı“

Netesov, “Farklı kaynaklara göre oranları yüzde 10 ilâ 50 arasında. Onlar virüsü yayabilir. Bu yüzden hastalarla temas olan kesinlikle herkese mutlaka koronavirüs testi yapılmalı” dedi. Koronavirüsü yenen kişilerin de taşıyıcı olabileceğine dikkat çeken Netesov, bu yüzden iyileştikten sonra taburcu edilenlere de bir süre test uygulanması gerektiğini bildirdi.

Karantinadan daha etkili bir önlem yok

Öte yandan Moskova Seçenov Devlet Tıp Üniversitesi Somnoloji Ofisi Başkanı Aleksander Palman, “Malesef şu anda koronavirüsü önleyebilecek veya etkili bir şekilde tedavi edebilecek ilaç bulunmuyor. Ne Orta Çağ’da, ne 19. yüzyılın sonlarında, ne 20. yüzyılın başlarında ne de şimdi insanlık bu tür durumlarda karantinadan daha etkili bir yöntem bulamadı. Bu nedenle, bunun bir tür büyük felakete dönüşmemesini sağlamanın tek yolu, gerçekten bir çeşit izolasyon ve kendini sınırlamadır” şeklinde konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER