A3 Haber

Türkiye ve İspanya’dan ‘solunum cihazı’ iddiaları hakkında açıklama

Türkiye ve İspanya’dan ‘solunum cihazı’ iddiaları hakkında açıklama

Türkiye ve İspanya’dan ‘solunum cihazı’ iddiaları hakkında açıklama
Nisan 04
22:54 2020

İspanya’da basınında çıkan “İspanya’nın aldığı solunum cihazlarına Türkiye’nin el koyduğu” iddialarına iki ülkenin Dışişleri Bakanı’ndan yanıt geldi. İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez, iddiaları yalanlarken Türkiye’ye teşekkürlerini iletti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da canlı yayında Gonzalez’in açıklamalarını aktarırken “41 ülkenin malzeme talebi var, hepsine yetişebilmemiz mümkün değil” dedi.

İspanya’nın sipariş ettiği solunum cihazlarına Türkiye’nin alıkoyduğu iddilarına iki ülkenin Dışişleri Bakanı yalanladı.

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya “Dost ve ortağımız Türkiye, cömertlik göstererek solunum cihazlarının İspanya’ya gönderilmesi kararını almıştır. Türkiye’ye karşı adil olmayan suçlamaları en açık ve en güçlü bir şekilde reddetmek istiyorum” açıklamasını yaptı.

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, ülkesindeki iki özerk yönetim tarafından satın alınan solunum cihazlarının Türkiye’nin gösterdiği “dayanışma” sonucu İspanya’ya ulaştırılacağını açıkladı.

İspanya’da muhalefet partilerinin, söz konusu olaydan dolayı Türkiye’ye yönelik suçlamalarını sert dille eleştiren Laya, “Türkiye’ye karşı adil olmayan suçlamaları en açık ve en güçlü bir şekilde reddetmek istiyorum. (El koydu, çaldı) gibi doğru olmayan suçlamalar yapıldı. Basında, siyasi partilerde ve kamuoyunda kullanılan bu tip ifadelerin, bizim ikili ilişkilerimize zarar verdiğinin bilinmesi gerekir” diye konuştu.

“Teslimi gecikti”

Laya, konunun diplomatik bir yolla çözüldüğünü aktararak, “Olan şu ki, İspanya’daki iki özerk yönetimin satın aldığı solunum cihazlarının teslimi gecikmiştir. Türkiye, önce bunları ülkesindeki hastalar için kullanmak istemiştir ama İspanya’daki aciliyeti görerek bizimle paylaşmaya karar verdiklerini bu gece bize iletmişlerdir” açıklamasında bulundu.

Söz konusu solunum cihazlarının şu anda lisans işlemlerinin yapıldığını ve ileriki saatlerde İspanya’ya ulaşacağını kaydeden Laya, “İspanya hükümeti tarafından sorumlu ve eylem odaklı, Türk hükümeti tarafından da İspanya’daki acil duruma karşılık veren büyük bir iş yapılmıştır. Verilmesi gereken tek mesaj budur” açıklamalarında bulundu.

Öte yandan Laya, Twitter hesabından da Türkiye’ye ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na teşekkür ederek, “Dost ve müttefik Türkiye’nin jestine teşekkür ediyoruz” paylaşımında bulundu.

Bakan Çavuşoğlu’ndan açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İspanya’nın tıbbi malzemelerine Türkiye tarafından el konulduğu şeklindeki iddialara açıklık getirdi.

İspanya ile ilişkilerin iyi olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Bugün gerçekten İspanya’da çıkan yanlış haberden dolayı yanlış yorumlarda geldi. Özellikle de ürünlere el koyma gibi çok çirkin bir suçlama oldu. Ama Dışişleri Bakanı canlı yayında gerçekleri açıklamış oldu. İspanya İtalya AB içinde bizi güçlü destekleyen ülkelerden biridir. İspanya ile her türlü ilişkilerimiz çok iyi” dedi.

“Taleplerin hepsini karşılayamayız”

41 ülkenin Türkiye’den talebi olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “İspanya Dışişleri Bakanı biraz önce açıklama yaptı. Bazı bölgelerde medyada Türkiye’yle ilgili çıkan haberleri reddetti. Bizim şu anda önümüzdeki listeye göre 94 ülkeden 41 ülkenin malzeme talebi var. Bu taleplerin hepsinin karşılamamız mümkün değil. 23 ülkeye farklı malzemeler gönderdik. Sağlık Bakanlığımızın tespitlerine göre ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamak. Bizim ihtiyaçlarımız garanti altına almamız lazım. İspanya’dan da uzun listelik bir talep gelmişti. Bunların hepsinin karşılamamız mümkün değil. Solunum cihazı ihracatı da izne bağlı” diye konuştu.

Ne olmuştu?

İspanya’nın Castilla y La Mancha ve Navarra özerk yönetimleri, önceki haftalarda bir Türk şirketinden üç milyon avro karşılığında 150 adet solunum cihazı satın almıştı.

Ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında birçok ülkede olduğu gibi Türkiye de sağlık ekipmanlarının ülkeden çıkışına kısıtlama getirmiş ve bundan dolayı bu cihazların İspanya’ya gönderilmesi süresi uzamıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER