A3 Haber

Prof. Dr. Kayıhan Pala: Salgın süreci ‘iyi mi, kötü mü yönetiliyor’ tartışması sona erdi

Prof. Dr. Kayıhan Pala: Salgın süreci ‘iyi mi, kötü mü yönetiliyor’ tartışması sona erdi

Prof. Dr. Kayıhan Pala: Salgın süreci ‘iyi mi, kötü mü yönetiliyor’ tartışması sona erdi
Nisan 12
11:15 2020

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, insanların sokakta izdiham yaratmasına neden olan sokağa çıkma yasağı ile salgının iyi mi, kötü mü yönetildiği tartışmasının sona erdiğini ifade etti.

A3 Haber Merkezi- İçişleri Bakanlığı, koronavirüs tedbirleri kapsamında akşam saatlerinde aniden 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta iki günlük sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurunca binlerce insan ihtiyaçlarını karşılamak için market ve fırınlara akın etti. Salgınla mücadelede günlerdir yapılan ‘Sosyal mesafenizi koruyun, izolasyon uygulayın’ uyarıları da yine yönetenlerin yanlış uygulamaları nedeniyle adeta boşa gitti.

“İki günlük sokağa çıkma yasağı yetersiz”

Sokağa çıkma yasağının ardından yaşananların, iki aydır yapılan ‘Fiziksel mesafeyi koruyun’ uyarılarını tamamen ortadan kaldırdığına dikkat çeken Halk Sağlığı Uzmanı ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Bu yaşananların ardından artık toplum ‘Bu salgın iyi yönetiliyor mu yönetilmiyor mu?’ tartışmasını bir kenara bırakacaktır” dedi.

İki günlük karantina uygulaması konusunda Bilim Kurulu’nun ne dediğini kamuoyunun bilmeye hakkı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Bu hastalığın en uzun kuluçka süresi 14 gün olarak biliniyor. Dolayısıyla iki günlük karantina ilanı hastalığın gidişatında sadece baskılanma etkisini azaltır ve yetersizdir” değerlendirmesinde bulundu.

“Sonuçlarını önümüzdeki günlerde göreceğiz”

Evrensel’den Vural Nasuhbeyoğlu’nun haberine göre, böyle bir karar vaka ve ölü sayısını azaltılmasına dönük olarak alınacaktı ise bunun zamanlamasının ve toplumun ihtiyaçlarını karşılaması için olanak yaratılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Pala “Saat 22.00 gibi açıklayıp 24.00’ten sonra 2 gün sokağa çıkmayacaksınız dediğinizde iki aydır dilimizde tüy bitecek şekilde yaptığımız ‘Fiziksel mesafeyi koruyun’ uyarılarımız tamamen ortadan kalkmış oldu. Bu yaşananın ardından herhalde toplum artık ‘Bu salgın iyi yönetiliyor mu yönetilmiyor mu?’ tartışmasını bir kenara bırakacaktır. Sanırım bu uygulamadan sonra herkes buna kendi yanıtını rahatlıkla vermiş olacaktır” diye konuştu.

Yaşananlar salgının seyrine nasıl etki eder?” sorusunu ise Prof. Dr. Kayıhan Pala, bunun salgının yayılmasını engelleme yaklaşımına taban tabana zıt bir tablo olduğunu belirterek “Bu kadar insanın sokağa çıkması ve temas etmesi salgının seyri açısından tabii ki olumsuzluk yaratacaktır. Ama ne kadar yaratır bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz” diyerek bu tablonun salgının iyi yönetilemediği kadar toplumun da bu süreci ve neyle karşı karşıya olduğumuzu iyi algılayamadığını gösterdiğini söyledi.

“Salgınla mücadele hastanede değil sahada kazanılır”

Salgın yönetiminin üç temel bileşeni olduğunu aktaran Prof. Dr. Pala, “1- hastalıkla ilgili olguları saptayıp, tedavi edeceksiniz. 2- hastalığın yayılmasını engelleyeceksiniz. 3- aldığınız kontrol önlemlerinin ne kadar etkili olduğunu izleyip, denetleyeceksiniz” dedi.

Salgınla mücadelenin hastanede değil sahada kazanılacağını vurgulayan Pala, “Bu salgının sahada kazanılması için sağlık sisteminizin bir aktif sürveyans sistemine sahip olması gerekirdi. Yani bir yurttaş sadece hastaneye başvurduğunda Covid-19 hastası olarak kayıtlara geçmemeliydi, hastaneye başvurmayanlar içinde de hasta ya şüpheli vakaları bularak bunların sağlıklı insanlarla temas etmesini engelleyecek izolasyon önlemleri alarak hastalığın yayılması engellenebilirdi. Burada önümüzdeki en önemli iki araç aktif sürveyans (Vakalar kendileri başvurmadan da bulunabilmesi) ve filyasyon (Vaka ortaya çıktığında nereden bulaşı aldığını ve temas kurduklarını saptamak) uygulamasıydı. 1000 yataklı hastaneler yaparak salgınla mücadelede başarılı olamazsınız. Asıl başarının salgının hastalığın yayılmasını engellemekte üreteceğimiz işler olmalıdır. Bu anlamda da Türkiye geç kalmıştır” dedi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER