A3 Haber

MİT Kanunu infaz düzenlemesinden muaf tutuldu: Sırf gazeteciler tahliye edilmesin diye…

MİT Kanunu infaz düzenlemesinden muaf tutuldu: Sırf gazeteciler tahliye edilmesin diye…

MİT Kanunu infaz düzenlemesinden muaf tutuldu: Sırf gazeteciler tahliye edilmesin diye…
Nisan 13
12:23 2020

Oda TV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve gazeteciler Hülya Kılınç ile Murat Ağırel’in tahliyesi, MİT Kanunu infaz indirimi düzenlemesinden çıkarılarak engellendi.

TBMM Genel Kurulunda infaz düzenlemesini içeren Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sürüyor.

AKP ve MHP’nin 70 maddeden oluşan İnfaz Kanun Teklifi’nde değişiklik yapıldı. AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan ve AKP milletvekilleri Oya Eronat, Recep Özel, Jülide İskenderoğlu, Ali Özkaya’nın verdiği önergeyle yapılan değişiklikle Oda TV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve gazeteciler Hülya Kılınç ile Murat Ağırel’in tahliyesi, MİT Kanunu indirimden çıkarılarak engellendi.

Gazeteciler Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun avukatı Kazım Yiğit Akalın, değişikliği “Bugüne kadar hiçbir İnfaz indiriminde MİT Kanunu istisna tutulmamıştı. Nitekim Meclis’te görüşülen bu kanun teklifinde de tutulmamıştı. Mafyaya, rüşvetçiye, hırsıza, gaspçıya indirime giden iktidar, sırf BARIŞ’lar ÇIKAMASIN diye GECE 3’te MİT Kanunu’nu indirimden çıkardı” şeklinde yorumladı.

İşte o mesaj:

“Kişiye özel düzenleme”

Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun Avukatı Hüseyin Ersöz de “Bunu da gördük! Meclis’te görüşmeleri devam eden infaz sistemi değişikliğine dair taslakta, gece yarısı verilen önergeyle değişikliğe gidildi. Tutuklu gazeteciler B.Terkoğlu ve B.Pehlivan, kişiye özel kanun maddesiyle kapsam dışı bırakıldı” değerlendirmesinde bulundu.

MİT’e karşı işlenen suçlarda indirim olmayacak

İnfaz kanunu teklifinin en önemli maddelerinden biri infaz oranını bazı suçlarda yarı yarıya düşüren 48. maddeydi. Devlete karşı işlenen suçlar, terör suçları, uyuşturucu ve cinsel suçlar gibi bazı istisna suçlar bu değişiklikten istisna tutuldu. Ancak madde istisna suçlar açısından tartışma konusu oldu. “Terör” tanımının çok geniş olduğuna dikkat çeken muhalefetten, şiddet içermeyen düşünce açıklamaya dönük propaganda gibi suçların da kapsama alınmasını istedi. Ancak bu talep kabul görmese de infaz indiriminden istisna tutulacak suçlara yenileri eklendi.

AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan ve AKP milletvekilleri Oya Eronat, Recep Özel, Jülide İskenderoğlu, Ali Özkaya’nın verdiği değişiklik önergesine göre “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan süreli hapis cezası alanlar da indirimden yararlanamayacak.

AKP Milletvekili Ali Özkaya önergeyle ilgili açıklamasında “yüze kezzap atmak gibi suçlarda ceza indirimi yapılmayacağını” söyledi.

Önerge ile ayrıca infaz indirimi yapılmayacak suçlara “Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununa karşı suçlar” da eklendi.

Önergenin gerekçesinde, “Kişilerin hayatına, vücut dokunulmazlığına ve cinsel dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar ile kişilerin özel hayatına ve hayatının gizli alanına karşı suçların, koşullu salıverilme oranlarının üçte ikide tutulması amaçlanmaktadır. Ayrıca, çocuklar tarafından işlenen terör suçları ve örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar ile yine çocuklar tarafından işlenen uyuşturucu ve uyarınca madde imal ve ticareti suçu da bu kapsamda değerlendirilerek, insanla birlikte toplum güvenliğinin ve genel sağlığın da korunması amaçlanmaktadır. Önergeyle, mağdurun yüzünün sürekli değişikliğine neden olacak şekilde kasten yaralama suçundan hapis cezasına mahkum olanların da üçte ikilik koşullu salıverilme oranının muhafaza edilmesi amaçlanmaktadır” denildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER