A3 Haber

Kısa çalışma ödeneğinde şirketlerin beyanı esas alınacak, inceleme beklenmeden ödeme yapılacak

Kısa çalışma ödeneğinde şirketlerin beyanı esas alınacak, inceleme beklenmeden ödeme yapılacak

Kısa çalışma ödeneğinde şirketlerin beyanı esas alınacak, inceleme beklenmeden ödeme yapılacak
Nisan 15
08:25 2020

Koronavirüsün ekonomiye olumsuz etkilerine yönelik alınan tedbirlerdeki aksaklıklarda bazı düzeltmelere gidildi. Meclis’e sunulan yeni torba kanun teklifine göre, kısa çalışma ödeneğinde şirketlerin beyanı esas alınacak ve müfettiş incelemesi beklenmeksizin ödemelere başlanacak.

Sözcü’den Taylan Büyükşahin’in haberine göre, Meclis’e iktidar milletvekillerince sunulan “Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nde gerekli düzeltmelerin yapıldığı görüldü.

Kanun teklifinin 7’nci maddesinde, “Kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilir. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir” ifadeleri yer aldı.

Kâr dağıtımı

Sözcü Yazarı Nedim Türkmen de, 4 Nisan tarihinde “Kâr dağıtımına sınırlama getirilemez” başlığıyla kaleme aldığı köşe yazısında, sermaye şirketlerinin kâr dağıtımı ile ilgili düzenlemesindeki yanlışları dile getirmişti.

Şirketlerin 2019 yılı net dönem kârının dağıtımına sınırlama getirildiğini anlatan Türkmen, uygulamanın şirketlere fayda değil zarar getireceğini, düzenlemenin yasal dayanağının olmadığını ve yasa ile düzenleme yapılması gerektiğini vurgulamıştı. Meclis’e sunulan yasa teklifinin 11’inci maddesi ile bu sınırlamada da düzenleme yapılıyor.

Ücretsiz izne düzenleme

Yasa ile işten çıkarmalar 3 ay yasaklanırken, su faturalarının 3 ay ertelenmesi, TEDAŞ’ın elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarının yapılandırılması, faaliyeti duran işletmelerin reklam, ilan ve çevre vergilerinin ötelenmesi gibi düzenlemeler de getirildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER