A3 Haber

Torosların sembol çiçeği şakayığa zarar vermenin cezası 61 bin 800 lira

Torosların sembol çiçeği şakayığa zarar vermenin cezası 61 bin 800 lira

Torosların sembol çiçeği şakayığa zarar vermenin cezası 61 bin 800 lira
Nisan 30
08:51 2020

Antalya’nın Kumluca ilçesinde, şakayık çiçekleri açtı. Toros Dağları’nın yüksek kesimlerinde açan koruma altındaki şakayık çiçeklerini dalından koparmak ya da yerinden sökmenin cezası 61 bin 800 lira.

EXPO 2016 Antalya’nın da sembol çiçeği olan şakayık, Toros Dağları’nda 1500 rakımda yetişiyor. Yöre halkının koruduğu ve yoğun ilgi gösterdiği şakayık çiçeği, bölgeye özel bir önem kazandırırken, doğal güzelliğiyle de büyülüyor.

Şakayığın yayılış gösterdiği bölgelerden Kumluca’ya bağlı Altınyaka Mahallesi’ndeki çiçekler bu yıl geçen yıllara göre zamanında açtı. Nisanın son, mayısın ilk haftasında açan şakayıklar bölgede renk cümbüşü oluşturdu.

Şakayıkların ömrü en az bir hafta, en fazla 10 gün.

Altınyaka Teke Dağı’nın eteklerinde 1500 rakımının üzerinde sedir ormanlarının içinde yetişen şakayık çiçeğine ulaşmak çok kolay olmuyor. Stabilize yollar, otomobillerin geçişine izin vermiyor. Arazi araçlarıyla ulaşılması gerekiyor. Bu sayede gözlerden uzak kalan çiçeğe herkes ulaşamıyor. Böylelikle korunması daha kolay oluyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar bölgesinde olan şakayık çiçeğine zarar vermek ise yasak. Çiçeğe zarar vermek, dalından koparmak veya yerinden sökmenin cezası 61 bin 800 TL. (DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER