A3 Haber

Hükûmet milyonlarca öğrencinin sesini duymadı: Sınav tarihleri yine değişti, öğrenciler isyan etti

Hükûmet milyonlarca öğrencinin sesini duymadı: Sınav tarihleri yine değişti, öğrenciler isyan etti

Hükûmet milyonlarca öğrencinin sesini duymadı: Sınav tarihleri yine değişti, öğrenciler isyan etti
Mayıs 04
22:18 2020

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “normalleşme” planında en büyük mağduriyeti öğrenciler yaşadı. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir kez daha değiştirilen sınav tarihleri yüz binlerce öğrencinin tepkisine neden oldu. Eğitimci Onur Soğuk, alınan kararı büyük bir hata olarak nitelendirirken, “Süreç adeta çocuk oyuncağına döndü. Hem öğrenciler hem öğretmenler karara tepkili. Sınav tarihinin değiştirilmesinin öğrenciler üzerinde psikolojik etkileri olacak” dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının  Türkiye’de de etkisi sürerken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, salgın tedbirlerinin gevşetilmesine yönelik atılacak adımları açıkladı. Tedbirlerin gevşetilmesine yönelik atılacak adımları açıklayan Erdoğan’ın YKS ve LGS sınav tarihlerine dair yaptığı açıklama yüz binlerce öğrencinin tepkisine neden oldu. Öyle ki daha önce de değiştirilen sınav tarihi bugün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir kez daha değiştirildi ve Yüksek Öğretim Kurumları sınavı 27-28 Haziran’da, Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziran’da, Askeri Öğrenci Sınavı 14 Haziran’da yapılmasına karar verildi. Sınav tarihleri  Turizm Bakanlığı’nın, yaz turizmi için önemi bir ay olan Temmuz’da sınav yapılmasının turizmi olumsuz etkileyeceği düşüncesiyle Haziran ayına çekildi. Yüz binlerce öğrenci, gelecekleri açısından kritik öneme sahip sınav tarihlerinin değiştirilmesine sosyal medyada tepki gösterdi. neden oldu. Hafta içinde Twitter’da 1 milyon tweet atarak sınav tarihinin değiştirilmemesini talep eden öğrenciler adeta hayal kırıklığına uğradı.

“Yanlış bir karar alındı ve psikolojik olarak öğrencilerin dağılmasına neden oldu”

Eğitimci Onur Soğuk, sınav tarihlerinin öne alınmasını büyük bir hata olarak nitelendirirken, “Bu sınav süreç itibariyle üçüncü kez değiştirildi. Önce 25-26 Temmuz dediler şimdi de yeni bir tarihle geri çekildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında bütün kararların nihai olmadığını vurguladı. Bu açıklama elbette öğrencilerin ve öğretmenlerin kafasında ‘Sınav tarihi tekrar değişir mi?’ sorusunu akıllara getirdi.  Esas sorun psikolojiktir. Bir ay öne çekilmesi öğrenciler açısında en büyük etkisi psikolojik olarak hissedilecektir. Her ne olursa olsun öğrenciler çalışmalarına devam edecek zaten konu daraltılması yapıldı. Öğrenciler konularını yetiştirirler bu problem değil ama sorun öğrencilerin psikolojik olarak dağılmaları. Öğrenciler sınav tarihine odaklandılar bir ay öne çekilmesi psikolojik olarak hepsini dağıttı. Bu durum gözetilmeli ve açıklanan tarih değiştirilmemeliydi. Yanlış bir adım atıldı. Biz eğitimcilere gelen tepkilerden görüyoruz ki sınava girecek tüm öğrenciler bu karara tepki gösteriyor” dedi.

“Adeta çocuk oyuncağına döndü“

Sınav tarihlerinin bir kez daha değiştirilmesinin öğrenciler üzerinde olumsuz etkileri olacağını belirten Soğuk, “Adeta çocuk oyuncağına döndü. Sınava girecek öğrenciler yaşları itibariyle zaten dalgalı bir psikolojileri var. Sınav tarihinin değiştirilmesi gerekçesine sığınarak her şeyi bırakma ihtimalleri çok yüksek. Eğer ki olası bir süreçte sınav tarihi bir kez daha değiştirilirse bu da büyük bir hata olur. Öğrencilerin sınava olan inancını tamamen ortadan kalkar. Tüm dünyada koronavirüsün olası bir ikinci dalga ile tekrar kötü sonuçlar doğurabileceği konuşuluyor. Temmuz ayı için açıklanan sınav tarihi doğru bir tarihti. Hem o zamana kadar ikinci bir dalganın gelip gelmeyeceği de belli olurdu” diye konuştu.

“Twitter’da yürütülen kampanya çok temiz bir kampanya oldu”

Hafta içinde bir Twitter’da başlatılan kampanyanın önemine de değinen Soğuk, “Alınan bu karara hem öğrenci hem öğretmenler tepkili. Hafta içinde bir milyondan fazla tweet atıldı. Öğrencisi, öğretmeni, sanatçısı, her kesimden öğrencilere adeta destek yağdı. Trollerin devreye girmediği çok temiz bir kampanya oldu. Siyasi bir çatışmaya çekilmeden öğrenciler temiz bir biçimde isteklerini iletti ama bu istek kabul görmedi. Tertemiz bir hareketin de kabul edilmemesi öğrencilerin birçok şeye olan inancının kırılmasına neden oldu” şeklinde konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER