A3 Haber

Bloomberg HT Tüketici Güveni Ön Endeksi hafif yükseldi

Bloomberg HT Tüketici Güveni Ön Endeksi hafif yükseldi

Bloomberg HT Tüketici Güveni Ön Endeksi hafif yükseldi
Mayıs 18
13:18 2020

“Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Mayıs ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 3,06 artarak 67,10 değerini aldı.”

Grafik Verimetrik’ten…

Nisan ayı ortasında açıklanan ön endeks sert düşmüş, ay sonunda açıklanan nihai endekste bir miktar “iyileşme” görülmüştü.
Mayıs endeksinin detaylarına bakıldığında, endeksteki artışın temelde Türkiye ekonomisinin 12 ay sonrasına ilişkin beklentilerdeki iyileşme ve tüketim eğilimdeki artıştan kaynaklandı.

Detaylar şöyle:

  • Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi’nin bir önceki aya göre yüzde 3,75 artarak 76,31 değerini aldı.
  • İçinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi ise yüzde 17,69 artarak 55,52 değerini aldı.
  • Yukarıda bahsedilenlere ilave olarak tüketim eğilimindeki artışın bir nedeninin otomobil talebindeki artış olma ihtimali bulunuyor. Normalleşme döneminde toplu taşıma yerine imkanı olanların özel araç tercih etme olasılığı bu tür bir talep artışı getirmiş olabilir.
  • Endeksin önümüzdeki dönem seyrinde koranavirüs sürecinin gelişimi en önemli faktör olmaya devam edecek görünüyor.
    .

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER