A3 Haber

Bilim insanları uyardı: İşte yaşlanmayı hızlandıran yiyecekler

Bilim insanları uyardı: İşte yaşlanmayı hızlandıran yiyecekler

Bilim insanları uyardı: İşte yaşlanmayı hızlandıran yiyecekler
Mayıs 19
10:18 2020

İspanyol bilim insanları, aşırı işlenmiş gıdaların hücrelerin yaşlanma sürecini hızlandırdığını ortaya çıkardı. Araştırmalara göre, aşırı işlenmiş gıdaların hücrelerin yaşlanma sürecini hızlandırdığı tespit edildi. 

La Vanguardia’nın haberine göre, Navarra Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, “ultra” denilen yüksek seviyede işlenmiş gıdaların kromozomların uçlarındaki telomerleri kısalttığını tespit etti. 

Vitamin ve lif fakiri yiyecekler 

Fırın ürünleri ve atıştırmalıklar, gazlı içecekler, çeşitli tatlılar, şekerli mısır gevreği, yarı mamul ürünler ve yapısı geri kazandırılmış et ürünleri ultra işlenmiş gıda sayılıyor. Bu tür gıda büyük miktarda koruyucu ve boya, şeker, yağ ve tuz içeriyor, ancak vitamin ve lif bakımından fakir. 

Araştırmada, yaş ilerledikçe telomerlerin organizmadaki doğal süreç sonucu kısalmaya başladığı ifade edilirken ultra işlenmiş gıdanın bu süreci hızlandırdığı kaydedildi. 

Bilim insanları, yaşları 57-91 arasında 886 kişinin katılımıyla bir deney gerçekleştirdi. Araştırmacılar, gönüllülerin yedikleri ve içtikleri ile telomerlerin uzunluğu arasındaki bağı analiz etti. 

Bu çalışma, günde en az üç kez ultra işlenmiş gıda tüketen kişilerde telomerlerin kısalma olasılığının iki kat arttığını ortaya koydu. 

Telomer nedir ve nasıl etki eder?

Telomerler kromozom denilen DNA zincirlerinin uçlarındaki anlamsız nükleotit dizileridir ve asıl anlamlı olan genleri koruyucu bir işlevi vardır. Genç insanlarda 8 bin 000 ila 10 bin 000 nükleotitten oluşan telomerler, her hücre bölünmesinde uç kısımdan bir miktar nükleotit kaybederek kısalır. Öyle ki, belli bir eşik değerine geldiğinde hücre bölünemez hale gelir ve ölür. Hatta bu sebeptendir ki, laboratuvar araştırmaları sırasında hücreler bir kaç bölünmeden sonra çok fazla telomer nükleotiti kaybederek ölür ve araştırmayı zora sokar.Toplum içinde ‘ecel’ olarak bilinen bu duruma biyolojik olarak bir ‘iç saat’ – telomer uzunluğu – karar veriyor.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER