A3 Haber

20 yaşındaki Barış Çakan kalbinden bıçaklanarak öldürüldü: İki ayrı iddia kamuoyunu böldü

20 yaşındaki Barış Çakan kalbinden bıçaklanarak öldürüldü: İki ayrı iddia kamuoyunu böldü

20 yaşındaki Barış Çakan kalbinden bıçaklanarak öldürüldü: İki ayrı iddia kamuoyunu böldü
Haziran 01
14:20 2020

Ankara’da dün akşam bir cinayet işlendi. Üç kişinin saldırısına uğrayan Barış Çakan adlı genç kalbinden bıçaklanarak öldürüldü. Olayın oluş şekliyle ilgili iki ayrı iddia kafaları karıştırdı. Sosyal medyada da iki ayrı eğilim ortaya çıktı. Barış Çakan Kürtçe müzik dinlediği için mi öldürüldü, ezan okunurken yüksek sesle müzik dinleyen grubu uyardığı için mi öldürüldü?

A3 Haber Merkezi | Ankara’nın Etimesgut ilçesi Alsancak mahallesinde dün gece bir cinayet işlendi. A.B., K.Y. ve Ö.Y.’den oluşan üç kişilik grup ile Barış Çakan ve B.A.’dan oluşan iki kişilik grup arasında bir tartışma ve kavga yaşandı. Kavgada Barış Çakan adlı 20 yaşındaki genç kalbinden bıçaklanarak yaşamını yitirdi.

Olayın ardından kamuoyunda ve sosyal medyada cinayetin oluş şekliyle ilgili iki ayrı iddia ortaya atıldı. Özellikle sosyal medya kullanıcıları ikiye bölündü.

İlk iddia

Mezopotamya Ajansı’nın Barış Çakan’ın ailesinin anlattıklarına dayanarak geçtiği habere göre, dün akşam saatlerinde arkadaşlarıyla parkta oturmak için evden çıkan 20 yaşındaki Barış Çakan, Kürtçe müzik dinlediği gerekçesiyle üç kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Saldırı sonucu kalbinden bıçaklanan Çakan, olay yerinde yaşamını yitirdi. Üç saldırganın da gözaltına alındığı öğrenildi. Ağrı Patnoslu olan Barış Çakan’ın kuzeni Doğan Çakan, daha önce Kürtçe müzik dinledikleri için kendilerinin de saldırıya maruz kaldığını belirtti.

İkinci iddia

DHA’nın haberine göre ise Barış Çakan ve arkadaşı B.A. ezan okunduğu sırada parkta araç içerisinde yüksek sesle müzik dinleyen üç kişiyi uyardı. Araçtakilerin buna tepki göstermesi üzerine tartışma çıktı. Kavgaya dönen olayda Barış Çakan bıçaklanarak yaralandı. Olay yerine çağrılan ambulansla hastaneye kaldırılan Barış Çakan, doktorların tüm müdahalesine rağmen yaşamını yitiren. Aracın içerisinde ezan okunduğu sırada yüksek sesle müzik dinledikleri için Barış Çakan’ın uyarısıyla karşılaşan ve çıkan kavgada Barış Çakan’a saldıran A.B., K.Y. ve Ö.Y. gözaltına alındı.

Ankara Valiliği’nin açıklaması

Ankara Valiliği, olayın ardından bazı sosyal medya hesaplarında “Kürtçe müzik dinleyen genç bıçaklanarak öldürüldü” şeklindeki paylaşımlar üzerine iddiaları yalanladı.

Valilik açıklamasında şunlar kaydedildi:

İddia edildiği gibi olay, maktul ve yanındaki arkadaşının Kürtçe müzik dinlemesine, şüpheli karşı tarafın müdahalesi üzerine değil tam aksine maktul ve arkadaşının, şüphelileri araç içinde ezan okunması nedeniyle yüksek sesle ve etrafı rahatsız edecek tarzda müzik dinlememeleri konusunda ikazda bulunması üzerine başlamıştır. Maktulün arkadaşı B.A. alınan ilk ifadesinde olayın bu şekilde başladığını belirtmektedir. Diğer yandan olayla ilgili şüpheliler derhal gözaltına alınarak gerekli adli süreç Cumhuriyet savcılığının talimatları doğrultusunda detaylı bir şekilde sürdürülmektedir. Konunun başka mecralara çekilerek tahrik unsuru olarak kullanılmasının iyi niyetten uzak olduğu aşikardır.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü: İddiaların aksine dinlenen müzik Kürtçe değildir

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hafta sonu Ankara’da ezan okunduğu esnada yüksek sesle müzik dinlenmesi üzerine iki grup arasında tartışma çıktığı ve Kürtçe müzik dinleyen gencin öldürüldüğü iddia edilmiştir. İddiaların aksine dinlenen müzik Kürtçe değildir. Ve ezan okunduğu sırada yüksek sesle müzik dinleyenleri ikaz eden vatandaşımız, göğsünden yaralanmış, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamış ve hayatını kaybetmiştir” dedi.

“Hayatını kaybeden müzik dinleyen değil, müzik dinleyenleri uyaran vatandaşımızdır”

​Çataklı, “Haliyle anlatıldığı gibi hayatını kaybeden müzik dinleyen değil, müzik dinleyenleri uyaran vatandaşımızdır. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Söz konusu konuya ilişkin Ankara Valiliği’nce basın bilgilendirmesi yapılmıştır. Bu iddiaları ortaya atanlar, yıllardır bu konuyu istismar eden provokatörlerdir. Hukukun üstünlüğü, devletimizin gücüdür. İşkenceye sıfır tolerans, temel ilkemizdir. Terör, suç ve suçluyla mücadele etmek kadar provokatif her eylemle mücadele etmek ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek de sorumluluğumuzdur” ifadelerini kullandı.

Öldürülen Barış Çakan’ın babasından açıklama

Barış Çakan’ın babası Nihat Çakan olayla ilgili konuştu.

Oğlu Barış Çakan’ın dışarı çıktıktan 20 dakika sonra arkadaşı B.A.’nın, telefonla arayarak Barış’ın eve gelip gelmediğini sorduğunu ifade eden Nihat Çakan, “Arkadaşı dedi ki ‘Biz kavga ettik, ben kaçtım onu göremiyorum.’ Bunun üzerine evden fırladım. Arkadaşı olay yerini söyledi, polis, ambulans gelmiş. Gittik baktım, 3 kişi tarafından bıçaklanmış” dedi.

Baba Çakan şunları söyledi:

“Bunlar dışardayken, aracın içerisindeki 3 kişi müzik dinliyormuş, o esnada da ezan okunuyormuş. Oğlumun arkadaşı, ‘Ezan okunuyor şunun sesini biraz kısın, ezan bitsin’ diyor. Karşı taraf da diyor ki ‘Sen bana İslamiyeti mi öğreteceksin?’. Kavga ediyorlar, arkadaşı kaçıyor, bizim çocuk ellerinde kalıyor. 3 kişi birden buna saldırıyorlar. Olay böyle…”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER