A3 Haber

TTB’den bakanlığa ‘erken normalleşme’ tepkisi: İstanbul hala Vuhan gibi!

TTB’den bakanlığa ‘erken normalleşme’ tepkisi: İstanbul hala Vuhan gibi!

TTB’den bakanlığa ‘erken normalleşme’ tepkisi: İstanbul hala Vuhan gibi!
Haziran 18
19:27 2020

Koronavirüste birinci dalga sona ermeden tedbirlerin kaldırılmasının vaka sayısında artışa neden olduğunu belirten Türk Tabipler Birliği, “Türkiye nüfusunun yüzde 18,66’sının yaşadığı İstanbul’dan halen olguların yüzde 60’dan fazlasının bildiriliyor olması, kentin ‘Vuhan’ gibi bir yoğunluk merkezi olarak nitelendirilmesinin sürdüğünü göstermektedir” denildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, koronavirüse ilişkin son verileri değerlendirirken, salgını sürecinde 1 Haziran’dan itibaren yeni döneme geçilmesinin erken olduğunu vurguladı. “Pandemiyle mücadele bireylerin sorumluluğunu aşan bir kamusal irade ve duyarlılık gerektirir Pandemiye karşı mücadele Sayın Bakan’ın açıklamasında yaygın bir biçimde görüldüğü üzere tek başına bireylerin sorumluluğuna indirgenmeden, ivedi olarak toplumsal hareketliliği azaltacak önlemlerle yürütülmelidir” diyen TTB ayrıca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın vaka sayılarının açıklamasını 10 ille sınırlı tutmasını eleştirdi.

TTB merkez Konseyi imzaası ile yapılan açıklamada “Sağlık Bakanlığı’nın elindeki verileri açıklaması halinde illere göre hastalanma ve ölüm hızlarının hesaplanması, karşılaştırılması ve daha etkili önlemler alınması mümkün olabilecektir” denildi. Açıklamada, pandemiyle mücadelenin bireylerin sorumluluğunu aşan bir kamusal irade ve duyarlılık gerektiğine dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Bakanlık hatayı açıklamalı” 

“Türkiye’de 18 Mayıs – 17 Haziran 2020 tarihleri arasındaki son bir ayda Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilen toplam doğrulanmış olgu sayısı 33 bin 292’dir ve gün başına ortalama 1.074 doğrulanmış olgu düşmektedir. Sayın Bakan’ın dün gerçekleştirdiği basın toplantısında “Son bir ayda günlük ortalama vaka sayısı” olarak 10 kente ilişkin verdiği günlük olgu sayıları toplandığında günlük ortalama olgu sayısının 1.099 olması anlaşılamamıştır. Bu sayı Bakanlığın her gün açıkladığı olgu sayılarının ortalamasından yüksek olduğu gibi, yalnızca 10 ile ait olması, geriye kalan 71 ildeki olgu sayıları açısından da bir tartışmayı gündeme taşımaktadır. Bakanlığın bu konudaki hatayı açıklaması beklenmektedir.

“İstanbul hala Vuhan gibi” 

Sağlık Bakanı’nın dün yaptığı basın toplantısında bazı illere ilişkin vermiş olduğu bilgilere göre; son bir ayda olguların yüzde 60,80’ni İstanbul’dan bildirilmiştir. Türkiye nüfusunun yüzde 18,66’sının yaşadığı İstanbul’dan halen olguların yüzde 60’dan fazlasının bildiriliyor olması, kentin ‘Vuhan’ gibi bir yoğunluk merkezi olarak nitelendirilmesinin sürdüğünü göstermektedir. Son üç günde artış gözlenmeyen tek il İstanbul olurken, son gün İstanbul’da da son bir aya göre yüzde 7,20 artış gözlenmiştir. Son gün son bir aya göre Diyarbakır’da yüzde 72,41 ve Konya’da yüzde 143,90 artış gözlenmiştir. Sağlık Bakanlığı’nın elindeki verileri açıklaması halinde illere göre hastalanma ve ölüm hızlarının hesaplanması, karşılaştırılması ve daha etkili önlemler alınması mümkün olabilecektir.” 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER