A3 Haber

Kıdem tazminatı gaspına ‘bilim kurulu’ kılıfı!

Kıdem tazminatı gaspına ‘bilim kurulu’ kılıfı!

Kıdem tazminatı gaspına ‘bilim kurulu’ kılıfı!
Haziran 24
10:08 2020

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir kez daha gündeme getirdiği ancak emekçilerin sert şekilde karşı çıktığı kıdem tazminatına ilişkin yeni düzenlemede, “uzlaşı” formülü için bir “bilim kurulu” oluşturulması öngörülüyor.

Son 10 yıldır gündeme her geldiğinde özellikle işçi sendikalarının tepkisine sebep olan kıdem tazminatı fonu için, AKP yeni bir model arayışına girdi.

Dünya’dan Hüseyin Gökçe’nin haberine göre, Covid-19 döneminde Sağlık Bakanlığı tarafından akademisyenlerden oluşan ve yönetime tavsiye niteliğinde kararlar alan Bilim Kurulu’nun benzeri kıdem tazminatı için kuruluyor.

“Ortak metin” isteniyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta sosyal tarafları bir araya getirdiği toplantıda, Kıdem Tazminatı Fonu ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile ilgili akademisyenlerden meydana gelen bir Bilim Kurulu oluşturulması öngörüldü.

Buna göre, işçi sendikaları, işveren sendikaları ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın önereceği akademisyen ve hukukçulardan oluşan bilim kurulu, kıdem tazminatı ve tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili gündeme gelen senaryolar üzerinde çalışarak ortak bir metin oluşturmaya çalışacak.

Bu metin, üzerinde son çalışmalar yapıldıktan sonra TBMM gündemine sunulacak. Kaynaklar, kıdem tazminatı fonunu da içeren Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin de benzer bir yöntemle tarafl arın uzlaşısıyla gündeme getirilmesinin öngörüldüğünü aktardılar.

DİSK: Kıdem tazminatı kırmızı çizgimiz

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu, “Şu ana kadar resmi olarak bir açıklama, bizimle herhangi bir müzakere söz konusu değil ancak hükümet bunu gündeme getirirse bizim duruşumuz net. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir” diyerek kıdem tazminatına saldırıları kabul etmeyeceğini ifade etmişti.

Türk-İş genel kurullarında oybirliğiyle alınan kararda da “Kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir. Her türlü girişimin karşısında cevabımız genel grev olacaktır” denilerek, kıdem tazminatına dokunulması durumunda genel greve gidileceği söyleniyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER