A3 Haber

Suudi Arabistan’da Türk malına ambargo başladı

Suudi Arabistan’da Türk malına ambargo başladı

Suudi Arabistan’da Türk malına ambargo başladı
Temmuz 23
12:43 2020

Suudi Arabistan’ın Türk mallarına ambargo uygulamaya başladığı, Suudi istihbaratının Türkiye’yle yapılan transferleri izlediği aktarılıyor.

Dünya’dan Kerim Ülker’in aktardığına göre Suudi Arabistan, Katar’la olan ilişkiler, Suriye operasyonları ve Mısır’a karşı olması nedeniyle Türkiye’ye ambargo uyguluyor.

Suudi Arabistan’ın iş insanlarından imza alarak Türkiye’yle ticaretlerini sonlandırmalarını istediğini aktarıyor.

“Türk ürününden vazgeçmelerini istiyorlar”

Ülker, yazısında Suudi Arabistan’la ticaret yapanların deneyimlerini şöyle aktarıyor:

“Suudi Arabistan Ticaret Bakanlığı’na çağrılan müşterilerimize bir daha Türkiye’den mal almayın denilmiş. Hatta resmi imza aldıklarını söylüyorlar. Dünya Ticaret Örgütü yaptırımları nedeniyle bunu resmi olarak açıklamıyorlar ancak Türk ürünü almaktan vazgeçmelerini Suudiler kendi iş insanlarına söylemeye başladı. Eğer imzalamazsa veya imzaya rağmen ürün alırlarsa yaptırım uygulanacağı ifade edilmiş. Sadece hammadde ile değil, mobilya, gıda, tarım gibi ürünler satıyoruz. Tamamında aynı sıkıntıyı yaşamaya başladık. Türk malı almayacaksınız demişler. Menşei şahadetnameleri nedeniyle örneğin Almanya üzerinden satış da yapamıyoruz. ‘Made in Turkey’ damgalı ürün istemiyorlar.”

“Suudi istihbaratı transferleri izliyor”

Ülker yazısında Suudi istihbaratının transferleri izlediğini belirterek şöyle yazıyor:

“Suudi Arabistan ile yaşanan sıkıntıyı Körfez Bölgesi ile çalışan önemli bir hukuk firmasına sordum. Firmanın sahibi olan avukat, “Geçmişte Suudiler kolaylıkla Türkiye’de gayrimenkul alımı yapıyorlardı. Şimdi ise neredeyse imkansız. Suudi Arabistan’ın en zengin isimlerinden bir işadamı geçmiş yıllarda İstanbul’da önemli bir projenin büyük bir kısmını toplu olarak satın almıştı. Bu sorunlar başladığından beri artık Türkiye’de yatırım yapamıyor. Hatta tatil için geldiğinde Suudi İstihbarat Örgütü Ri’asat Al-Istikhbarat Al-Amah, Suudi milyarderin banka transferini Dışişleri Bakanlığı’na bildirmiş. S.Arabistan Dışişleri Bakanlığı da birkaç bin doların neden Türkiye’ye gönderildiğini sorguluyor. Düşünün, eskiden yüz milyonlarca dolar gönderirken ses çıkarılmazdı. Şimdi ise birkaç bin doların hesabını soruyorlar. Türkiye’ye yatırım yapmalarını engelliyorlar” diyor.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER