A3 Haber

Günlük koronavirüs tablosunda kritik değişiklik: Gizlenmek istenen ne?

Günlük koronavirüs tablosunda kritik değişiklik: Gizlenmek istenen ne?

Günlük koronavirüs tablosunda kritik değişiklik: Gizlenmek istenen ne?
Temmuz 30
09:24 2020

Sağlık Bakanı Koca, dün gerçekleştirdiği açıklamada günlük koronavirüs tablosunda ağır hasta sayısı ve zatürre oranının da verileceğini açıkladı. Ancak diğer yandan tablodaki yoğun bakım ve entübe hasta bilgisi çıkarıldı. Bu duruma sosyal medyadan eleştiriler gelirken, “Gizlenmek istenen ne?” sorusu gündeme geldi.

A3Haber Merkezi- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter’dan rutin olarak günlük koronavirüs tablosunu açıkladığında tablodaki kritik değişiklik dikkat çekti. Bakan Koca 14 kişinin daha koronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitirdiğini ve testi pozitif çıkan 942 yeni vakanın olduğunu açıklarken günlük koronavirüs tablosunda değişikliğe gidildi.

Koca, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosunda, bundan sonra, salgın boyunca oluşan uluslararası standarda uygun olarak, Ağır Hasta sayısı da verilecek. Yeni ve toplam hasta sayısına ek olarak, seyir hakkında detaylı bilgi sunması için Zatürre Oranı gösterilecek” dedi.

Karara tepkiler yükseldi

Tabloya ağır hasta sayısı ve zatürre oranı eklenirken, diğer yandan yoğun bakım ve entübe hastaların çıkarılması dikkat çekti. Bu durum sosyal medyada eleştirilere neden olurken “Gizlenmek istenen ne?” sorusu gündeme geldi.

TTB: Bunun adı saklamaktır!

Duvar’da yer alan habere göre, tablodaki değişikliği yorumlayan TTB Başkanı Sinan Adıyaman,  “Bunun adı saklamaktır. Çünkü aktif vaka sayısı ve yoğun bakımda yatan hasta sayısı oranı dünya standartlarına göre yüksek. Bu oran yüzde 2’nin altında olması gerekirken Türkiye’de yüzde 10. Diyarbakır’da yüzde 15. Bu da çok çok yüksek. Bu da testleri negatif olan ama klinik ve radyolojik olarak pozitif olan hastaların varlığını gösteriyor. Uluslararası standarda uygun yapacağız diyorlar. Sağlık Bakanı’na çağrıda bulunuyorum. Uluslararası standarda uygun yapacaksa lütfen Dünya Sağlık Örgütü’nün kodlarını kullansınlar” dedi.

“Beşinci ayda mı aklınıza geldi?”

Başkan Adıyaman, “Salgın başlayalı beş ay oldu. Birçok ülkede birinci dalga bitti ikinci dalga gelmek üzere. Türkiye daha birinci dalgayı bastıramadı. Uluslararası standartlara uymak beşinci ayda mı Sağlık Bakanlığı’nın aklına geldi. O zaman, Dünya Sağlık Örgütü’nün söylediği gibi testleri negatif olan ama klinik ve radyolojik olarak Covid-19 tanısı alıp tedavisi gören, ilaçları da Sağlık Bakanlığı tarafından verilen hasta sayısını da açıklasınlar” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER