A3 Haber

“Go-kart pisti” krizinde son perde: Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’den “kiralama” hamlesi

“Go-kart pisti” krizinde son perde: Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’den “kiralama” hamlesi

Ağustos 11
12:31 2020

İzmir Güzelbahçe’ye bağlı Yelki’de bulunan tarım arazisine yapılmak istenen go-kart pisti için daha önce alana girmesi engellenen asfalt araçları, sabah saatlerinde jandarma eşliğinde alana girdi. Bölgedeki direnişlere ilk günden bu yanan destek veren Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “Mührümüz jandarma nezaretinde sökülmüş ve tüm tedbirler kalkmıştır. Doğa gördüğünüz gibi böyle yok ediliyor” dedi. Gün boyu bölgedeki mücadelesini sürdüren Başkan İnce, go-kart arazisine giden araçların geçtiği arsayı mülk sahibinden kiraladı. Başkan İnce, “Mülk sahibinden kiraladım, inisiyatif bendedir, kötü kullanım için araçların geçişine izin vermiyorum” dedi.

A3Haber Merkezi | Doğal güzelliğiyle dikkat çeken 700 yıllık ağaçları ve 50 farklı kuş türünün yaşadığı İzmir Yelki’de İzmir Karting Kulübü Başkanı Mehmet Yaman, bölgeye go-kart pisti yapmak istiyor. Ancak doğal sit alanı olarak geçen ve yeşil alan statüsünde bulunan bölge go-kart pisti yapılması için imar mevzuatına uygun değil. Bu yüzden girişimci firmanın başvurusu reddedildi.

Yelki’de iki yılı aşkın süredir yılan hikayesine dönen go-kart pisti tartışmalarında Güzelbahçe Belediyesi yöre halkından yana tavır sergilerken, girişimci firma Ankara’da bakanlıklardan aldığı tepeden inme izinlerle go-kart pisti projesindeki ısrarını sürdürdü.

Bölge mühürlendi

Güzelbahçe Belediyesi, go-kart pisti için atılan adımların hukuksuz olduğu gerekçesiyle bölgeyi mühürledi. Ancak girişimci firma yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bölge için yeni imar planları yaptırdı. Bakanlığın yeni imar planları mahkemeye taşındı ve doğa severler imar planlarına itiraz etti. Dava kapsamında bilirkişi heyeti bölgede incelemelerde bulundu.  Bilirkişi heyeti raporunda yedi farklı yasaya aykırılık saptarayak go-kart pistinin bölgeye uygun olmadığı görüşünü bildirdi. Ancak adli tatil olduğu için yürütmeyi durdurma alınamadı.

Bilirkişi raporundan:

“Dava konusu parsellerin bir bölümünün ve çevresinin tarımsal alan bütünlüğü bağlamında 5.403 sayılı yasa kapsamında dikili tarım arazisi konumunda olması ve bu nedenle go-kart Eğitim Pisti şeklinde tarım dışı kullanım altında kullanımının mümkün olmadığı

Parsellerin halihazırdaki gerçek kullanımda bir bölümünün ve çevresinin zeytin dikili tarım arazisi konumunda olması ve sözkonusu piston yapılması ile tarımsal alan bütünlüğünün bozulacağı 3573 sayılı yasa kapsamında da yapılması planlanan ve 1 tarımsal kullanım şekli olmayan go-kart eğitim pistinin tarımsal bütünlüğünü bozacak olması nedeni ile Zeytinlik alanlara zarar vereceği

Nedenleri ile tarımsal kullanım ve ilgili yasalar İmar ve koruma mevzuatına planlama ilkelerine Şehircilik esaslarına planlar hiyerarşisine ve kamu yararına uygun olmadığı kanısına varılmıştır”

İtirazlara kulak asılmadı…

Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ile Güzelbahçe Belediyesi, yöre halkıyla birlikte  projenin durdurulması için birlikte mücadele ediyordu. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce vatandaşlar ve doğa savunucularıyla birlikte alanda tek yürek olarak çalışmaları protesto ediyorrdu. Ancak sabah saatlerinde ‘Go-kart pisti’ krizinde yeni bir gelişme yaşandı. Bölgeye gelen 150 kişilik jandarma çeşitli önlemler alırken, inşaatın önünü kesen mühür söküldü ve bölgede asfaltlama çalışmaları başladı.

Başkan İnce’den yargı yolu mesajı

Başkan İnce konu hakkında sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yargıyı işaret ederken,  “Değerli hemşerilerim kaçak inşaat konusundaki tek tedbirimiz olan mührümüz jandarma nezaretinde sökülmüş ve tedbirler kalkmıştır. Mühür bozma fekkini savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Doğa gördüğünüz gibi böyle yok ediliyor. Hemşerilerimizin haklarını savunmaya devam edeceğim” dedi.

Tunç Soyer’den destek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, piste karşı mücadele veren bölge halkının çağrısına yanıt verdi. Soyer, “Yelki Mahallesi’nde tarım alanı üzerine kurulmak istenen Go-kart pistine karşı mücadele veren Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve çevrecilerin sonuna kadar yanındayım” diyerek destek verdi. Ayrıca Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye olarak arazinin korunması için yeni bir hukuk mücadele başlatacaklarını ifade etti.

Başkan Mustafa İnce’den “kiralama” hamlesi

Go-kart pistinin yapılmasına itiraz eden ve günlerdir bölgedeki mücadelesini sürdüren Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’den krizinde yeni bir hamle geldi. Başkan Mustafa İnce, go-kart arazisine giden araçların geçtiği arsayı mülk sahibinden kiraladı. Başkan İnce, asfaltlama çalışması için geçen kamyonların geçişine izin vermeyeceğini duyurdu.Başkan İnce, “Mülk sahibinden kiraladım, inisiyatif bendedir, kötü kullanım için araçların geçişine izin vermiyorum” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER