A3 Haber

Almanya’dan Türkiye ve Yunanistan’a ‘doğrudan görüşme’ çağrısı

Almanya’dan Türkiye ve Yunanistan’a ‘doğrudan görüşme’ çağrısı

Almanya’dan Türkiye ve Yunanistan’a ‘doğrudan görüşme’ çağrısı
Ağustos 25
12:03 2020

Bugün önce Atina’yı, daha sonra Ankara’yı ziyaret edecek olan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, diyalog çağrısı yaptı. Türkiye ve Yunanistan’ın tatbikat açıklamalarıyla beraber gerilim tırmanırken, Maas’ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi öngörülüyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) dönem başkanı Almanya, Doğu Akdeniz’de sismik araştırmalar nedeniyle Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerginliğin dinmesi için arabuluculuk yapıyor. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas bugün önce Atina ardından ise Ankara’yı ziyaret edecek. Maas Yunan ve Türk mevkidaşlarıyla ayrı ayrı görüşerek, Akdeniz’deki gerilimin bir çatışmaya dönüşmemesi için arabuluculuk edecek.

Yunanistan’ın Navtex ilanının ardından Ankara’dan gelen “Girit Adası’nın güneyinde askeri tatbikat yapılacak” açıklamasıyla beraber, Maas’ın Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmeden önce Atina’da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya gelmesi öngörülüyor.

“Türkiye ve Yunanistan NATO müttefikleri”

Alman Dışişleri Bakanlığı Maas’ın Atina ve Ankara ziyaretiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada Maas, “Türkiye ve Yunanistan NATO müttefiklerimiz. Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetleriyle ilgili tartışmalı konular sadece devletler hukuk temelinde ve birlikte içten diyalogla çözülebilir. Gerginlikler sadece Türkiye ile AB arasındaki ilişkiyi sıkıntıya sokmakla kalmıyor. Gerginliğin tırmanması bütün taraflara sadece zarar verir, özellikle de bölgedeki taraflara” dedi.

Yunanistan’la Türkiye arasındaki diyalog penceresinin açık kalmaya devam etmesi, kapanmaması gerektiğini vurgulayan Maas, “Bunun için yeni provokasyonlar yerine gerginliğin dindirilmesine dönük adımlara ve doğrudan görüşmelerin başlamasına ihtiyacımız var. Bunu elimizden geldiğince desteklemek istiyoruz” dedi.

“Türkiye ile ilişkileri tartışacağız”

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell‘in geçen aylarda Türkiye ile önemli görüşmeler yaptığını ve kendilerinin de bunun desteklediğini hatırlatan Maas, “AB dışişleri bakanları ile Berlin’de Türkiye ile ilişkileri tartışacağız, bu görüşmelerde Yunanistan’ın görüşleri özellikle ağırlık taşıyacak. Bu nedenden ötürü de bölgede yeniden doğrudan görüşme arayışı benim için önem taşıyor” dedi.

Yunanistan ve Türkiye’den Girit açıklaması

Türkiye, salı günü Girit Adası’nın güneyinde Türk ve müttefik savaş gemilerinin katılımıyla tatbikat yapılacağını duyurdu. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Türk ve Müttefik ülke deniz kuvvetleri gemileri tarafından 26 Ağustos 2020 günü, Doğu Akdeniz’de birlikte çalışabilirlik ve koordinasyonun geliştirilmesi maksadıyla kısa süreli geçiş eğitimleri icra edilecektir” dendi.

Yunanistan, Türkiye’nin Meis Adası açıklarında petrol ve doğal gaz arama amaçlı sismik araştırmalarını genişletmek için yayımladığı NAVTEX’e karşılık olarak yeni bir NAVTEX yayımlamış ve 27 Ağustos’a kadar geçerli olacak bildirinin Girit, Kerpe, Rodos ve Meis’in güneyini kapsadığı belirtilmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER