A3 Haber

CHP’li başkandan AKP’li taklidi: Menderes’i demokrasi şehidi ilan edip “rahmetle” andı

CHP’li başkandan AKP’li taklidi: Menderes’i demokrasi şehidi ilan edip “rahmetle” andı

CHP’li başkandan AKP’li taklidi: Menderes’i demokrasi şehidi ilan edip “rahmetle” andı
Eylül 17
13:00 2020

CHP’li Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı “demokrasi şehidi” ilan ederek andı.

CHP’li Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Twitter üzerinden paylaşımda bulunarak, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı andı.

Gürkan, paylaşımında “27 Mayıs darbecilerinin kurduğu sözde mahkemenin idam ettirdiği Demokrasi Şehitlerimiz Başbakan #AdnanMenderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı şehadetlerinin 59. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyorum” dedi.

Menderes ve Demokrat Parti diktatörlüğü döneminde neler olmuştu?

Gürkan’ın AKP’lilere özenerek andığı Menderes ve partisinin döneminde bunlar yaşanmıştı:

  • ABD’nin isteğiyle Seferberlik Tetkik Kurulu ismiyle 1954’de kontrgerillayı bu ülkede kuran Demokrat Parti iktidarıdır.
  • Kore’ye asker gönderip emperyalist işgal savaşına katılan, Türkiye’yi NATO’ya sokan, ABD emperyalizmine ülkeyi yarı bağımlı hale getiren, Köy Enstitülerini ve Halk Evlerini kapatan, Nâzım Hikmet’i vatandaşlıktan çıkaran, 1951 Tevkifatı başta olmak üzere sola ve sosyalistlere karşı sistematik şekilde baskı, işkence ve zulüm uygulayan bir iktidar oldu DP iktidarı.
  • 5-7 Eylül ırkçı-faşist provokasyonunu düzenleyip İstanbul’da Rum ve Ermeni yurttaşlarımızın mallarını ve mülklerini yağmalatan ve ülkemizi terk etmelerine yol açan Bayar-Menderes diktası oldu.
  • Basına sansür uygulayan, grevli-toplu sözleşmeli sendikal hakları tanımayan, yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran, Mecis’te kendi partisine mensup milletvekillerinden Tahkikat Komisyonu (Soruşturma Komisyonu) kurarak bu heyete mahkeme yetkisi veren DP iktidarı oldu.

Yayınlar kapatıldı, gazeteciler tutuklandı

  • 1950’lerin sonunda Demokrat Parti iktidarı muhalefete karşı tutumunu sertleştirerek baskıcı tedbirlerini ve saldırgan politikalarını arttırdı. 1958’de DP kendi cephesini sağlamlaştırmak üzere bir Vatan Cephesi kurdu ve Cephe’ye üye olanların adları her gün radyodan yayınlanmaya başlandı. 27 Nisan 1960’da DP milletvekillerinin vermiş olduğu öneri doğrultusunda temel işlevi muhalefet ve basın hakkında soruşturma yapmak olan bir Tahkikat Komisyonu kuruldu ve gazete kapatmak da dahil geniş yetkilerle donatıldı. Bu dönemde pek çok gazete ve dergi kapatıldı, gazeteci tutuklandı.
  • 28 Nisan’da Beyazıt Meydanı’nda hükümeti protesto etmek için toplanan üniversite öğrencilerine polis saldırdı. Üniversite öğrencisi Turan Emeksiz vurularak öldürüldü. 30 Nisan’da İstanbul’da bir öğrenci daha öldürüldü. 29 Nisan’da öğrenci eylemi Ankara’ya yayıldı, eylemler 27 Mayıs’a dek sürdü. Hükümet eylemlere 29 Nisan’da üniversiteleri kapatarak yanıt verdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER