A3 Haber

HDP üçü büyükşehir, beşi il toplam 65 belediyede seçimi kazandı: Sadece altı belediyesi kaldı

HDP üçü büyükşehir, beşi il toplam 65 belediyede seçimi kazandı: Sadece altı belediyesi kaldı

HDP üçü büyükşehir, beşi il toplam 65 belediyede seçimi kazandı: Sadece altı belediyesi kaldı
Ekim 02
11:51 2020

Dört yıl önce başlayan birinci kayyum döneminde 95 belediyesine el konulan HDP’nin, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından kazandığı 65 belediyeden 48’ine kayyum atandı. KHK gasbı ve istifalar sonucunda HDP’nin sadece altı belediyesi kaldı.

A3 Haber Merkezi- Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde, Diyarbakır, Van ve Mardin olmak üzere üç büyükşehir belediyesi, Batman, Siirt, Kars, Iğdır ve Hakkari olmak üzere beş il ile 45 ilçe ve 12’si belde olmak üzere toplam 65 belediye kazandı.

Altı başkana mazbata verilmedi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) AKP’li adayların başvurusuyla seçimden 10 gün sonra 10 Nisan 2019’da belediye başkanlığını kazanan altı eş başkana, kanun hükmünde kararnameyle (KHK) ile kamu görevinden ihraç edildiği gerekçesiyle mazbata verilmeyeceği kararını aldı. Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde yüzde 70, Kars’ın Digor ilçesi Dağpınar beledesi yüzde 54, Van’ın Edremit ilçesinde yüzde 54, Van’ın Çaldıran ilçesinde yüzde 53, Van’ın Tuşba ilçesinde yüzde 53, Erzurum Tekman ilçesinde yüzde 49 oyla seçimi kazanan HDP’li altı belediye eş başkanı yerine seçimde ikinci gelen AKP’li belediye başkan adaylarına mazbata verildi. Böylelikle HDP’nin kazandığı 65 belediye sayısı 59’e indi.

Üç büyükşehir belediyesine kayyum atandı

Seçimlerin üzerinden beş ay geçmeden 19 Ağustos 2019’da, HDP’nin yüzde 62 oyla kazandığı Diyarbakır, yüzde 56 oyla kazandığı Mardin ve yüzde 53 ile kazandığı Van Büyükşehir Belediyesine kayyum atandı. Belediye başkanları, savcıların yürüttüğü soruşturmalar gerekçe gösterilerek görevden alındı. Böylece ilk kayyum atamalarıyla birlikte HDP’li belediye sayısı 56’ya düştü.

HDP’li belediyelere kayyım atamanın ikinci dalgası 2019’un Ekim, Kasım ve Aralık aylarında geldi. Bu dönemde, Batman’ın İkiköprü, Tunceli’nin Akpazar, Diyarbakır’ın Hazro, Kayapınar, Bismil, Kocaköy, Kulp, Sur, Yenişehir, Erzurum’un Karayazı, Hakkari’nin  Yüksekova, Mardin’in Kızıltepe, Mazıdağı, Nusaybin, Savur, Muş’un Bulanık, Erentepe, Varto, Şırnak’ın Cizre, İdil, Urfa’nın Suruç ve Van’ın Başkale, Erciş, İpekyolu, Muradiye, Özalp ve Saray belediyelerine kayyım atandı. 29 HDP’li belediyeye daha kayyım atanmasıyla HDP’li belediye sayısı 27’ye düştü.

HDP’nin şehir belediyesi kalmadı

Tarihler 23 Mart’ı gösterdiğinde ise İçişleri Bakanlığı, haklarında yürütülen soruşturmaları gerekçe göstererek Batman, Bitlis’in Güroymak, Diyarbakır’ın Eğil, Ergani, Silvan, Lice, Iğdır’ın Halfeli ve Siirt’in Gökçebağ belediye eş başkanlarını görevden alarak yerlerine kayyum atadı.

Bu süre boyunca kayyum atamaları devam etti. Son olarak bugün tutuklanan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in görevden alınmasıyla Kars Belediyesi’ne kayyum atandı. HDP’de kayyum atanan belediye sayısı 48’e çıktı. Kars ile birlikte HDP’nin elindeki son şehir belediyesine de kayyum atanmış oldu.

Sadece dört ilçe iki belde kaldı

31 Mart yerel seçimlerinde 65 belediye kazanan HDP’li 48 belediyeye kayyum atandı. Altı belediye başkanının mazbatası seçimlerin hemen ardından KHK gerekçesi ile gasp edildi. Dört belediye başkanının ihraç ya da kayyum korkusuyla istifa yoluyla ayrıldığı HDP’de ittifakla seçilen bir belediye başkanı da kendi partisine geçti.

HDP’nin 65 belediyesinden dördü ilçe, ikisi belde olmak üzere sadece altı belediyesi kaldı.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER