A3 Haber

Kirazlıyayla’da kadınların mücadelesi sürüyor: ÇED olumlu raporu iptal edilsin!

Kirazlıyayla’da kadınların mücadelesi sürüyor: ÇED olumlu raporu iptal edilsin!

Kirazlıyayla’da kadınların mücadelesi sürüyor: ÇED olumlu raporu iptal edilsin!
Ekim 20
11:10 2020

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi’ne karşı köylü kadınların ‘hukuk mücadelesi’ devam ediyor. ‘Çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun’ iptali istemiyle açtıkları dava öncesi köylü kadınlar, doğaları için ‘adalet istediklerini’ dile getirdiler.

Kirazlıyayla’da Meyra Madencilik tarafından kurulmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi’ne karşı kadınların mücadelesi sürüyor. ‘Yürütmeyi durdurma ve projenin iptali’ istemiyle açtıkları dava sonrası bölgede inceleme yapan bilirkişi heyeti, ÇED raporunun teknik olarak yeterli olmadığı yönünde karar vermişti.

Bursa 1. İdare Mahkemesi ise bilirkişi heyetinin raporu doğrultusunda 14 Ağustos’ta maden faaliyetleri durdurulmuş ve şirket çalışanları da jandarma tarafından bölgeden çıkarılmıştı. Mahkeme bir hafta aradan sonra kendi verdiği ‘yürütmeyi durdurma kararını’ bozmuştu.

Kirazlıyaylalı kadınlar ise ‘ÇED olumlu’ raporunun ‘iptali’ istemiyle konuyu tekrar yargıya taşıdı. 28 Ekim’de görülecek dava öncesi kadınlar, ‘köylerinde tesis değil, adalet istediklerini’ vurguladılar.

Her akşam köy meydanında bir araya geldiklerini belirten Kirazlıyaylalı kadınlar, 7 bilirkişinin yapılmak istenen tesis ve baraj projesinin tarımı olumsuz etkileyeceği için uygun olmadığı yönünde rapor hazırladıklarını ifade ederek, ‘hakimlerin, savcıların şirket lehine karar aldıklarını’ iddia ettiler.

Göletlerin ve çeşmelerin kuruduğunu söyleyen köylü kadınlar ‘yaşam alanları için adalet istediklerini ve mahkemenin bir an evvel sonuçlanmasını’ da talep ettiler.

Kirazlıyayla’da ne olmuştu?

Kirazlıyayla’da yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi’ne karşı köylüler protesto etmiş, gözaltına alınmıştı. Köylerinde tesis ve barajı istemeyen köylüler, dava açmış, bölgede incelemelerde bulunan bilirkişi heyeti de şirket çalışmalarına ilişkin ÇED raporuna olumsuz yönde karar vermişti.

Mahkeme ise dün Kirazlıyaylalılar’ın açtığı davada ‘yürütmeyi durdurma’ kararı vermiş, ardından şirket jandarma tarafından köyden çıkarılmıştı.

Daha sonra mahkeme kendi aldığı ‘yürütmeyi durdurma kararını’ kaldırarak bölgedeki tesis ve baraj projelerinin devam etmesine izin vermişti. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER