A3 Haber

Rektör Hotar, akademisyenlerin deprem çalıştayına katılmasına izin vermedi: “Üniversitenin AKP temsilcisi mi?”

Rektör Hotar, akademisyenlerin deprem çalıştayına katılmasına izin vermedi: “Üniversitenin AKP temsilcisi mi?”

Rektör Hotar, akademisyenlerin deprem çalıştayına katılmasına izin vermedi: “Üniversitenin AKP temsilcisi mi?”
Kasım 13
21:10 2020

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, İzmir depremi sonrasında düzenlenen deprem çalıştayına, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, valinin ve DEÜ’den akademisyenlerin davet edildikleri halde gelmediklerini söyledi. Öztunç, “Ortak akıl olmasını istemiyor musunuz? Deprem çalıştayı bile siyasallaştırılıyor” dedi. Öztunç, DEÜ akademisyenlerinin Rektör Nükhet Hotar izin vermediği için gelmediğini öne sürerek, “Bu kişi üniversitenin rektörü mü, üniversitedeki AKP temsilcisi mi?” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, İzmir il Başkanı Deniz Yücel, İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Sivas milletvekili Ulaş Karasu, İzmir Milletvekili Murat Bakan, Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu ile birlikte, İzmir depremi sonrasında düzenlenen deprem çalıştayında basın toplantısı yaptı. Öztunç, deprem çalıştayına İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden (DEÜ) akademisyenlerin davet edildiğini, ancak gelmediklerini belirtti.

Öztunç, “Bakan gelemeyebilir, ama en azından bir yardımcısını gönderebilir, İl müdürünü gönderebilir. Vali nasıl gelmez? İzmir’de deprem oluyor, İzmir’de deprem çalıştayı yapılıyor, İzmir Valisi gelmiyor. Niye gelmiyorsun? Ortak akılla yapılan bir çalıştay bu. Ortak akıl olmasını istemiyor musunuz? Deprem çalıştayı bile siyasallaştırılıyor, bu CHP’nin çalıştayı değil ki bilim çalıştayı, bilim insanları konuştu. Ben de konuşmadım, İzmir Belediye Başkanı açılış konuşması yaptı sadece. Bilim insanlarının konuşması gerekiyor çünkü. Böylesine politize olmuş bir bürokrasi olmaz” diye sitem etti. Öztunç, “Deprem vergileri nerede?” sorusunu, cevap alana kadar soracaklarının altını çizdi.

“Rektör mü, üniversitenin AKP temsilcisi mi?” 

Öztunç, çalıştaya Ankara’dan ve İstanbul’dan akademisyenlerin geldiğini, ancak Dokuz Eylül Üniversitesi’nden davet edilen akademisyenlerin Rektör Nükhet Hotar izin vermediği için gelmediğini öne sürdü. Öztunç, “Ayıp değil mi? Bu Rektör üniversitenin rektörü mü yoksa Dokuz Eylül Üniversitesi’nin AKP temsilcisi mi? Yanlış bir şey yapmıştır. Geçmişte siyaset yapmış olabilir, ama şu anda bir üniversitenin rektörüdür, bu bilinçle hareket etmesi gerekiyor” dedi.

“Hükümet, buradaki belediyeler CHP’li diye ödenek göndermiyor mu?” 

Öztunç, hükümetin, deprem sonrası İzmir’deki belediyelere ödenek göndermediğini belirterek şunları söyledi:

“Giresun’daki sel felaketinde küçük belediyelere dahi doğrusunu yapıp destek olan hükümet, İzmir depreminde belediyelere neden destek olmuyor? Neden belediyelere ödenek gönderilmiyor? Bir tek Bayraklı Belediyesi’ne 1 milyon lira ödenek sözü verilmiş. Yazıktır, İzmirli de vergisini veriyor. Buradaki belediyeler CHP’li diye deprem dahi olsa ben sana ödenek göndermem mi diyorlar? Karşıyaka, Bornova, Seferihisar etkilenmedi mi bundan? Bu çiftte standarttır, yanlış yapıyorlar, kınıyoruz. Vergi toplamaya gelince herkesten vergi topluyorlar ama afet durumunda toplanan vergilerden destek olmak gerekirken partizanlık yapılıyor.”

“Birileri, hatırlı insanları devreye sokarak raporları değiştirmeye çalışıyor” 

Öztunç, İzmir depremi sonrasında hasar tespiti yapılan bina raporlarını değiştirmeye çalışanların olduğunu söyleyerek “Birilerinin hatırlı insanları devreye sokarak hasar tespit raporlarını değiştirmek istediği yönünde duyumlarımız var. Uyarıyoruz, bu işin şakası olmaz. Rant var, binanın yeri değerli, filanca partinin filancası diyerek bu tip rapor değişikliklerine gidilmesin diye şimdiden uyarıyoruz” dedi.

Öztunç, Meclis’te kurulan deprem komisyonunun, ciddi bir rapor çıkartması gerektiğini bildirdi. Öztunç komisyon olarak, Fay Hattı Kanunu çıkarılmasını, komisyona akademisyenlerin çağrılmasını ve bütüncül bir Deprem Kanunu getirilmesini isteyerek “Bu komisyon ‘dostlar alışverişte görsün’ komisyonu olmamalıdır” dedi. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER