A3 Haber

“Naci Ağbal da Erdoğan’ın talimatları dışına çıkacak birisi değil”

“Naci Ağbal da Erdoğan’ın talimatları dışına çıkacak birisi değil”

“Naci Ağbal da Erdoğan’ın talimatları dışına çıkacak birisi değil”
Kasım 15
10:33 2020

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, Merkez Bankası Başkanı değişikliği için “Naci Ağbal’ı yakından tanırım, Cumhurbaşkanı’nın talimatlarından çıkacak birisi değildir. Şu an Cumhurbaşkanı talimat verdiği için faiz artırımına ilişkin bu açıklamalar yapılıyor. Ama bu davranışını daha fazla sürdürürse, o da kredisini tüketir” dedi.

İYİ Partili Erhan Usta,  Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasını ve Merkez Bankası Başkanı değişikliğine dair açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası Başkanlığı’na getirilen Naci Ağbal’ı iyi tanıdığını belirten Usta, “Ağbal, Cumhurbaşkanı’nın talimatlarından çıkacak birisi değildir” dedi.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta’nın açıklamaları şu şekilde:

“O da kredisini tüketir” 

  • Naci Ağbal’ı yakından tanırım, Cumhurbaşkanı’nın talimatlarından çıkacak birisi değildir. Şu an Cumhurbaşkanı talimat verdiği için faiz artırımına ilişkin bu açıklamalar yapılıyor. Ama bu davranışını daha fazla sürdürürse, o da kredisini tüketir. Tabi piyasa bir kredi vermek istiyor ve o krediyi veriyor. Çünkü alacağını da aldı. Piyasanın beklediği yüksek faiz artışını yapmazlarsa o zaman görün doları.Üst düzey yöneticilerde kişilerin, bireysel becerileri önemlidir. Çünkü, bu makro ekonomi öyle bir şey ki yani bu sadece bütçeyi bilmek veya sadece işin bir kısmına inmekle olmaz, komple bir şeydir. Türkiye bu konuda büyük şanssızlıklar yaşamıştır. 2007-2008’e kadar Türkiye bütçeyi açıklarına ilişkin sıkıntıları çözdü.  Ama o dönüşümü, makro ekonomiye istikrar kazandıracak o kalıcı işleri yapamadı. Çünkü, siyaseten bu işten sorumlu olanların makro ekonomi bilgisi yeterli değildi.

“Hükümetin sözünü dinleyen bir Merkez Bankası Başkanı olmaz”

  • Bu iki arkadaşımız da şu anda getirildikleri konumlar itibariyle, bu iş için bulunabilecek ‘en iyi insanlardır’ diyemeyiz. Ama ne yapacaklarına, kurumları ne kadar çalıştıracaklarına, Sayın Cumhurbaşkanıyla ilişkilerini nasıl ayarlayacaklarına bağlı. Cumhurbaşkanı daha önceden sürekli baskı yaptı Merkez Bankası’na, ‘Sözümüzü dinlemiyor’ diye Murat Çetinkaya’yı görevden aldı. Sözünü dinleyen birisini getirdi, fakat söz dinlenir olması esas problem burada zaten. Hükümetin sözünü dinleyen bir Merkez Bankası Başkanı olmaz. Ekonominin gerekleri neyse Merkez Bankası Başkanı’nın ona göre hareket etmesi lazım.
  • Ekonomi yönetiminin, yalnızca Hazine ve Maliye Bakanlığı üzerinden yapılmasının tekrar sorun çıkaracağını belirten Usta, “2015’te ayrıldım, ben 5 yıldır bürokrasinin içinde değilim. Bundan sonra çok daha fazla işin değiştiğini, artık kimsenin Cumhurbaşkanına bir şey söylemediğine dair ifadeler var. Eğer bunlar doğruysa, bir defa Cumhurbaşkanı bu kanalları kendisi açmıyor. Bütün ekonomi yönetimini, Hazine ve Maliye Bakanlığı üzerinden götürmeye çalışırsanız, yine büyük bir hata işlersiniz. Strateji ve Bütçe Başkanlığının bu işin içinde olması lazım. Teknik koordinasyonun oradan yapılması, siyasi koordinasyonun ekonomiden sorumlu bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı üzerinden yapılması gerekir. Bu yapılamadığı sürece, tekrar bir sürü arıza çıkacaktır

Türk devletine yakışmıyor

  • 30 saatlik dönemde maalesef bir bakan ayrılıyor, ortada bir boşluk var. Fakat dolar düşmeye başladı. Bu değişim tarzı ve bu istifa tarzı sonrasında yaşananlar, 5 bin yıllık bir devlet olan Türk devletine yakışmıyor. Böyle bir devirde, bir sosyal medya hesabı üzerinden atarlanarak bir şey yapılması , sonradan ilgili kurumlardan hiçbir açıklama olmaması. Geçmişi hatırlayın; en ufak bir şeyde yüzlerce açıklama yapan iktidar, hiçbir açıklama yapmadı. 30 saat sessiz kalındı. En sonunda, affın kabul edildiğine ilişkin bir açıklama oldu. Bunu bir defa yönetim şekli olarak, tarz olarak kabul etmek mümkün değil. Burada iki tane iş aynı anda oldu. Önce Merkez Bankası Başkanı değişti, sonrasında bakanın istifası geldi. Merkez Bankası Başkanı’nın değişikliğinden sonra, ‘Bütün politika araçlarını kullanacağız’ şeklindeki açıklama, doların ateşini düşüren şey o oldu.

“Yanlış beyanatın faturası ağır oluyor”

  • Devlette görev üstlenenler, sorumluluk içerisinde olanların sorumlu davranması lazım ve beyanatlarına dikkat etmesi lazım. Yanlış beyanatın, ağır faturası oluyor. Berat Bey’in bu konuda çok yanlış beyanatları oldu. Piyasalarla alay edici, onları tahkir edici ve insanların bir şey bilmiyormuş gibi davranan açıklamaları olmuştu. Bunlar piyasada rahatsızlık yaratıyordu.

“Albayrak kadar, Erdoğan da sorumlu”

  • Bütün sorumluluğu Berat Albayrak’a yüklersek yanlış yaparız. Bu hükümetin, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sorumluluğudur. Kendisi daha önce de söyledi, ‘Ekonomiden ben sorumluyum’ dedi. ‘Varsa bir sıkıntı hepsinin mesulü benim’ diye kendisinin ifadesi var.  Ancak bu 2 yıllık dönem hem Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu hem de partili Cumhurbaşkanlığına geçiş dönemi, ekonomi anlamında son derece başarısız bir dönem olmuştur.

Kabinede değişiklik beklediğini belirten Usta, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bakan değişikliği olacak”

  • Yeni sisteme geçildikten sonra, bakanlık sayısı azaltıldı. Ama eskiden 2-3 bakanlığın yaptığı işler, tek bir bakanlığa verildi. Bunun yürüme imkanı yoktu. Bir şey yapmazsanız, bir şey yapmayınca her şeyi yönetirsiniz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı diyorsunuz, altında kırsal kalkınmaya ilişkin ve temel odağı tarım olan kurumları getiriyorsunuz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlıyorsunuz. GAP’tan, DAP’tan, DOKAP’tan, KOP’tan bahsediyorum. Bunların hepsinin çok önemli fonksiyonları var tarıma ilişkin. Bunların tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. O ihtiyacı hissettiklerini düşünüyorum. İnşallah onu görecek bir akıl vardır. Eğer bu ihtiyacı hissetilerse, zaten bakan değişikliği olacak.”

“Zorunlu olarak erken seçime gidilecek”

  • Erken seçime ilişkin Sayın Cumhurbaşkanı’nın erken seçime gideceğini düşünmüyorum. Ancak, Türkiye ekonomisinin şartları giderek ağırlaşmaktadır. Daha fazla ekonomiyi bu şekilde taşıma imkanı yoktur. O yüzden ben 2023’ün süresinden önce seçim olacağını düşünüyorum. Zorunlu olarak bir seçime gitmek durumunda kalacaktır.”

“Tarım Bakanı değişmeli”

“Akşener’in Tarım Bakanı’na istifa çağrısı için, “Tarım bakanlığı milletin sesini duymayan bir Tarım Bakanı var. Tarım Bakanı’nın mutlak surette değiştirilmesi lazım” diye konuştu.

Usta, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin başarısızlığında MHP Lideri Bahçeli’nin de sorumluluğu olduğunu söyledi. Usta sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı. Ekonomideki başarısızlıktan yöneteni sorumlu tutmak lazım. Bu sistemi kimler getirdi diye düşündüğümüzde, tarafları da düşündüğümüzde Sayın Bahçeli’ye de bir sorumluluk yüklemek mümkün olacaktır. O günden bugüne her şey çok daha zor olmuştur, her şey sıkıntıdadır. 95 yıllık Cumhuriyet tarihinde biriktirilen borç kadar, 2 yılda borç biriktirdi bu yönetim ve bu sistem, o yüzden başarısızdır.” (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER