A3 Haber

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: 2020’nin ilk 10 ayında 397 kadın öldürüldü!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: 2020’nin ilk 10 ayında 397 kadın öldürüldü!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: 2020’nin ilk 10 ayında 397 kadın öldürüldü!
Kasım 20
15:15 2020

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun raporuna göre, ilk on ayda 397 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi. 151’i “şüpheli ölüm” olarak kaydedildi. Kadınlar en “güvenilir” yerlerde ve yakınları tarafından öldürüldü. Kadınların 143’ü evinde ölürken, failler erkek akrabalar (baba, kardeş, oğul vs.) ve partnerleri (eş, arkadaş) oldu. Kadınların 136’sı ateşli silahla yaşamını yitirdi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun 10 aylık raporunun verileri şöyle:

Ocak

Yılın ilk ayında 27 kadın katledildi. 7 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Yedisi arkadaşı, beşi eşi, beşi oğlu, üçü babası, ikisi eski eşi, biri akrabası ve biri de eski arkadaşı tarafından öldürülürken, üçünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. Kadınların 15’i ateşli silahlarla yaşamını yitirdi. Kadınların 18’i evinde, altısı sokak ortasında, biri arabada, biri ıssız bir yerde öldürüldü. Bir kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemedi.

Şubat

Bu ay 22 kadın öldürüldü. 12 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. 21 kadından birinin kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi, sekizieşi, beşi bir tanıdık, üçü arkadaşı, üçü oğlu, biri babası, biri de eski arkadaşı tarafından öldürüldü. Kadınların 10’u ateşli silahlarla öldürüldü. 13’ü evinde, üçü sokak ortasında, biri otelde, biri arazide, biri ıssız bir yerde, üçünün nerede öldürüldüğü tespit edilmedi.

Mart

Mart ayında erkekler tarafından 29 kadın öldürüldü, dokuz kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. 15 kadın ateşli silahlarla öldürüldü. Evden çıkmama çağrılarının yapıldığı 11 Mart’tan 31 Mart’a geçen 20 günlük süreçte ise 21 kadın öldürüldü. Kadınların 4’ünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi, dokuzu eşi, beşi arkadaşı, dördü tanıdık/akraba, ikisi eski eşi, ikisi oğlu, biri babası, biri eski arkadaşı, biri de kardeşi tarafından öldürüldü. 18’i evinde, dördü iş yerinde, ikisi arabada, biri arazide, ikisi sokak ortasında öldürüldü.

Nisan

Nisanda erkekler tarafından 20 kadın öldürüldü, 20 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Nisan ayında öldürülen 20 kadının dördünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilmedi, ikisi eşi, üçü arkadaşı, yedisi tanıdık biri, ikisi oğlu, biri babası ve biri de de tanımadığı biri tarafından öldürüldü. Kadınların 16’sı evinde, üçü sokak ortasında, biri de bir arazide öldürüldü. 10’unun ateşli silahlarla yaşamına son verildi.

Mayıs

Bu ay 21 kadın cinayeti işlenmiş, 18 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 21 kadının 2’sinin kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi, sekizi eşi, ikisi arkadaşı, üçü tanıdık biri, üçü akraba, biri oğlu ve ikisi de tanımadığı biri tarafından öldürüldü. Kadınların 10’u evinde, yedisi sokak ortasında, biri arabada, biri de bir arazide öldürüldü. Geçtiğimiz aylara göre, bu ay kadınların sokakta öldürülme oranı arttı. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 48’i evlerinde, yüzde 33’ü sokakta öldürüldü. Kadınların 11’i ateşli silahlarla yaşamını yitirdi.

Haziran

Haziran ayında 27 kadın öldürüldü. 23 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu daha sonra beş  kadının şüpheli ölümünün kadın cinayeti olduğu ortaya çıktı. 11’i eşi, ikisi arkadaşı, üçü tanıdık biri, üçü akraba, üçü baba, biri eski arkadaşı ve biri de erkek kardeşi tarafından öldürüldü. Kadınların 14’ü evinde, 7’si sokak ortasında, biri işyerinde, biri de bir arazide öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 52’si evlerinde, yüzde 26’sı sokakta öldürüldü. 15’i ateşli silahlarla yaşamını yitirdi.

Temmuz

Temmuz ayında erkekler tarafından 36 kadın öldürüldü, 11 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Kadınların 11’i eşi, beşi arkadaşı, beşi tanıdığı biri, dördü eski eşi, ikisi akrabası, ikisi babası, ikisi eski arkadaşı ve ikisi oğlu tarafından öldürüldü. Kadınların 18’i evinde, altısı sokak ortasında, ikisi arabada, ikisi arazide, ikisi otelde, biri ıssız bir yerde ve biri de iş yerinde öldürüldü. 24’ünün yaşamına ateşli silahlarla son verildi.

Ağustos

Ağustos ayında 27 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi, 23’ü şüpheli bir şekilde öldü. 27 kadının sekizi eşi, altısı arkadaşı, dördü eski eşi, dördü tanıdık, ikisi akraba, biri baba, biri kardeş ve biri de oğlu tarafından öldürüldü. Kadınların 15’i evinde, beşi sokak ortasında, üçü arazide, biri arabada, biri işyerinde, biri diğer bir kamusal alanda öldürüldü. 14’ü ateşli silahlarla öldü.

Eylül

Eylül ayında 16 kadın cinayeti yaşandı, 20 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. 16 kadının dokuzu eşi, dördü arkadaşı, üçü de tanıdık birisi tarafından öldürüldü. Kadınların dokuzu evinde, üçü sokak ortasında, ikisi arazide, biri arabada, biri de işyerinde öldürüldü. Sekizi ateşli silahlarla öldü.

Ekim

Ekim ayında 21 kadın öldürüldü, sekiz kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. 21 kadının altısı arkadaşı, beşi eşi, beşi tanıdık birisi, biri eski eşi, biri eski arkadaşı ve biri de kardeşi tarafından öldürüldü. Kadınların 12’si evinde, ikisi arabada, ikisi işyerinde, ikisi sokak ortasında, biri de ıssız bir yerde, biri kuaförde öldürüldü. 14’ü ateşli silahlarla öldü.

Yargının tutumu

Kadın mücadelesine rağmen cezasızlık ve önleyici tedbirlerin alınmaması şiddeti tırmandırdı. Yıl boyuna takip edilen davaların bir kısmı seyircisiz yapılırken, çoğunluğu ise tutukluluk incelemesi yapılarak ileri bir tarihe ertelendi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER