A3 Haber

CHP’den çıplak aramanın araştırılması için alt komisyona önerge

CHP’den çıplak aramanın araştırılması için alt komisyona önerge

CHP’den çıplak aramanın araştırılması için alt komisyona önerge
Aralık 25
14:25 2020

Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, çıplak arama uygulamasının araştırılmasına dair alt komisyon kurulması için önerge verdi.

A3 Haber Merkezi | HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun “çıplak arama”yı gündeme getirmesi ardından tartışmalar devam ediyor. CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu ve komisyonun CHP’li üyeleri Servet Ünsal, İrfan Kaplan, Ali Haydar Hakverdi, Sevda Erdan Kılıç ve Mahmut Tanal cezaevlerindeki çıplak arama iddialarıyla ilgili alt komisyon kurulması için önerge verdi.

“Çıplak arama uygulaması sıklıkla yapılmakta”

Önergenin gerekçesinde, “Uşak’ta gözaltına alınan 30 kadına yönelik Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde çıplak arama yapıldığına ilişkin iddialar mevcuttur” denildi. Devamında, “Uşak Emniyet Müdürlüğü ile gündeme gelen ancak daha öncesinde de diğer gözaltı merkezleri ve cezaevlerinde başka çıplak arama iddialarına ilişkin TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerine iletilen cezaevi mektuplarında (cezaevine giriş, nakiller vb. zamanlarda) çıplak arama uygulamalarına sıklıkla yer verilmektedir. Son 18 yılda gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde tutuklu, hükümlü ve hüküm özlülerin maruz kaldığı insanlık onuruna yakışmayan çıplak arama uygulamasının git gide arttığı iddialarına yönelik sayısız şikâyet yapılmaktadır. Çıplak arama uygulamalarının AKP hükümetleri döneminde ve akabinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile adeta rutin bir uygulamaya dönüştüğü yönünde artan iddialar mevcuttur” ifadelerine yer verildi.

Çıplak aramanın vücut dokunulmazlığını ihlal etmekte olduğu, tüm insanlar bakımından adeta cinsel şiddete dönüşebilen bir uygulamalar olduğuna dikkat çekilen önergede, “Gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde bulunan hükümlü, tutuklu ve hüküm özlülerin maruz kaldığını ifade ettikleri çıplak arama uygulamasının tüm boyutlarıyla araştırılarak, ihmali ve sorumluluğu bulunanların belirlenmesi ve iddiaların araştırılarak kamuoyuna şeffaf bilgilendirme yapılması amacıyla ivedi olarak bir Alt Komisyon kurulmasını arz ve talep ederiz” denildi.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER