A3 Haber

ABD’de Joe Biden dönemi resmen başladı

ABD’de Joe Biden dönemi resmen başladı

ABD’de Joe Biden dönemi resmen başladı
Ocak 20
18:52 2021

ABD’de başkan seçilen Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, başkent Washington DC’de yemin ederek görevlerine resmen başladı. 

A3Haber Merkezi| Joe Biden’ın Kongre binasının önüne kurulan özel platformda düzenlenecek törenle başkanlık yemini edecek.  Kamala Harris’in ise 49. Başkan Yardımcısı olarak yemin edeceği törende Biden’ın yaklaşık 20 dakikalık bir konuşma yapması bekleniyor.

Katılımın çok sınırlı tutulduğu törenle göreve başlayacak olan Joe Biden, ABD’nin seçilen en yaşlı başkanı olurken Donald Trump ise halefinin yemin törenine katılmayan ilk ABD başkanı olarak tarihte yer alacak.

Koronavirüs önlemleri ve Kongre binasına yapılan saldırı dolayısıyla diğer devir teslim törenlerinden farklı olarak  yemin töreni 30 yıl sonra ilk kez açık havada gerçekleştiriliyor.

19:55- Yeni ABD Başkanı Biden’dan ilk mesajlar

ABD Başkanı Biden, konuşmasını gerçekleştiriyor.  Biden’ın konuşmasından satır başları şöyle:

  • Bugün tarihin ve umudun günüdür. Yenilenme ve kararlılığın günüdür. Amerika sürekli bu şekilde test edildi ve zorlukların üstesinden geldi. Bugün yalnızca bir adayın zaferini değil, bir amacın, demokrasinin, halkın iradesinin zaferini kutluyoruz.
  • Bugün tarihin ve umudun günüdür. Yenilenme ve kararlılığın günüdür. Amerika sürekli bu şekilde test edildi ve zorlukların üstesinden geldi. Bugün yalnızca bir adayın zaferini değil, bir amacın, demokrasinin, halkın iradesinin zaferini kutluyoruz.
  • Önümüzde krizler ve zorluklar olduğunu biliyorum. ABD, bundan daha iyi olmalı
  • Önümüzde, Martin Luther King’in hayalinden bahsettiği bina var. ABD tarihinde ilk kez siyahi bir başkan yardımcısının göreve geldiğini görüyoruz
  • Tüm Amerikalıların başkanı olacağım

19:50 – Biden, yemin etti

ABD’nin 46. Başkanı olarak seçilen Joe Biden, başkanlık yeminini tamamladı.

19:45- Kamala Harris yemin etti

Kamala Harris, yemin ederek göreve başladı.

19: 40- Lady Gaga, ABD Milli Marşı’nı okudu

Lady Gaga, ABD Milli Marşı’nı okudu.

19:30- Joe Biden’dan eşine not

Joe Biden’dan eşine: Seni seviyorum Jilly ve önümüzdeki yolculukta yanımda olduğun için daha minnettar olamazdım

18:55- Joe Biden ve Kamala Harris, yemin töreni için Kapitol Binası’na geldi

Joe Biden ve Kamala Harris, ABD’nin yeni Başkan ve Başkan Yardımcısı olarak yemin etmek üzere Kongre binasına geldi.

18:40- Eski başkanlar Obama, Clinton ve Bush yemin törenine katılacak

Eski başkan Barack Obama ve Bill Clinton ile eski ‘first lady’ler Michele Obama ve Hilary Clinton Joe Biden’in yemin törenine katılmak için Kongre binasına geldiler. Eski başkan George Bush ve eşi Laura Bush da törene katılacak. Obama, Joe Biden’a destek mesajını Twitter hesabından paylaştı. Biden, Obama yönetiminde başkan yardımcısıydı.

18: 30- CNN: ABD Yüksek Mahkemesi bomba ihbarı nedeniyle tahliye edildi

CNN’den Alex Marquardt, bölgede Ulusal Muhafız’ların arttığını doğruladı. ABD Yüksek Mahkemesi, ABD seçilmiş Başkan Joe Biden’ın yemin edeceği ABD Kongre Binası’nın karşısında yer alıyor. Tahliyenin ardından binanın güvenli olduğu açıklandı.

18:09- Yemin töreni için hazırlıklar tamamlandı, Biden’ın bir saat içerisinde gelmesi bekleniyor

Biden’ın yemin törenine saatler kala, ABD Kongre binası önünde hazırlıklar tamamlandı. Yemin töreninde Biden’ın yaklaşık 20 dakikalık bir konuşma yapması bekleniyor. Koronavirüs önlemleri dolayısıyla katılım geçtiğimiz devir teslim törenlerinden çok farklı gerçekleşecek.

17:47- Biden: Amerika’da yeni bir gün

Seçilmiş ABD Başkanı Joe Biden, Trump’ın göreve veda etmesinin ardından Twitter’da paylaştığı mesajda, “Amerika’da yeni bir gün” dedi.

17:22- Biden’ın yemin töreni öncesi Washington DC’de askeri güvenlik önlemleri alındı

ABD Başkanı seçilen Joe Biden ve Başkan Yardımcısı olacak Kamala Harris’in yemin töreni, sıkı güvenlik önlemleri altında yapılacak. 6 Ocak’ta Trump destekçilerinin Kongre binasına saldırısı sonrası, alarm düzeyi yükseltildi. Washington DC sokaklarında genellikle gazeteciler ya da güvenlik güçleri olduğu görülüyor. Beyaz Saray ve ABD Kongre Binası çevresinde yollar kapatıldı.

16:41- Trump, veda konuşmasını yaptı: ‘Bir şekilde geri döneceğim’

Donald Trump, son defa Beyaz Saray’dan çıkarak Andrews Hava Üssü’ndeki veda törenine gitti. Trump burada veda konuşmasını yaptı:

“ Amerikan ordusunu yeniden inşa ettik, uzaya yönelik yeni bir askeri güç ortaya koyduk. Biz sıradan bir yönetim değiliz. Amerikan ordusunu yeniden inşa ettik, uzaya yönelik yeni bir askeri güç ortaya koyduk. Biz sıradan bir yönetim değiliz. Tarihteki en büyük vergi indirimini başardık. Vergilerinizi yükseltmek istiyorlar. İstihdam yarattık. Şimdiden veriler çok iyi halde. Hisse senedi piyasası da pandemi başlangıcından daha yüksek seviyelerde. Tarihteki en büyük vergi indirimini başardık. Vergilerinizi yükseltmek istiyorlar. İstihdam yarattık. Şimdiden veriler çok iyi halde. Hisse senedi piyasası da pandemi başlangıcından daha yüksek seviyelerde.   Bu sadece şimdilik bir veda, ama bir şekilde geri geleceğiz. Başkan yardımcısı Pence’e ve Kongre’ye teşekkür ediyorum, Kongre ile iyi çalıştık. Güzel bir hayat yaşayın, yakında görüşürüz.”

16:30- Trump, Biden için Oval Ofis’e mektup bıraktı

ABD Başkanı Donald Trump, yemin törenine saatler kala Beyaz Saray’a veda ederken, seçilmiş başkan Joe Biden’a mektup bıraktı. Trump’ın mektupta “hoş geldiniz” yazdığı belirtildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER