A3 Haber

İki telefon tekeline AKP kıyağı

İki telefon tekeline AKP kıyağı

İki telefon tekeline AKP kıyağı
Ocak 26
10:41 2021

Samsung ve Oppo’nun Türkiye’de cep telefonu üretimi yatırımı öncesinde, üretim faaliyetlerini kolaylaştırmak üzere ithalat ikincil mevzuatında bir adım daha atıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle akıllı cep telefonu üretiminde kullanılmak üzere ithal edilecek ana kart dizgisi tamamlanmamış, demonte haldeki ürünler için de gözetim uygulaması kaldırıldı. İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ kapsamında gözetim uygulamasına tabi olan ve 5 dolarlık referans fiyatın belirlendiği, 8517.70.00.00.00 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu (GTİP) aksam ve parçalar (yalnız cep telefonu cihazlarına ait olanlar) için, gözetim önlemleri uygulanmayacak.

Bu ürün, akıllı cep telefonu üretiminde kullanılmak üzere, ana kart dizgisi tamamlanmamış ve tamamen demonte haldeki (CKD) aksam ve parçaları içermek kaydıyla düzenlemeden yararlanacak. 17 Aralık 2020’de cep telefonu üretiminde kullanılan yarı demonte aksam ve parçaların ithalatının önü açılmıştı. Geçtiğimiz hafta yayımlanan İthalatta Korunma Önlemi tebliği ile de Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılacak akıllı saatler ithalatta gözetim kapsamından çıkarılmıştı. Bu uygulama 31 Ağustos 2021 tarihine kadar geçerli olacak.

Yatırım yapacaklarını duyurmuşlardı

Çinli mobil telefon üreticisi Oppo yeni yılın ilk ayında İstanbul ve Kocaeli’de kurulacak tesiste üretime başlamayı planlıyordu. Söz konusu yatırımın büyüklüğü 50 milyon dolar civarındaydı. Türkiye’de üretime hazırlanan bir diğer üretici Samsung ilk etapta alt yüklenici aracılığıyla üretime geçmeyi hedefliyordu. Çin merkezli akıllı telefon üreticisi Tecno da Türkiye’de yerli üretim için 25 milyon dolardan fazla yatırım yapacağını açıklamıştı.

İlgili Haberler

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER