A3 Haber

Kültürpark Planı’na ilk dava geliyor

Kültürpark Planı’na ilk dava geliyor

Kültürpark Planı’na ilk dava geliyor
Şubat 13
15:06 2021

Kültürpark Platformu’nun, konuyla ilgili meslek odalarının, kent savunucularının tüm muhalefetine rağmen İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oybirliğiyle geçen Kültürpark Planı’na dava açılacak. İzmir’in tanınmış isimlerinden Sancar Maruflu planı mahkemeye taşıyacağını söyledi.

Tüm partilerin desteğini alarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliğiyle geçen Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı’na karşı ilk dava yolda.

Ege’ye Bakış’taki Adem Sarıkaya imzalı habere göre uzun süre Kültürpark’la ilgili görevler alan ve “Örnek Kıdemli Vatandaş” ödülüne sahip Sancar Maaruflu, imar planını mahkemeye taşıyacağını belirtti. Fuar’ın kurucu belediye Başkanı Behçet Uz’un kurduğu Ata Orman-Der (İzmir Atatürk Ormanı Kültürparkı Koruma ve Yaşatma Derneği) adına dava hazırlıklarına başladıklarını aktaran Sancar Maruflu, dava sürecinde diğer STK’lerin ve meslek odalarının da yanlarında yer alacağını duyurdu.

En büyük neden yapılaşma

Davayı açmalarının en büyük nedeninin 12 bin metrekare olarak belirlenen inşaat alanında nasıl ve ne kadar bir yapılaşmaya gidileceğinin belirtilmemesi olduğunun altını çizen Maruflu, “Konuyla ilgili ısrarla sormamıza rağmen bir türlü bilgi verilmiyor. Kültürpark Cumhuriyet’in yalnız İzmir için değil, tüm Türkiye açısından en önemli değerlerinden ve miraslarındandır. Biz İzmirliler olarak bu parkı korumak ve yaşatmakla sorumluyuz” diye konuştu.

“Biz Kültürpark’ın daha da betonlaşmasını istemiyoruz” diyen Maruflu, “Daha öncede Kültürpark’ta belli yanlışlar yapıldı. Priştina döneminde geçici olarak konulan holler yerleşik hale geldi. Biz bunların kaldırılıp aslına uygun şekilde Kültürpark’ın korunmasını istiyoruz. Elbette İzmir’in hafızasına kazınan mevcut yapıların korunması gerekiyor. Fakat bunun dışında herhangi bir yapılaşmaya razı gelmemiz beklenemez” dedi.

Bir an önce son verilmeli

Halihazırda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark’taki hollere taşındığını ve araç trafiğinden dolayı yıllar içinde oluşan kırılgan ekosistemin büyük zarar gördüğünü de ifade eden Maruflu, “Bu uygulamaya da bir an önce son verilmeli ve Kültürpark’ın ekosistemine zarar verecek uygulamalardan kaçınılmalıdır. Büyükşehir Belediyesi tüm İzmirlilere ait olan Kültürpark ile ilgili kararlar alırken daha açıklayıcı olmalı ve sorumluluğunu yerine getirerek Kültürpark’ı korumalıdır. Bu plan bir koruma değil, inşaata açma uygulamasıdır. Çok yakın zamanda diğer STK’ları ve meslek odalarını da yanımıza alarak davalarımızı açacağız” açıklamasında bulundu.

Ne olmuştu?

Kamuoyunda Kültürpark Planı olarak bilinen Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı, tüm kent muhalafetine, Kültürpark Platformu’nun itirazlarına, meslek odalarının eleştirilerine rağmen 8 Şubat 2021’de İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oybirliğiyle geçmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER