A3 Haber

Doğuda aşılama oranı düşük: Camilerden aşı anonsu yapılıyor

Doğuda aşılama oranı düşük: Camilerden aşı anonsu yapılıyor

Doğuda aşılama oranı düşük: Camilerden aşı anonsu yapılıyor
Şubat 25
08:28 2021

Türkiye’de 65 yaş ve üstü vatandaşların aşılanması sürecinde iki hafta geride kaldı. Batı illerinde bu yaş grubu aşılamasında yüzde 70 oranına ulaşılırken Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır gibi kentlerde aşılama yüzde 25 ila 50 arasında seyrediyor. Aile hekimlerine göre bunun ana nedenleri yetersiz bilgilendirme ve randevu sistemi.

Covid-19 ile mücadele kapsamında, en riskli grup olan 65 yaş ve üstü yurttaşların aşılanmasına 12 Şubat’tan bu yana devam edilirken, dün itibarıyla aşı takviminde ikinci aşamaya geçildi. İkinci aşama A grubunda, Eğitim, İçişleri ve Milli Savunma bakanlıkları çalışanları, gıda ve taşımacılık sektörlerinde görevli personel ile 50–64 yaş grubunda yer alanlar aşılanacak.

Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre özellikle Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır gibi illerde ise aşılanma oranları beklenenin altında seyrediyor. Bu bölgelerde görev yapan aile hekimlerine göre aşı talebinin olmaması, aşı kampanyasının topluma ulaşmamasından ve randevu sistemindeki sıkıntılardan kaynaklanıyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimleri Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, geçtiğimiz haftalarda aşı randevu sisteminden kaynaklı oluşan bir yoğunluğun olduğunu ancak bu haftanın sakin geçtiğini kaydetti. Özellikle İstanbul başta olmak üzere büyük illerde 65 yaş ve üsttü yurttaşların yüzde 70’e yakının aşılandığını ifade eden Kırımlı, “Bir kısmı hastalık geçirdiği için aşı olmayacak, bir kısmı kendi hastalık durumundan dolayı aşılanamayacak, bir kısmı da tereddütte. İşte o tereddütte olanları bilgilendirip aşıya yönlendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Mardin’de aşılama oranı yüzde 29, cami hoparlörlerinden anons yapılıyor

Mardin’de görevli aile hekimi Volkan Binbaş, kentte aşılama oranlarının Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu işaret ederek, “Şu an 65 yaş üstü nüfusun aşılanma oranı yüzde 29 civarında” dedi. Aşı tedarikinde bir sıkıntı olmadığını ancak talebin yetersiz olduğunu kaydeden Binbaş, bu durumun nedenlerini şöyle anlattı: “Vatandaş bu teknolojiyi kullanmakta ve randevu almakta zorlanıyor. Buna bağlı olarak aşı farkındalığı da Mardin’de düşük seyrediyor. Özellikte kamuoyunda aşıya ilişkin çıkan olumsuz haberler de insanların aşı talebini olumsuz etkiledi. Aşılama oranlarının düşüklüğünden kaynaklı olacak ki vatandaşı aşıya yönlendirmek için cami hoparlörlerinden anons yapılmaya başlandı. Hakkâri, Şırnak, Mardin illerinde durum bu şekilde sürüyor. Diyarbakır’da bile 65 yaş üstü aşılama oranı şu an için yüzde 49 olarak karşımıza çıkıyor.”

Mardin’de randevu alamama sorunlarını da çözmeye çalıştıklarını ifade eden Binbaş “Çoğu hastanın randevusunu da ben aldım. Hatta ilk doz için gelen hastaların ikinci doz aşı randevularını dahi o anda alıyoruz. Buna rağmen aşılama oranları düşük seyrediyor. Bu açıdan biz yoğunluk yaşamıyoruz. Aşı var ama talep yok. Bu durumu aşı karşıtlığına bağlamak istemiyorum ama insanlar şeffaf olunmadığı için endişeli” diye konuştu.

“Şanlıurfa’da insanlar aşıdan haberdar bile değiller”

Şanlıurfa’da aile hekimi olarak görev yapan Bulut Ezer de, aşılama oranlarının Güneydoğu’da batıya oranla düşük seyrettiğini ifade ederek şunları söyledi: “Şanlıurfa’da 65 yaş ve üstü aşılama oranı yüzde 25’lerde. Bunun birkaç sebebi var. Öncelikle insanlar internet üzerinden randevu sistemine alışık değil. Maalesef buralarda cep telefonu dahi kullanan bile azken sosyal medya, internet konusunda yetersizlikler mevcut. İnsanlar aşıdan haberdar bile değil burada, özel olarak arayıp bilgilendirmek gerekiyor. Yeteri kadar aşı talebi olmadığı için aşı yetersizliği meydana gelmedi. Randevu sistemindeki tıkanıklık özellikle doğuda aşılamanın efektif yürütülememesine neden oldu. Bir de insanlar hastanelerde de aşı yapıldığından haberdar değil. Şu anda herhangi bir hastanede 6 tane aşı kabini oluşturulmuş ve günde 4–5 tane aşı yapıyor. Ama tek birimlik bir aile hekimliğinde günde 15 aşı yapılabiliyor. Bu da sistemin var olan araçlarının doğru kullanılmadığını gösteriyor. Aşı kampanyası topluma ulaşmıyor.”

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER