A3 Haber

Kaz Dağları’ndaki Kanadalı şirkete çevreciler Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ile yanıt verdi

Kaz Dağları’ndaki Kanadalı şirkete çevreciler Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ile yanıt verdi

Kaz Dağları’ndaki Kanadalı şirkete çevreciler Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ile yanıt verdi
Mart 30
15:53 2021

Kaz Dağları’nda kestiği ağaçlarla gündeme gelen Kanadalı Alamos Gold’un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik şirketinin Genel Müdürü Ahmet Şentürk’e çevrecilerden yanıt geldi. Çevreci Avukat İsmail Hakkı Atal, şirketin ruhsatını bittiğine dikkat çekerek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ne atıfla “Emperyalizm 1915 yılında topla, tüfekle geçemediği Çanakkale’yi şimdi parayla satın alma derdinde” dedi.

Kaz Dağları’na açılan ve Türkiye’deki çevreci kuruluşların tepkisine neden olan altın madeninin işletme ruhsatı sahibi Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Ahmet Şentürk, şirketin o bölgede 60 yıllık izni bulunduğunu ve burada çalışmalar için 30 yıl beklediğini söyleyerek, “30 yıldır bekliyoruz, 3-5 ay daha bekleriz” dedi. Şentürk, “Su ve Vicdan Nöbeti” yapan çevrecileri hedef aldı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, Şentürk’ün kamuoyunu yanılttığını belirterek, firmanın ruhsatının Ekim 2019’da sona erdiğini söyledi. Doğan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın firmanın izinlerinin tümünü iptal ettiği için alanın Bakanlığın uhdesine geçtiğini kaydederek, “Firma 60 yıllık ruhsat hukuklarının da olduğunu söylüyor. Bu Enerji Bakanlığının tasarrufundadır. Bakanlık 10’ar yıllık aralarla isterse ruhsatı uzatır, isterse uzatmaz. Firmanın bu açıklamaları Enerji Bakanlığı’nın hak ve yetkilerinin gaspını doğrultusunda bir açıklamadır” diye konuştu.

Doğan, “Orman Bakanlığı’nın şu anda alanı bilimsel yollarla hazırlanacak rehabilitasyon programıyla rehabilite etmesi gerekir” diye ekledi.

Şirketi “eşkıya” diye tanımladı

Kazdağları Ekoloji Platformu Gönüllüsü İsmail Hakkı Atal ise şirketin ruhsatının bittiğini ve Kasım 2020 itibariyle burayı boşaltması gerektiğini vurgulayarak, şirketi “Eşkıya” olarak niteledi.

Gençliğe Hitabe’ye atıfta bulundu

Atal, eylem yapıldığında kolluk kuvvetlerinin halka karşı şirketi koruduğunu söyleyerek, “Eşkıyayı Türk halkına karşı koruyor. Türk halkını eşkıyaya karşı korumuyor” diye konuştu. Atal, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ndeki “ Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir” sözlerine atıfta bulunarak, şunları söyledi:

 “Emperyalizm 1915 yılında topla, tüfekle geçemediği Çanakkale’yi şimdi parayla satın alma derdinde. Parayla bizi zehirleme derdinde. Şirket yetkilileri bunu çok rahatlıkla söylüyorlar. ‘Zaten siyanür kullanılacak’ diyorlar… Kanadalı askerlerin geçemediği Çanakkale’yi Kanadalı emperyalist şirket Alamos Gold toprağımızı işgal ediyor. Üstüne üstük 250 bin şehidimizin yattığı topraklarda kendi askerimizi bizim karşımıza dikiyor. Hiç kimseye sorumluluğumuz yoksa bizim 250 bin şehidimize karşı sorumluluğumuz var.”

Atal, şirketin alanda 350 bin ağacı kestiğini yineleyerek, “Kaz dağlarında 350 bin ağacın kesildiği yer Allah’ın yaratışının bozulmasıdır” dedi. (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER