A3 Haber

AKP yine işbaşında: Belediyelerin kıyı kullanım hakkına bakanlık el koyacak!

AKP yine işbaşında: Belediyelerin kıyı kullanım hakkına bakanlık el koyacak!

AKP yine işbaşında: Belediyelerin kıyı kullanım hakkına bakanlık el koyacak!
Nisan 03
15:26 2021

AKP’li milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan ve “turizmi teşvik etmeyi” amaçladığı öne sürülen torba teklifin Bayındırlık İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’ndaki ilk gün görüşmeleri tamamlandı. Yerel yönetimlerin kıyı kullanım hakkı elinden alındı, turizm yatırımlarına yeni istisnalar geldi.

Kültür ve turizmi koruma ile turizm merkezlerinin tespit edilmesine yeni kriterler getiren kanun teklifinde, Cumhurbaşkanı’nın kararıyla belirlenen turizm bölgelerinde özel kuruluşlara yönelik KDV istisnası ve yeni teşvikler içeren düzenleme, muhalefetin itirazlarına rağmen kabul edildi. Ayrıca belediyelerin yönetimindeki kıyı bölgelerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından el konulacak ve bu bölgelerin yapılaşmasına neden olabilecek madde de komisyonda onaylandı.

Sınırsız yabacı çalıştırılabilecek

BirGün’ün haberine göre, Teklifteki bir diğer kabul edilen düzenleme ile de turizm işletmelerinin sınırsız yabancı personel çalıştırmasına olanak sağlandı. Bu maddenin onaylanmasının ardından muhalefet milletvekilleri, işsizliğin artacağı eleştirilerinde bulundu.

İktidar bir maddede geri adım attı 

Otellere servisle havalimanı ve otogarlardan transfer hakkı tanıyan düzenleme ise muhalefetin itirazları üzerine geri çekildi. Böylece belediyelerin kontrolünde olmayan yeni ulaşım araçlarının kentlerde faaliyet yürütmesi engellendi.

CHP’li Alban: Bakan’ın oteli için kıyak yapılıyor

CHP Milletvekili Mürsel Alban, komisyonda Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın turizm bölgelerindeki altyapı yatırımları ile ilgili sunumunun ardından söz alarak, “Bakan’a kıyak yapılıyor” eleştirilerinde bulundu.

Geçtiğimiz aylarda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sahibi olduğu Ersoy Otelcilik’in Bodrum Türkbükü’ndeki Hilton Oteli’ni satın aldığını anımsatan Alban, bu bölgeye 250 milyon TL tutarında altyapı yatırımı yapıldığını bildirdi. Alban, bu yatırımın Bakan Ersoy’un oteli için yapıldığını iddia ederek, “İspatlarım bunu. Bakan’ın oteline özel yapılan bir altyapı. 250 milyon TL’nin 50 milyon TL’lik kısmı başlatılmıştır” dedi.

Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Abdül Batur’dan sert tepki

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Konak Belediye Başkanı CHP’li Abdül Batur, konaklama ve plaj işletmeleri ruhsatlarında belediyeleri devre dışı bırakan yasa teklifiyle ilgili hükümete çağrıda bulundu. Kıyıdaki belediyelerin pandemi sürecinde normal nüfusunun 5-10 katına hizmet verdiğini, giderlerinin aşırı artıp gelirlerinin de yüzde 15 civarında düştüğünü vurgulayan Batur, ruhsat yetkisinin de ellerinden alınmasıyla birlikte yaklaşık yüzde 25 gelir kaybı yaşayacaklarını bildirdi. Batur, konuyu pazartesi günü İzmir’deki Türkiye Belediyeler Birliği toplantısında da gündeme getireceklerini belirtirken, “Bu yasa hemen geri çekilmeli” dedi.

CHP’li vekillerin sert muhalefet ettiği, konaklama ve işletmesi ruhsatlarında belediyeleri devre dışı bırakan yasa tasarısına Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Konak Belediye Başkanı CHP’li Abdül Batur da tepki gösterdi.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Batur, pandemi ve ekonomik krizle birlikte belediyelerin İller Bankası paylarının yüzde 15 civarında düştüğünü, buna karşın başta temizlik ve dezenfektasyon olmak üzere öngörülemeyen giderlerin de tüm belediyeleri sarstığını anlattı. Kıyılardaki belediyelerin ise daha büyük sorunlarla baş etmeye çalıştığını vurgulayan Batur, şunları söyledi:

  • Kıyılardaki belediyelerimiz pandemiden en fazla etkilenen belediyeler. Neden derseniz; Ayvalık’tan Dikili’den aşağıya doğru gelelim, Foça’sı, Çeşme’si, Seferihisar’ı, Kuşadası, Bodrum, Marmaris’i devletin bütçesinden paylarını mevcut nüfuslarına göre alıyorlar. Mesela Çeşme’nin nüfusu 48 bin. Çeşme, İller Bankası’ndan payını 48 binlik nüfusa göre alıyor. Ama 1 yıldır, bütün kıyıdaki belediyelerimiz çekim merkezi oldu. Kendi nüfuslarının yaklaşık 5-10 katına hizmet üretmeye başladı. Çeşme’nin sadece yaz değil artık kış nüfusu da 250 bine çıktı. Pandemiden kaçanlar hep buralara geldi. Diğer kıyılardaki tüm belediyelerde de durum aynı. Dolayısıyla kıyı belediyeleri artık bu yükü kaldıramıyor.

“Belediye gelirlerinin dörtte biri kesilir” 

  • Biz, pandemi bitene kadar borçlu belediyelerin İller Bankası kesintilerinin yapılmaması ya da ertelenmesini istemiştik. Kıyı belediyelerin biraz nefes almasını sağlayacak bu isteğimize maalesef tam tersi bir yanıt geldi. Eskiden yüzde 40 kesinti yapılırken bunu yüzde 50’ye çıkardılar. Yüzde 25 kesinti yapılan yerlerde de yüzde 50’ye çıkardılar. Şimdi bu kesintiler de yetmedi, kıyı belediyelerimizin en önemli gelir kaynağı olan turizm işletme ruhsatlarının elimizden alınması konusu çıktı. Ruhsatların tamamen turizm bakanlığına devredilmesi, belediyelerin devre dışı bırakılması büyük sıkıntı yaratır. Belediyeler bu kadar zordayken bir de onların bütçe kaynaklarını kesmek çok doğru bir yaklaşım değil. Kıyıdaki belediyelerin elindeki bu ruhsat yetkisinin alınması demek, gelirlerinin en az yüzde 25 kesilmesi demek. Bu yasa, kıyıdaki belediyeleri çok zora sokacaktır. Bu yanlıştan hemen dönülmesi gerekir.”

Belediyeler Birliği toplantısında görüşülecek 

Tasarının ortaya çıkmasının ardından Ege kıyılarındaki çok sayıda belediyenin başkanı ile görüştüğünü, konuyu pazartesi günü İzmir’de yapılacak Türkiye Belediyeler Birliği toplantısına da taşıyacağını aktaran Batur, “Pazartesi günü Türkiye Belediyeler Birliği’nin İzmir’de bir toplantısı var. Sayın Fatma Şahin kanalıyla yönetimde bu konuyu gündeme getirip üst makamlara sıkıntıyı anlatacağız. Maalesef belediyelerimizin nefes almasını sağlayacak tedbirleri beklerken, nefesini kesecek çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.

“Sanki CHP’li belediyeler cezalandırılıyor” 

Batur, kıyıdaki belediyelerin tamamına yakınının CHP’li olduğuna dikkat çekerken, “Kıyıdaki belediyelerin hepsinin muhalif ve CHP’li belediyeler olduğunu görüyoruz. Sanki bir cezalandırma, onların önünü tıkama şeklinde bir yasa tasarısı gibi geliyor bize. Bu nedenle bir an önce bu yanlıştan dönülmesi lazım. Yerel yönetimler ayakta kaldığı sürece insanlara daha iyi hizmet götürebilir. Siz onların kaynağını keserseniz, kente hizmet noktasındaki bütçesiyle oynarsanız, yetkilerini tırpanlarsanız vatandaşa da doğru hizmet gitmez” çıkışını yaptı.

“Belediye gelirleri yasası çıksın” 

Belediyelerin önünü açacak bir belediye gelirleri yasasının da acilen çıkarılması gerektiğini vurgulayan Abdül Batur, “22 senedir belediye gelirleri yasası diye bir taslak var. Bir türlü bu genel kurula inmedi. Belediyelere her kanun çıktığında yeni görevler, bütçe kaynaklarını zorlayacak görev tanımları geldi fakat maalesef belediyelere nefes aldıracak, belediye gelirleri yasası bir türlü genel kurula inmedi. Biz muhakkak bu yasanın çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER