A3 Haber

Çin’in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

Çin’in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

Çin’in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı
Nisan 06
18:22 2021

Çin’in Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin, büyükelçiliğin sosyal medya paylaşımlarından duyulan rahatsızlık nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Çin’in Ankara Büyükelçiliği, resmi sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı etiketleyip mesaj yayımladı.

“5 Nisan 1990 Barın katliamı” konulu paylaşımda bulunan ve olaylarda yaşamını yitirenleri anan Akşener ve Yavaş’ın paylaşımına karşılık Çin’in Ankara Büyükelçiliği şu açıklamayı yaptı:

Xinjiang (Sincan) Uygur Özerk Bölgesi, Çin toprağının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu dünyaca kabul edilen ve tartışılamaz bir gerçektir. Çin tarafı, herhangi bir kişi veya gücün Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne herhangi bir şekilde meydan okumasına kararlılıkla karşı çıkmakta ve bunu şiddetle kınamaktadır. Çin tarafı, haklı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır.

Söz konusu paylaşım nedeniyle Çin’in Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin’in Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı açıklandı.

Ne olmuştu?

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i etiketleyerek Sincan Uygur Özerk Bölgesi’yle ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

​Yavaş ile Akşener, Twitter hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarda Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde bulunan Barın kentinde yaşanan çatışmalarla ilgili olarak “katliam” ifadesine yer vermişlerdi.

​Barın’da 5 Mart 1990 tarihinde yaşanan olaylarda, Türkistan İslam Partisi (TİP) yöneticisi Zeydin Yusup önderliğinde silahlanan yaklaşık 200 kişi, Afganistan’dan gelen silahlı militanlarla birlikte Barın’da “cihada başladıklarını” ilan etmişlerdi. Çin güvenlik güçleri tarafından yapılan müdahale sonucunda resmi rakamlara göre 15 kişi hayatını kaybetmiş ve çatışmalar sona ermişti.

Afganistan’da ve Suriye’de faaliyet gösteren Türkistan İslam Partisi (TİP), Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde “şeriat devleti” kurmak istediğini belirten bir silahlı örgüt. Türkiye, Türkistan İslam Partisi’ni “terör örgütü” olarak gördüğünü açıklarken, ABD ise geçen yıl Kasım ayında TİP’i terör örgütleri listesinden çıkardığını açıklamıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER