A3 Haber

Mızrak çuvala sığmadı: Erdoğan, özel hastanelerin Covid-19 fırsatçılığını itiraf etti

Mızrak çuvala sığmadı: Erdoğan, özel hastanelerin Covid-19 fırsatçılığını itiraf etti

Mızrak çuvala sığmadı: Erdoğan, özel hastanelerin Covid-19 fırsatçılığını itiraf etti
Nisan 27
08:41 2021

Özel hastane patronlarının bir süredir salgını fırsata çevirdikleri, Covid-19 hastalarından para istedikleri kamuoyunda bilinip konuşuluyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün kabine toplantısını ardından yaptığı açıklamalarda, bu durumu adeta itiraf etmesi, konuyu bir kez daha gündeme getirdi. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, özel hastanelerin Covid-19 soygununu ele alan bir analiz yayımladı.

Dr. Ergün Demir – Dr. Güray Kılıç | Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, özel hastanelerin COVID-19 hastalarından yoğun bakım ve aşılama hizmeti için ilave ücret talep ettiklerini itiraf etti. Pandemi döneminde sağlık hizmetlerinin piyasanın vahşi koşullarına nasıl terk edildiğini, vatandaşlar can derdine düşmüş iken özel hastane patronlarının kar hırsı için gözü döndüğünü, vatandaşa yapılan Covıd-19 aşıları için otelcilik hizmeti adı altında ilave ücret aldıklarını kamuoyu öğrenmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “Öncellikle şu hususu belirtmek istiyorum. Özel hastanelerde yoğun bakım ve aşı hizmetlerinden dolayı ücret talep edildiğine dair şikayetler alıyoruz. Hukuken bu hizmetler için vatandaşlarımızdan hiçbir ücret talep edilemez. Yoğun bakım ve aşı hizmetleri sebebiyle ilave ücret talebiyle karşılaşan vatandaşlarımız bu durumu Sağlık Bakanlığımıza ve Sosyal Güvenlik Kurumumuza bildirirlerse faalleri hakkında gereken işlemlerin derhal yapılacağını’’ dedi. (45dk 50 sn.)

SGK’nin denetlemediği anlaşılıyor

Açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu konudaki suiistimallerle mücadele etmek için özel hastanelere yönelik denetim çalışmaları yapmadığı, aksine göz yumduğu anlaşılmaktadır.

Özel hastanelerin Covid-19 hastalarından gerek yoğun bakım sürecinde gerekse yataklı servislerde her türlü işlem/girişim/tetkik/tahlil için fahiş ücretler talep ettiklerini kamuoyu ile paylaşmamız ve yapılan SUT değişiklikleri ile hiçbir sağlık kuruluşunun pandemi süresince Covid-19 hastalarından ilave ücret alamayacağını açıklayarak yurttaşlarımızı bu türden uygulamalara karşı haklarını aramak için hazırladığımız örnek itiraz dilekçesinin SGK İl müdürlüğü şahıs ödemeleri bölümüne verilmesini önerdik.

Sosyal Güvenlik Kurumunu ise yasal düzenlemelere aykırı olarak pandemi döneminde COVID-19 hastalarından her türlü etik ve ahlaki yaklaşımı bir kenara bırakıp, ölçüsüz ücret talep ederek vatandaşı mağdur eden ve yaşam hakkını tehdit eden hastaneleri denetlemeye çağırdık.

Bu konuda mağdur olan vatandaşların açıklamaları ve itirazları günlerce basında yer almasıyla birlikte son olarak özel hastanelerin pandemi döneminde pandemi hastalarından yasal olmayan ilave ücret almaları Cumhurbaşkanlığı kabinesi tarafından gündem yapılarak “pandemi hastalarından ilave ücret talep eden failler hakkında işlem yapılacağı” açıklaması yapılmıştır.

Artık mızrak çuvala sığmıyor

Özellikle İstanbul başta olmak üzere birçok ilde , pozitif vaka ve buna bağlı olarak ölüm sayılarının arttığı, yoğun bakım servislerinde yer bulunamadığı, yoğun bakımda yatması gereken birçok hastanın acillerde ya da servislerde yoğun bakım yataklarının boşalması için bekletildiği bu dönemde maalesef özel hastane patronları salgını fırsata dönüştürme çabası içine girdikleri uzunca bir süredir kamuoyunun gündeminde olup Cumhurbaşkanı bile artık yeter demiştir.

Tekrar hatırlatıyoruz…

Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişikliklerle ilk önce pandemi süresince yoğun bakım hizmetlerine paket fiyat getirilmiş, yoğun bakım ücretleri artırılarak pandemi bakım hizmeti ücreti ile faturalandırılması sağlanmıştır. Daha sonra meslek örgütlerinin ve kamuoyunun ısrarları sonucunda Covid-19 olası/kesin tanılı hastalar, acil hal tanımı içerisine ve ilave ücret alınmayacak işlemler listesine alınmış, son olarak da Covid-19 PCR, antijen-antikor testi tanımlanmış ve fiyat tarifesi belirlenmiştir.

Mevcut olan bu düzenlemelere göre özel ve kamu sağlık hizmet sunucuları tarafından Covid-19 hastalarından hiçbir ad altında ilave ücret alınamaz.

Yurttaşlar şikayet dilekçesi verebilirler

Zor durumdaki vatandaşı çaresizlik içinde yalnız başına bırakmak kabul edilemez.

  • Yurttaşlarımızı, bu türden uygulamalara karşı haklarını aramak için Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlükleri şahıs ödemeleri bölümüne itiraz dilekçesi vermeye,
  • Sosyal Güvenlik Kurumunu, SUT hükümlerine uymayan, pandemi süresince Covid-19 hastalarından tanı, tedavi ve hastaneye yatış, yoğun bakım sürecinde informel ücret alan hastaneleri tespit etmek ve sağlık hizmeti satın alım sözleşmesi/protokolünü iptal ederek ve cezai işlem uygulamaya,
  • Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu otoritelerini ise ihlallere ısrarla devam eden hastaneleri kamulaştırmaya çağırıyoruz.

Sağlık, piyasanın vahşi koşularına teslim edilemez.

About Author

Ergün Demir

Ergün Demir

Related Articles

TÜM HABERLER