A3 Haber

“Avusturya, Sezgin Baran Korkmaz’ın burada kara para aklayıp aklamadığını merak ediyor”

“Avusturya, Sezgin Baran Korkmaz’ın burada kara para aklayıp aklamadığını merak ediyor”

“Avusturya, Sezgin Baran Korkmaz’ın burada kara para aklayıp aklamadığını merak ediyor”
Haziran 24
17:32 2021

Hakkında kara para aklama suçlaması bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın iadesinin “ABD’ye mi Türkiye’ye mi?” yapılacağı tartışılırken Yeni Vatan gazetesinin yayıncısı Birol Kılıç, “Avusturya’da kara para akladığı yönünde suç duyurusunda bulunulması durumunda, Korkmaz bu ülkede yargılanabilir” dedi.

Avusturya’da ABD’nin talebiyle gözaltına alınan ve çıkarıldığı Viyana Ağır Ceza 5 Temmuz’da belli olacak. Yüksek olasılıkla ABD’de yargılanması beklenen ancak Türkiye’nin de iade taleplerinin  güçlü argümanlar içerebileceği konuşulurken, Viyana’da 22 yıldır kesintisiz yayımlanan Yeni Vatan gazetesinin ve bu gazetenin günlük dijital haber portalının yayıncısı Birol Kılıç, Korkmaz hakkında Avusturya’da kara para akladığı yönünde suç duyurusunda bulunulması durumunda, bu ülkede yargılanabileceğini bildirdi.

Avusturya’da yayımlanan Yeni Vatan gazetesinin yayıncısı Birol Kılıç, Yeni Posta’dan Işın Toymaz’ın sorularını yanıtladı. Avusturya medyasının bu konunun açıklığa kavuşturulmasıyla ilgilendiğini kaydeden gazeteci Kılıç Korkmaz’ın büyük paralar dönen  gastronomi alanındaki Türkiye kökenli bir takım kişilerle görüşmeler içinde olduğu yönündeki iddialara da işaret etti.

Yeni Posta gazetesinin YouTube kanalında Avrupa Gündemi adlı programa katılan Birol Kılıç’ın konuya ilişkin açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Sezgin Baran Korkmaz neden Avusturya’yı seçti? 

  • Cevaplanması gereken bir dolu soru var. Örneğin Sezgin Baran neden Avusturya’yı seçti? Daha önce neden İsviçre’deydi? Buralarda şirketler ve vakıflar kurdu mu? Viyana Ağır Ceza Mahkemesi Başkanvekili Christina Salzborn ile birebir görüştüm. Celse biter bitmez beni aradı ve Korkmaz hakkında tutuklama hükmü verildiğini bildirdi. Ayrıca şu ana kadar ABD’nin dışında masada Türkiye’den herhangi bir dosyanın bulunmadığını da belirtti. Mahkemenin Türkiye’deki siyasi gelişmeleri dikkate alacağını da kaydetti ve 5 Temmuz’da Korkmaz hakkında karar verileceğini açıkladı.

“Kara para ile gazeteci, siyasetçi satın alırsınız” 

  • Türkiye’ye, demokrasiye yapılacak en büyük darbe yurtdışından gelen kara paranın siyasetçilere, gazetecilere, bürokratlara verilmesi. Kara para ile gazeteci, siyasetçi satın alırsınız.
  • Avusturya hükümeti şu anda rüşvet, nitelikli dolandırıcılık, siyaset-medya-mafya konularında son derece hassas. Sezgin Baran büyük bir olasılıkla ABD’ye iade edilecek. Küçük  bir ihtimal daha var, o da serbest bırakılabileceği ihtimali.

“Korkmaz’ı öldürecekler, Zarrab ve Peker’den daha tehlikeli” 

  • Korkmaz’ın elini kolunu ülkeden ayrılmasını ise Türkiye nasıl izah edecek, onu merak ediyorum. Ayrıca konuşursa 10 gazetecinin, 50 siyasetçinin adı açığa çıkacak. Sezgin Baran Korkmaz konuşmayı çok seven birisi. Bugün konuşmazsa yarın konuşur. Avusturya’daki uzmanlara göre Korkmaz’ı öldürecekler. Korkmaz Zarrab’dan da, Peker’den de önemli bir isim.
  • Mahkeme ‘Türkiye’deki siyasi gidişat’ derken bunları kastediyor aslında.  Bir diğer seçenek daha: Avusturya’da kara para akladıysa ve hakkında suç duyurusunda bulunulursa, bu ülkede yargılanabilir.

10 milyon avroluk bina satışı

  • Korkmaz’ın Avusturya’da gastronomi alanında büyük paralarla oynayan Türkiye kökenli bir takım kişilerle görüştüğü de iddialar arasında yer alıyor. Bunu Avusturya’nın önde gelen gazetecilerinden, Türklerden ve bazı diğer çevrelerden duydum. Gazeteci olarak araştırdım ve bu iddialar kapsamındaki bir bina satışı dikkatimizi çekti. 10 milyon avroluk bir satış gerçekleştirilmiş ve şaibeli durumlar var. Korkmaz’ın adı geçmiyor bu satışta.

Türkiye-ABD- İsviçre- Avusturya- Lüksemburg ağı araştırılır

  • Açıkçası kara paranın Avusturya ekonomisine aktığı belgelenirse Avusturya ‘Dur!’ der. Bağlantılarına gelince… Ülke mi kalmadı Lüksemburg’da otel yapıyor, örgütlü suçların, rüşvetin döndüğü Lüksemburg’da? Hakkında suç duyurusunda bulunulursa Türkiye-ABD-İsviçre-Lüksemburg ve Avusturya bağlantıları da araştırılacak.

“Sanki Türkiye’den buraya lağım akıyor” 

  • Diğer taraftan Avusturya medyası Korkmaz’ın Avusturya’da kara para aklayıp aklamadığı ile ilgileniyor. Yine de Korkmaz olayını tam olarak anlayana kadar şimdilik temkinli. Tüm bunların Avusturya’daki Türk toplumunu zor durumda bıraktığını söylemek gerekiyor. Bir yandan korona yüzünden çile çeken insanımız diğer taraftan son on yıldır Türkiye siyasetini Avusturya’ya yansıtılmasından otaya çıkan bir tiksinti mevcut. Sezgin Baran Korkmaz denen kişi umarım en kısa zamanda Avusturya’dan gider ve ülkedeki Türk toplumu da en az şekilde zarar görerek olayı atlatır. Çünkü, ne yazık ki, sanki Türkiye’den buraya lağım akıyor gibi. Biz rüşvetçilerle, dolandırıcılarla değil temiz bir Türkiye ile anılmak istiyoruz.”

Avusturya’da en az 40 gün kalacak

Öte yandan Korkmaz’ın avukatı Volkan Dülger, müvekkilinin Avusturya’da en az 40 gün kalacağını, Türkiye ya da ABD’ye iade kararı verilmesinin bundan daha fazla bir zamanı da alabileceğini bildirdi.

28 Aralık 2020 tarihli MASAK raporu, Korkmaz’a ait SBK Holding ve ona bağlı 6 şirketin 132 milyon dolar kara para akladığını ortaya koydu. Savcılık, “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçundan” soruşturma başlattı. Hakkında gözaltı kararı verilen 19 kişinin 11’i gözaltına alındı.

5 Aralık 2020’de İstanbul Havalimanı’ndan yurtdışına kaçan Sezgin Baran Korkmaz, Wels şehrinde bir otele yerleştikten sonra yakalanmış ve Viyana’ya götürülmüştü.

YouTube video

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER