A3 Haber

Yalıkavak Marina davasında sürpriz gelişme: Başsavcılık beraat kararına itiraz etti

Yalıkavak Marina davasında sürpriz gelişme: Başsavcılık beraat kararına itiraz etti

Yalıkavak Marina davasında sürpriz gelişme: Başsavcılık beraat kararına itiraz etti
Haziran 25
17:53 2021

Sedat Peker’in açıklamalarında adı geçen Yalıkavak Marina’nın şaibeli bir şekilde el değiştirdiği iddiası üzerine İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan nitelikli dolandırıcılık davasında Alizade, Aykaç, Çelikten ve Ercil hakkında verilen beraat kararına itiraz edildi.

Azerbaycanlı iş insanı Mübariz Mansimov Gurbanoğlu’nun şikayeti üzerine, aralarında Yalıkavak Marina’nın şimdiki sahibi Anar Alizade, Gurbanoğlu’nun eski CEO’su Alaattin Aykaç ile eski yöneticileri Ali Kemal Çelikten ve Mehmet Ercil, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları nitelikli dolandırıcılık davasından beraat etmişlerdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Haziran 2021 tarihli beraat kararına itiraz etti.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sami Şahin imzalı itiraz 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne iletildi. Talepte şöyle denildi:

Ne olmuştu?

Aylardır Türkiye’nin gündeminde olan Bodrum Yalıkavak Marina, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen nitelikli dolandırıcılık davasına konu olmuştu. Değeri 200 milyon doları aşan Yalıkavak Marina’nın sahibi Forbes’in dünyanın en zengin 500 iş insanı arasında gösterilen Mübariz Mansimov Gurbanoğlu’ydu. Bodrum Yalıkavak’ta turizm ve otel yatırımları bulunan Mansimov, 2010’da Port Bodrum Yalıkavak Marina’yı, Profilo Holding’in sahibi Cefi Jozef Kamhi’den satın almıştı. Mansimov marinanın alımı için 42 milyon doları cebinden çıkarmıştı. Mansimov, satın aldığı günden itibaren Yalıkavak Marina’ya milyonlarca avro yatırım yapmıştı. Yalıkavak Marina, iki kez dünyanın en iyi süper yat marinası seçilmişti. Bu marinada 620 yat aynı anda ağırlanabiliyordu.

Mansimov, marinanın yönetimini ileride kendisine açılan “FETÖ” soruşturmasında tanık olan Alaattin Aykaç’a bırakmıştı. Yönetimde, Ali Kemal Çelikten ve Mehmet Ercil de vardı. 2012’de şirketin yüzde 50 hissesini, 2016’da da Palmali Otel İşletmeleri Yatırım ve Turizm şirketinin bütün hisseleri RSR Holding’e devredilmişti. RSR Holding’in sahibi Anar Alizade idi. Alizade ismi ise Azerbaycan petrol devi SOCAR’a çıkıyordu.

Mansimov, marinadaki hisselerinin bir bölümünü, 2016’da satmıştı. Aradan bir yıl geçtikten sonra Gurbanoğlu, otel ve marinanın değerinin altında hatalı biçimde devrinin gerçekleştirildiği iddiasıyla Palmarina Holding ve RSR Holding’e dava açmıştı. Mansimov açtığı davada söz konusu devir bedelinin hatalı bir biçimde belirlendiğini iddia etmişti.

Bodrum Yalıkavak Turizm ve Yat Limanı Yatırımları’na 2014’de eski içişleri bakanı Mehmet Ağar’ın oğlu AKP’li vekil Zülfü Tolga Ağar şube müdürü olarak atanmıştı. Palmali’nin sahibi Mübariz Mansimov geçen yıl tutuklanırken Bodrum Yalıkavak Turizm ve Yat Limanı Yatırımları’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğuna Mehmet Ağar oturmuştu.

Mansimov, satışın gerçekleşmesinin ardından İstanbul’da da suç duyurusunda bulunmuştu. Bodrum’daki davayı ise kaybetmişti. Mansimov, marinanın değerinin 220 milyon dolar olduğunu ancak 31 milyon dolar ödendiğini, dolandırıldığını söylüyordu.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker de geçen aylarda yayımladığı videolarla marinayı gündeme getirmişti. Mehmet Ağar üzerinden Yalıkavak Marina tartışılmaya başlanmıştı. Öte yandan baba ve oğul Ağar’ın, marinadaki görevleri sona erdirilmişti.

Mansimov, geçen yıl “FETÖ” davasından tutuklanmış, aylarca hapis yatmış vebeş yıl hapis cezası alıp tahliye olmuştu. Mansimov davayla ilgili ise mahkeme sorgusunda, “Marinaya karşı dava açtım mallarımı geri almak için. Bütün bunları davadan vazgeçirmek için yaptılar” diyordu.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki nitelikli dolandırıcılık davasında karar 15 Haziran 2021’de çıkmış, Anar Alizade, Mansimov’un eski çalışanı ve CEO’su Alaattin Aykaç ile eski yöneticileri Ali Kemal Çelikten ve Mehmet Ercil beraat etmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER