A3 Haber

Antalya’ya uzanan Sezgin Baran Korkmaz öyküsü: Karışık ilişkiler

Antalya’ya uzanan Sezgin Baran Korkmaz öyküsü: Karışık ilişkiler

Antalya’ya uzanan Sezgin Baran Korkmaz öyküsü: Karışık ilişkiler
Haziran 28
08:05 2021

Mali Suçlar Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK), 20 Ocak 2021’de İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na 2021-ASİR/VM/1757/1 sayılı raporunu sundu.
Raporda, Sezgin Baran Korkmaz’ın başta SBK Holding olmak üzere şirketleri aracılığı yaptığı para transferleri bankalar ve isimler belirtilerek tek tek açıklandı.
Yüz milyonlarca dolarlık işlemlerden söz ediyoruz.

İşte MASAK tarafından hazırlanan ve kara paranın nasıl aklandığının detaylarıyla anlatıldığı raporda ismi geçen şirketlerden biri de Ataç İnşaat.
Bünyesinde ANTEKS iplik, boya ve dokuma fabrikaları, Ataç Tarım, Nisan Enerji, Antalya Koleji, Doruknet, Khan ve Kemer Resort gibi şirketleri de barındıran Ataç İnşaat Antalya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2014/1231 esas sayılı dosyasındaki karara göre 29 Mart 2016’da iflas etti.
Peki Ataç İnşaat kimlerin ve geçmişi ne?

Resmi kayıtlara göre asıl adı Hikmet Ataman ve Ortağı olan şirket 8 Nisan 1966’da Antalya’da kuruldu.
Sermayesi bir milyon lira olan şirketin iki ortağı vardı.
750 bin liralık sermaye ile Hikmet Ataman ve 250 bin liralık sermaye ile Hüseyin Çalık.
28 Mart 1991’de şirket adını Ataç Hikmet Ataman ve Ortakları şekline dönüştürdü.
18 Temmuz da ise bu kez adı Ataç İnşaat Sanayi olarak değişti.
19 Şubat 2013’e gelindiğinde ortaklar Halil Ataman, Hüseyin Çalık, Leyla Ataman, Sevinç Ataman Fatma Kızılırmak ve İnci Ataman Figanmeşe oldu.

Halil Ataman, Leyla Ataman, Sevinç Ataman Fatma Kızılırmak ve İnci Ataman Figanmeşe babaları Hikmet Ataman’ın 2015 yılında vefat etmesiyle şirket ortakları arasına katıldı.
Hüseyin Çalık’ın vefatı ile ise kızı Lale Çalık Sarper.
Hikmet Ataman’ın oğlu Halil Ataman başka bir yönü ile de tanıdık bir isim.
Nedir o özelliği?
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın şu an Halk TV’nin genel müdürü olarak görev yapan kızı Aslı Baykal’ın ikinci eşi.

Babalarının mirasıyla Ataç İnşaat’ta söz sahibi olan Ataman kardeşlerin Ataç İnşaat’ın çöküşü, kimilerine göre 2011’in Haziran ayında yapılan halka arzla, kimilerine göre ise 15 Temmuz başarımız darbe girişiminden sonra mallarına el konan ve sahipleri tutuklanan Boydak Holding ile kurduğu ortaklıktan sonra başladı.
Ataç İnşaat’ın bünyesinde bulunan Nisan Elektromekanik şirketine Ağustos 2010’de Boydak Holding’in Boydak Enerji şirketi yüzde 50 ortak oldu.
Bir milyar dolarlık yatırım hedefleyen ikilin ortaklığı uzun sürmedi.
Ataç İnşaat Ağustos 2013’de Nisan Enerji’yi Boydak Enerji A.Ş.’ye satarak ortaklıktan çıktı.

2011’de halka açıldıktan sadece bir buçuk yıl sonra iflas eden ve geride binlerce mağdur bırakan Ataç İnşaat’ta yapılan muhasebe hileleri Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından da tespit edildi. CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın damadı Halil Ataman’ın sahibi olduğu şirketteki incelemelerini tamamlayan SPK, muhasebe ve finansman bölümündeki 8 kişi hakkında yasal defterlerde, muhasebe kayıtlarında ve finansal tablo ve raporlarda usulsüzlük şirketin patronu Halil Ataman ile ilgili olarak ise görevi kötüye kullanma gerekçesi ile suç duyurusunda bulundu.

Bu kadarla kalmadı elbette.
Boydak Holding’i de izlemeye alan SPK, holdingin yüzde 95 oranında payına sahip olduğu Bizim Menkul Değerler A.Ş.’nin işlemlerinde hile yaptığını belirledi.
Bizim Menkul ’ün 2014 Temmuz’da Ataç İnşaat’ın paylarının ilk halka arzı sırasında izahname ve halka arz sözleşmesinde belirtilen miktardan daha az tutarı piyasaya sürdüğünü belirleyen SPK, halka arzdan elde edilen gelirlerin bir kısmının da Ataç İnşaat’a bağlı Anteks’in hesabına aktarıldığını belirledi.
SPK, piyasaya tam sürülmeyen hisse paylarından 465 bin liralık kısmının da Bizim Menkul tarafından Anteks’e satılmasını sağladığını belirterek, yatırımcılara verilen 170 milyon lira tutarındaki zararın faiziyle birlikte ödenmesi istedi.

Ataç İnşaat’ta yaşananlar bunlarla bitmedi.
Zor durumdaki şirketi kurtarmak için yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşüldü.
Bunlardan biri de TOLOS Investment S.A. isimli yabancı şirketti.
Şubat 2014’te Ataç İnşaat tarafından yapılan açıklamada, “TELOS Investments S.A. arasında 4 Hisse Alım Satım Anlaşması imzalanmıştır” denildi.

Şirketi kurtarma çabaları sürerken Ataç İnşaat bu kez Eylül 2014’te Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na gönderdiği açıklamada TOLOS Investment S.A. ile sürdürülen görüşmelerin sonlandırıldığını duyurdu.
Açıklamada dikkat çeken detaylar vardı.
Bunlardan biri şirket ortaklarından Sevinç Ataman’ın iddialarıydı.

İddiaya göre, Şekerbank’tan kullanılan kredinin ödenememesi nedeniyle başlatılan icra takiplerinde ipotek olarak verilen hissedarlara ait mallar üzerindeki belgelerdeki imzalar sahtecilik yoluyla düzenlenmişti.
Konu yargıya taşınmış ve Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan 2014/4525 esas sayılı soruşturma sonucu Antalya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan 2014/131 esas sayılı davada mahkeme icra takibinin durdurulmasına karar verdi.

Ve son darbe SBK Holding’den geldi.
Sezgin Baran Korkmaz hakkında açılan soruşturma ve davada yer alan MASAK raporuna göre, ABD’de başlayan para trafiği Türkiye’ye geldikten sonra küçük parçalara bölünerek çeşitli şirketler üzerinden Korkmaz’ın banka hesabına, oradan da yine Korkmaz’ın ABD’deki hesaplarına gidiyordu.
2017’de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), tasfiye halindeki Ataç İnşaat’ı incelemesi sırasında şüpheli gördüğü işlemler sonucu inceleme başlattı.
Sonuçta, gerçeğe aykırı hesap açılmasından muhasebe hilelerine kadar pek çok yasal olmayan işlem yapıldığı ve Ataç İnşaat’a ait Anteks ile Antalya Koleji arasında uydurma faturalar kestiği belirlendi.
Bu yolla Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’den getirdiği paralar uydurma faturalar yoluyla aklanıyor ve yeniden Korkmaz’a dönüyordu.
SPK Deniz Baykal’ın damadı Halil Ataman hakkında şu duyurusunda bulundu.
Sonuç?
Henüz bilmiyoruz.
Tek bildiğimiz Ataç İnşaat’ın hissedarları Ataman ailesinin kimi fertlerinin Türkiye’yi terk edip kimi Avrupa ülkelerinde yaşadıkları.
Baykal’ın damadı Halil Ataman Türkiye’de mi onu da bilmiyoruz…

Baykal’ın Korkmaz Karaca sevgisi ve iki anı

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile Sezgin Baran Korkmaz’ın verdiği lüks araçla gezen eski CHP’li şimdinin AKP’lisi ve Cumhurbaşkanı Ekonomi Kurulu üyesi Korkmaz Karaca hakkında epey yazı okudunuz.
Hatta onlarca resim de gördünüz.
Hem CHP’nin hem de AKP’nin ileri gelenleri ile resim çektirmeyi adet edinmiş Korkmaz Karaca’nın taktiği, Sezgin Baran Korkmaz’a çok benziyor.

Korkmaz Karaca ile CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın arasının “çok iyi” olduğu açık.
Her ne kadar Baykal cephesinden bu yönde açıklama yapılmamış olmasına rağmen, yazacağım iki anı tarihe not düşer artık.
10 Mayıs 2010’da hakkındaki “kaset” nedeniyle Deniz Baykal CHP Genel Başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı.
Baykal istifa sonrası köşesine çekilirken, 17 Eylül 2017’de Kuşadası’ndaki bir nikaha katılmak için İzmir’e geldi.
Kendisine yakın isimler Baykal’ı Adnan Menderes Havaalanı’nda karşılayarak Kuşadası’na doğru yola çıktılar.
Yolda söz döndü dolaştı Korkmaz Karaca’ya geldi.
Parti içinde Karaca’nın sıkıntı yarattığını söyleyen kimi isimlere Baykal’ın verdiği yanıt “Eşi ile gelmiş resim çektirmek istedi, kıramadım” oldu.
Durumun pek de öyle olmadığı, Karaca’nın evinde başka mekanlarda da kendisi ile çekilmiş fotoğraflar paylaştığını söylemeleri üzerine bu kez Baykal’ın tepkisi sert oldu.
“Siz kendi işinize bakın, karışmayın…”

İkinci anı ise Kuşadası’ndaki nikahta yaşananlardan on gün sonra.
Deniz Baykal bu kez CHP’li Suat İstanbullu’nun kızının nikahı için İzmir’de.
10 gün önce “İşinize bakın” diye uyarılan Baykalcılar ortada yok.
Belli ki Deniz Bey’in sözlerinden alınmışlar.
Bu kez Deniz Baykal’ı Adnan Menderes Havaalanı’nda başka bir ekip karşıladı.
Aralarında CHP İzmir eski İl Başkanı Kemal Karataş da var.

Sohbet edildi, düğüne gidildi, şahit olundu, siyasi durum değerlendirmesi yapıldı ve gece otele dönülerek herkes dinlenmeye çekildi.
Sabah olduğunda herkes Deniz Baykal’ın odasından aşağı inmesini beklerken beklenmedik olaylar yaşanmaya başlandı.
Dakikliği ile bilinen Baykal bir türlü gelmiyordu.
Bir süre sonra Deniz Baykal’ın oda kapısını çalan dostları, içerden ses gelmemesi üzerine kapıyı kurarak içeri girdiler.
Baykal yatağında kımıldamadan uyuyordu.
Acele ile yanına gelenlerin yardımıyla uyanan Deniz Baykal, içeridekilerin anlatımı ile “nerede olduğunu, saatin kaç olduğunu bilemeyecek kadar” şaşkınlıkla etrafına bakıyordu.
Kimilerine göre bu olay, Deniz Baykal’ın yaklaşık 20 gün sonra geçireceği hastalığın habercisiydi.
Kimilerine göre ise CHP’nin eski lideri uzun zamandır yavaş yavaş zehirleniyordu.
Her iki olasılık hakkında da elimizde tek bir delil yok.
Ancak Baykal’ın Korkmaz Karaca sevgisi tanıkların belleğinde.

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER