A3 Haber

Rize yine sele teslim: Dereler taştı, yollar kapandı

Rize yine sele teslim: Dereler taştı, yollar kapandı

Rize yine sele teslim: Dereler taştı, yollar kapandı
Temmuz 22
12:30 2021

Rize’nin Fındıklı ilçesinde etkili olan sağanak yağışın ardından dereler taştı, yollar kapandı. Bazı ev ve iş yerlerinin zemin ve bodrum katlarını su bastı. İlçede mahsur kalanlar için kurtarma çalışması başlatıldı.

Rize, sekiz gün aradan sonra yeniden sele teslim oldu. Fındıklı ilçesinde sabah saatlerinde etkisini artıran sağanağın ardından dereler taştı, yollar kapandı, ilçe merkezinde cadde ve sokaklar göle döndü. Bazı ev ve iş yerlerinin zemin ve bodrum katlarını su bastığı ilçede mahsur kalanlar için kurtarma çalışması başlatıldı. Sağanağın sürdüğü kentte bazı köy yolları da ulaşıma kapandı.

Demirören Haber Ajansı Muhabiri Arzu Erbaş’ın aktardığı bilgilere göre, “Bir hafta aranın ardından şiddetli yağmur Rize’de etkisini gösterdi. Metrekareye 100 kilogramlık yağmur beklendiği belirtilmişti. Arılı deresinin taşmasıyla birlikte yerleşim yerleri sular altında kaldı. Bodrum katları sular altında kaldı” dedi.

Rize’de yaşanan selle ilgili son bilgileri CNN Türk’e anlatan Vali Kemal Çeber, “Mikro klima iklimi var burada. Yoğun yağış uyarısını alırız ama uzmanlarımız yağışın hangi ilçeyi vuracağını bilmez. Her tarafta tedbir alınır. Ardeşen Tunca ilçelerimizde yoğun yağış aldık. Son 12 saattir 110 kilograma yakın yağış düştü buraya. Çok şiddetli bir yağışı ifade eder. Tüm tedbirleri almıştık. Can kaybı ve yaralanma olmadı. 5 köy yolu kapalı. 4’ünü kendimiz kapattık, 1’i heyelan sebebiyle kapandı. 2 mahsur kalma olayımız vardı. Anne-baba onları kurtardık. Diğerinde de can güvenliği riski yok. Spor salonlarımızı, KYK yurtlarımızı ve evlerimizi kontrol ettik” dedi.

Selden etkilenen diğer yerlerden Fındıklı’daki son durumu aktaran Belediye Başkanı Ercüment Şahin CNN Türk’te yaptığı açıklamada su dolan evlerde tahliye işlemlerinin yapıldığını duyurdu.

Vali Çeber kayıp haberlerine de açıklık getirdi. Çeber, “Yağışlar şu an itibariyle azaldı. 4 saatten sonra normale dönecek. İlimiz için de parça parça bölgesel sağanak uyarısı var. Onu da takip ediyoruz. İçişleri Bakanımız burada. Artvin ilimize de bakacağım birazdan. İçişleri Bakanımız da oraya geçiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da nokta nokta talimatları verdi, bilgileri aldı. (Kayıp ihbarı) Teyit edebildiğimiz yok. Kayıp denen kişilere ulaşıldı. Herhangi bir kayıp olmadığı bilgisi aldık. Bazen benden önce bu bilgiye ulaşmış olabilirsiniz. Sizi o noktada doğrulayamıyorum” dedi.

Dereler taştı

Yağış Artvin’in Arhavi ilçesinde de etkili oluyor. Arhavi ilçesinde de birçok dere taştı. Bunun sonucunda yerleşim yerleri sular altında kalmış durumda. Köy yolları heyelan sonucu ulaşıma kapandı.

Risk altındaki 665 yapı için harekete geçildi

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan ‘İklim Değişikliği Eylem Planı’ için harekete geçildi. Son sel afetinde 6 kişinin öldüğü, 2 kişinin kaybolduğu Rize’de plan kapsamında sel riski taşıyan acil ve öncelikli boşaltılması gereken 665 yapı tespit edildi. Bayramdan sonra yapılacak tebligatların ardından tahliye edilecek yapılar yıkılacak, sahipleri kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilecek yeni konutlara taşınacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaptığı açıklamada, “Dere güzergahında kalan yapıları netleştirdik. Vatandaşlarımıza bayramdan sonra tebligatlarımızı yapacağız” dedi.

Bakan Soylu: Can kaybı yok, baraj patladığı iddiası doğru değil

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Arhavi’de incelemelerde bulundu.

Yetkililerden son duruma ilişkin bilgi alan Süleyman Soylu, bir iş makinesine binerek su biriken sokak ve caddelerdeki durumu, ekiplerin çalışmalarını inceledi.

Sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Soylu, can kaybı olmadığını, iki kişinin yaralandığını söyledi.

Yarın saat 24.00’e kadar kuvvetli yağış uyarısının devam ettiğini söyleyen Soylu, gerekli önlemlerin alındığını kaydetti.

Soylu, “Arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Baraj patladı iddiası doğru değil. Gerekli tahliyeler yapılıyor” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER