A3 Haber

RTÜK’ten kanallara tehdit: “Yangın haberleri yapmayın” talimatı verdi!

RTÜK’ten kanallara tehdit: “Yangın haberleri yapmayın” talimatı verdi!

RTÜK’ten kanallara tehdit: “Yangın haberleri yapmayın” talimatı verdi!
Ağustos 03
14:24 2021

RTÜK, özel hattan televizyon yöneticilerine gönderdiği mektupta, yangın yayınlarıyla ilgili tehditte bulundu. RTÜK Üyesi Taşcı, “Şahin gönderdiği mesajda televizyon yöneticilerine ‘yangınları göstermeyin yoksa size en ağır cezayı veririm’ diye tehdit savuruyor” dedi. RTÜK, Gezi Direnişi sırasında penguen belgeseli gösteren televizyon kanallarından aynı performansı bekledi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), televizyon yöneticilerine bugün yeni bir uyarı gönderdi.

RTÜK Başkanlığı imzası taşıyan uyarıda, “Hem ormanlarımızın hem de yüreklerimizin yandığı bugünlerde bu iş birliğinin kaçınılmaz olduğu son derece açıktır” ifadeleri yer aldı.

“Medyamızın sorumluluk bilinci içinde duyarlılıkla hareket etmesi önemlidir”

Uyarıda şu ifadeler kullanıldı:

“Yangınların insanlarımız üzerindeki algısal tesirini vahim hale getirmek hiçbir şeyin çözümü değildir. Yaşanan elim hadiselerin toplumsal bir kriz haline gelmemesi devlet yönetiminin de medyamızın da arzusudur. Medyamızın sorumluluk bilinci içinde duyarlılıkla hareket etmesi, vatandaşlarımızın ve yangın söndürme ekiplerinin moral ve motivasyonu açısından çok önemlidir.”

“Devamlı canlı yayınların…”

RTÜK, kanalların daha önceki uyarıları ciddiye almadığını, yangın bölgelerinden canlı yayın yaptığını belirterek, “Üst Kurulumuz tarafından yapılan yayın denetimlerinde, maalesef ki, birçok yayıncı kuruluşun bu konuda gereken hassasiyeti göstermediği, kamuoyunda korku ve endişe uyandıracak şekilde haberlerin aktarıldığı, sahadan yapılan devamlı canlı yayınların halkın ve yangın söndürme ekiplerinin motivasyonunu kıracak şekilde olduğu görülmektedir” denildi.

Söndürülen yerleri hiç görmeksizin…

Ayrıca “130 farklı noktada çıkan yangınlar acil müdahale ekipleri tarafından başarıyla söndürülmüşken buraları hiç görmeksizin sadece yanan alanların ısrarla ekranlara taşınması, kaos havası beklentisinde olan çevrelerin istediği yönde bir yayıncılıktır” ifadeleri kullanıldı.

Ceza tehdidi

RTÜK, yayınların raporlanacağını, yangınlarla ilgili yayınlarda “tereddüt yaşanması halinde” temasa geçilmesi gerektiğini, kanallara da ağır cezaların uygulanmasının kaçınılmaz hale gelebileceği belirtildi.

RTÜK üyesi Taşçı: Özel hattan televizyon yöneticilerini tehdit etti

RTÜK Başkanlığı’nın televizyon kanallarına gönderdiği uyarının ardından RTÜK Üyesi İlhan Taşcı yazılı açıklama yaptı. Uyarının kanal yöneticilerine “özel hattan” gönderildiğini kaydeden Taşcı, “Türkiye yangın yerine dönmüş, ciğerlerimiz yanarken RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ‘özel hat’ üzerinden televizyon yöneticilerini tehdit etti! Şahin gönderdiği mesajda televizyon yöneticilerine ‘yangınları göstermeyin yoksa size en ağır cezayı veririm’ diye tehdit savuruyor” dedi.

Taşcı açıklamasında şunları kaydetti:

“RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, özel hat üzerinden Türkiye’deki tüm yayıncılar tehdit etmiştir!

Türkiye yangın yerine dönmüş, ciğerlerimiz yanarken; RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Üst Kurul ile yayıncılar arasındaki ‘özel hat’ üzerinden televizyon yöneticilerini tehdit etti.

Gazetecilerin görevi gerçeği kamuoyuna aktarmak, kamu yararı doğrultusunda gerçeğin izini sürmektir. RTÜK Başkanının keyfi istedi diye gerçeklikten kopmak televizyon yayıncılarının işi olamaz. Kameraları alevlerden başka yöne çevirmek yangınların söndüğü anlamına maalesef gelmiyor, gelmeyecek. O kameralar halkın gözü, kulağı olmak zorundadır.

Yöneticilerin gerçeklikten koptuğu, ne yapacağını bilmez halde olduğu bu günlerde, gerçeğin tüm yalınlığıyla yalnızca acıyı iliklerine kadar duyumsayan halkımız farkında.

Anlaşılan halkın duyarlılığı, farkındalığı ve fedakarlığı RTÜK Başkanını rahatsız etmiş. Bu farkındalığı sona erdirebilmek için yayıncılara parmak sallıyor, cezayla tehdit ediyor.

Görevi televizyonları denetlemek ve düzenlemek olan RTÜK’ün Başkanı 2021 yılında hala tek kanallı yayıncılığın özlemi peşinde koşturuyor. Şaşırmadım ama ülkem ve yayıncılık açısından üzgünüm. Yazık oldu!”

Kılıçdaroğlu: Ağır sansür altındayız, RTÜK sansürü daha da artırmanın peşinde

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun orman yangınlarıyla ilgili medya kuruluşlarına gönderdiği yazıya ilişkin olarak, “Halkım; sizin de gayet iyi bildiğiniz üzere, ağır sansür altındayız. RTÜK sansürü daha da artırmanın peşinde. Halkın sesinin duyulması konusunda desteğe ihtiyaç var. Paylaşın, her yerde anlatın. Az evvelki basın açıklamamın özetini paylaşmak istiyorum” değerlendirmesini yaptı.

Kılıçdaroğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Ülkemizi yeni iklim krizlerine hazırlamaya başlamamız lazım. İklim ve su krizinin tam merkezinde olan Türkiye 15 yıldır bu konuda uyarılmaktadır ama Saray İktidarı bu uyarıları duymamaktadır. Zaten bunu anlama kapasiteleri de yoktur. Orman yangınlarını önleme konusunda, iktidarın sorumluğunu yerine getiremediğini bildiğimiz için iklim master planını biz, Millet ittifakı olarak hazırlayacağız. Ayrıca yangından kim zarar gördüyse kayıt altına alınmalıdır. Bu yapılırken, Erdoğan’ın halkımıza adeta bir kredi satıcısı gibi yaklaştığı şekilde değil, doğru düzgün yapılması gerekir. Bunu belediyelerimiz yapacaktır. Belediyelerimize sesleniyorum, bu görev sizde. Ormanlarımız kendilerini yenileyecektir” açıklamasında bulundu.

Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

  • Duygusal olarak fidan dikilsin istiyoruz ve ben sizi anlıyorum ama bilim insanlarımızı dinlemeye başlamanın zamanıdır. İşte bu yüzden, konunun uzmanı bilim insanlarımızdan hemen destek isteyeceğiz. Bunun için de bir Bilim Çalıştayı yapılması şarttır, biz organize edeceğiz.
  • Türk Hava Kurumu’nu yeniden tümüyle faal hale getirmek için belediyelerimizi, halkımızı ve iş insanlarımızı göreve çağırıyorum. Yanlış anlaşılmasın, çağrım dürüst iş adamlarınadır; ülkeyi soyup sağana çeviren 5li çetelere değil. Bu THK rezaletini biz dürüst insanlar bitireceğiz.
  • Çok önemli bir nokta da toplumun ruh sağlığı. Yaşadığımız felaket, zaten Saray İktidarı’nın elinde hırpalanmış olan ruh sağlığımızı maalesef daha da kötü etkiledi. Bu kadar ruhu yaralı bir halk yardım istediğinde, yardım çağrısı yaptığında, onları anlamak yerine önüne geleni “terörist/işbirlikçi” diye yaftalamak ancak bu aciz iktidarın başvuracağı bir taktiktir. Yılmayacağız, dünya ile iş birliği kuracağız.
  • Ve son olarak da, çareyi trolleşmiş iktidardan beklemek artık abesle iştigal olacağı için, tüm gerekli adımları biz Cumhuriyet Halk Partisi ve Millet İttifakı olarak yapmaya başlayacağımızı taahhüt ederiz.”

RTÜK’ten tepkilere yanıt: Bunun sansür olarak anlaşılması ilginçtir

RTÜK yayıncılara gönderilen yazı için “RTÜK’ün yayıncı kuruluşlarla teması doğaldır ve bu ilişkiler görevleri arasındadır. RTÜK Başkanlığı yasanın verdiği yaptırım yetkisinden önce yayıncı kuruluşlarla diyalog halinde yayınlardaki eksikleri istişare etmektedir. Gerekli hallerde uyarılar doğrudan muhatap Genel Yayın Yönetmenine iletilmektedir” dedi.

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) açıklamasında “Bugün ülkemizdeki yayıncı kuruluşlara ilettiğimiz mesaj yayıncı kurumların tepe yöneticilerine ‘kişiye özel’ olarak gönderilmiştir. Mesaj, diyalog çabamızın bir parçası olarak gizli ve saklı olmayan ilgili Kanun maddelerinin ve yayıncılık etik ilkelerinin hatırlatmasıdır” denildi ve ‘RTÜK’ün medya kuruluşlarını, tarafların imza altına aldığı ‘Yayıncılık Etik İlkeleri’ çerçevesinde uyarması kadar doğal bir şey olmadığı’ vurgulandı.

“Bu ilkeler konusunda hassas davranılmasını istemek ve ikazda bulunmanın da yayıncılık alanını düzenleme ve denetleme görevi olan RTÜK’ün sorumluluğu olduğu” savunuldu.

“Asla tehdit değildir”

Açıklamada ‘Görsel-İşitsel Yayıncılık Etik İlkeleri’nin yayıncıların ortak imzasıyla kabul edildiği belirtildi ve 20 maddeden oluşan ilkeler de sıralandı. Açıklama şöyle devam etti:

Görsel-İşitsel Yayıncılık Etik İlkeleri”nin 15. Maddesi yani ‘Savaş, terör amaçlı saldırı, doğal afet ve benzeri olağanüstü durumların ortaya çıkardığı kriz zamanlarında sağduyulu ve sorumlu davranmak; toplumda korku ve infial oluşturabilecek yayınlardan kaçınmak’ bölümü tüm yayıncılarımız tarafından kabul görmüş ve imzalanarak kayıt altına alınmıştır. Hal böyleyken bu hatırlatmaları yapmayı, farklı yerlere çekme çabalarını art niyet olarak görüyoruz.

Açıklamada “Kişiye özel gönderilen mesaj içeriği de bazılarının dediği gibi asla bir tehdit değildir. Bunun sansür olarak anlaşılması ilginçtir” de denildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER