A3 Haber

Alevler termik santrale ulaştı: Personel tahliye edildi, patlayıcı maddeler dışarıya çıkarıldı

Alevler termik santrale ulaştı: Personel tahliye edildi, patlayıcı maddeler dışarıya çıkarıldı

Alevler termik santrale ulaştı: Personel tahliye edildi, patlayıcı maddeler dışarıya çıkarıldı
Ağustos 04
21:22 2021

Muğla’nın Milas ilçesindeki orman yangını Kemerköy Termik Santrali’ne sıçradı. Personel tahliye edildi, yanıcı ve patlayıcı maddeler dışarı çıkarıldı.

Türkiye’nin birçok noktasında çıkan orman yangınları etkisini sürdürürken; Milas’taki yangın devam ediyor. Türkevleri Mahallesi’ndeki yangın, sarp ve kayalık arazide zaman zamanda yerleşim yeri yakınlarında etkisini sürdürürken; alevlerin Kemerköy Termik Santrali’ne ulaştığı belirtiliyor.

Yaşanan gelişmeye ilişkin açıklama yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, ”Alevler Termik Santrale girdi… Santral şu an tamamen boşaltılıyor ve şimdi sirenler çalıyor” dedi.

Kemerköy Termik Santrali personeli tahliye edildi, yanıcı ve patlayıcı maddeler dışarı çıkarıldı.

Milli Savunma Bakanlığı, Milas’taki yangının ulaştığı termik santrale ilişkin açıklama yaptı.

MSB’den yapılan açıklamada, ”Muğla’nın Milas ilçesindeki orman yangınının bölgedeki termik santraline yaklaşması üzerine, iskelede toplanan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait çıkarma gemilerimizle emniyetli bölgelere tahliye ediliyor” denildi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas’taki yangının Kemerköy Santrali’ne ulaşması sonrası bir açıklama yaptı.

Muğla Valiliği’nin kararlarını duyuran Tokat, şöyle konuştu:

”Muğla Valiliği tarafından alınan kararla Ören ve etrafı için tahliye kararı alındı. Aracı olmayan vatandaşlarımız için 1500 kişilik çıkarma gemisi tahliye için beklemektedir. Telaşa gerek yoktur. Resmi olmayan açıklamalar dışındaki açıklamalara itibar etmeyiniz. Gerçekten çok üzgünüm.”

 

Gün ağarınca havadan müdahale başladı

Gecenin ilerleyen saatlerinde alevlerin sardığı termik santralın bulunduğu alandan zaman zaman patlamalar ve ardından parlamalar meydana geldi. Gün ağarmasıyla birlikte havadan yapılacak müdahale ile soğutma çalışmalarının ardından santralde oluşan tahribatın boyutunun ortaya çıkacağı belirtildi.

Karbonmonoksit zehirlenmesine karşı uyarı

Yangının, linyit kömürü ile elektrik üretiminin sağlandığı Kemerköy Termik Santrali’ne sıçramasının ardından 8 mahalle tahliye edilirken, yetkililer korbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyarılar yaptı. Günde 21 bin 600 ton yakıt kullanılan tesiste alınan önlemlerle patlama riski ortadan kaldırılırken, depolarda bulunan binlerce ton linyit kömürünün tutuşması durumunda bölgede ciddi anlamda hava kirliliği tehdidinin yaşanacağı endişesi ifade edildi.

Alevlerin ilerleyişi engellenemedi

Sabaha karşı rüzgarın hızının azalmasına rağmen, alevlerin ilerleyişi engellenemedi. Ulaşımının sağlanamaması nedeniyle itfaiye ekiplerinin müdahale edememesi sonucu sahilden en uç yamaçlara kadar bölge alev topuna döndü. Yangının en çok tehdit ettiği Akçakaya ve Fesleğen mahallelerinde ise alevlerin evlere ulaşıp ulaşmadığı henüz belirlenemedi.

Şu an yapılan tespitlere göre yangında yaklaşık 102 bin dekar ormanlık alanın tahrip olduğu ifade edildi.

Alevler etkisini kaybetti

Kemerköy Termik Santrali’ne sıçrayan alevler sabaha doğru etkisini yitirdi.

Milas’ta yangın 6’ncı gününde etkisini sürdürürken, dün gece Kemerköy Termik Santrali’ne sıçradı. Termik santral çevresinde önlem amaçlı açılan hendeklerden de sıçrayan alevler yaklaşık 10 saat  termik santralde etkili oldu. Santraldeki yanıcı ve patlayıcı maddelerin ve çalışanların güvenlik amaçlı tahliye edilmesi ve çevresini boşaltılmasının ardından yangına karşı yoğun bir mücadele başladı. Müdahalelerin başarılı olmasının ardından yangın, sabah saatlerinde etkisini kaybetti. Yangının sönmesinde, sabahın ilk ışıkları ile hem karadan hem de havadan müdahalenin güçlenmesinin de etkili olduğu belirtildi. Ekiplerin, bölgedeki çalışmaları sürüyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER