A3 Haber

Türk Eğitim Sen’den DEÜ’deki yabancı kontenjanına tepki: Üniversite misyonerlik okuluna döner

Türk Eğitim Sen’den DEÜ’deki yabancı kontenjanına tepki: Üniversite misyonerlik okuluna döner

Türk Eğitim Sen’den DEÜ’deki yabancı kontenjanına tepki: Üniversite misyonerlik okuluna döner
Ağustos 10
15:36 2021

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) yeni eğitim dönemi için açtığı 21 bin 260 kişilik kontenjanın 10 bin 115’ini yabancı öğrencilere ayırmasına Türk Eğitim Sen 4 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Ormancı’dan tepki geldi. 30 yıllık eğitimci olan ve uzun yıllar DEÜ’de görev yapan Ormancı, “Bu karar üniversiteyi bitirir. İleriye dönük artarak devam ederse üniversite misyonerlik okuluna döner” dedi.

DEÜ’nün 2021-2022 öğretim yılı için öğrenci kontenjanının neredeyse yarısını yabancı uyruklulara ayırmasına tepkiler sürüyor. DEÜ’de uzun yıllar akademisyen olarak görev yapan Hüseyin Ormancı, kararın üniversite ve Türk öğrenciler açısından olumsuz sonuçları olacağını öne sürerek, YÖK’e “Bu karardan acilen dönün” çağrısı yaptı.

“Paraya dayalı bir sistem olmamalı”

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Ormancı, YÖK’ün DEÜ’yü pilot bölge olarak seçtiğini belirterek şunları söyledi:

Okulun yabancı öğrenci kontenjanını bir anda yüzde 1,5’tan 47’ye çıkartmak büyük bir yanlış. Bu olay üniversitede sosyal bir adaletsizlik ve haksızlık meydana getirecek. Ayrıca hem üniversiteyi hem yönetimini hem de öğrenci ve velileri olumsuz etkileyecek. Bu işin sosyal boyutları da var. YÖK’ün bu kararı tekrar gözden geçirmesi gerek. Her üniversitede yabancı öğrenci kontenjanları yüzde 1,5 veya 2’yi geçmez. Sadece paraya dayalı bir sistem olamaz. Bizim öz çocuklarımız için fırsat eşitsizliğine neden olur. Üniversitedeki akademisyenlerin iş yükünü de arttırıyorsunuz. Yeterli sayıda akademisyeniniz, öğreticiniz olsa bile bu iş ciddi bir yoğunluk getirecek. Eğer bu karar ileriye dönük artarak devam ederse DEÜ misyonerlik okullarına döner. Cebine parasını koyan bu okula yönünü çevirir. Peki ya her mezun olan öğrenci buradan gidecek mi? Ben buna inanmıyorum. Hayat standartları o kadar aşağıya çekilecek ki çok kötü bir sonuç ortaya çıkabilir.

“Öğrenciler arasında gruplaşma olabilir”

Kararın akademik olarak da DEÜ’yü olumsuz etkileyeceğini dile getiren Hüseyin Ormancı şöyle devam etti:

Bu karar okulu da bitirebilir. Yönetici de zor durumda kalıyor. Ben rektörün de çok rahat olduğunu düşünmüyorum. Ya da üniversite yönetimi bu karardan çok memnun değildir. Dikte edilerek bir iş yapılamaz. Benim bir tane oğlum var. Çok şükür bu yıl eğitim hayatını noktaladı. Kendi çocuğumu bu okula göndermeyi istemezdim. Bunu sadece Hüseyin Ormancı olarak düşünmeyelim. Bir kere öğrenci sizin dilinizi bilmiyor. Hangi dilde eğitim vereceksiniz? Diyelim ki İngilizce eğitim verdiniz. Bu çocuk gerçekten dersi anlayacak kadar İngilizce’ye hakim mi? Benim çocuğumla aynı sıraya oturacak birinin zekası 10, diğerinin 4. İster istemez eğitim sistemi aşağıya çekilecek. Akademisyen de dersi ona göre anlatacak. En alttaki çocuğu üstlere çekmek isteyecek. Olayın en kötü boyutunda ise öğrenciler ırkına göre gruplaşmaya gidecek. Belki sizin çocuğunuz orada dışlanır hale gelecek. Yani kendi ülkesinde parya durumuna düşecek.

DEÜ: Uymak zorundayız

Yabancı öğrenci kontenjanı kararı sonrası birçok kesimden tepki alan DEÜ’nün, konuyla ilgili dün yayınladığı yazılı açıklamada; “YÖK Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’nde pilot seçilen üniversitemiz, uluslararası öğrenci sayısını artırmaya yönelik çalışmalardan doğrudan sorumludur. Burada tercihimiz değil ulusal yükseköğretim politikalarına uyma zorunluluğumuz bulunmaktadır” denilmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER