A3 Haber

Rusya: Afganistan’da yaşananların sorumlusu Eşref Gani

Rusya: Afganistan’da yaşananların sorumlusu Eşref Gani

Rusya: Afganistan’da yaşananların sorumlusu Eşref Gani
Ağustos 19
18:33 2021

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Afganistan’da yaşananların sorumlusunun ülkeyi terk eden Cumhurbaşkanı Eşref Gani olduğunu ifade etti. Zaharova, “Gani, ülkedeki tüm güçlerin ortak katılımıyla hükümet kurulması fırsatını geri tepti” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Afganistan’da yaşananların sorumlusunun ülkeyi terk eden Cumhurbaşkanı Eşref Gani olduğunu söyledi.

Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesinin ardından ülkeyi terk eden Cumhurbaşkanı Eşref Gani’ye Rusya’dan tepki geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Gani’nin ülkeyi terk etmesini eleştirerek, “Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) giden Cumhurbaşkanı Gani olanlardan doğrudan sorumludur. Afganistan, son 3 yılda barış sürecinin sağlanması yolunda doğru bir konumdaydı. Gani, ülkedeki tüm güçlerin ortak katılımıyla hükümet kurulması fırsatını geri tepti” ifadelerini kullandı.

“Yerel havayolu şirketiyle görüşmeler yapılıyor” 

Afganistan’da bulunan Rus vatandaş ve diplomatların ülkeye getirilip getirilmeyeceği ile ilgili soruları da yanıtlayan Zaharova, “Taliban, Rusya vatandaşlarının ülkeden ayrılmasını engellemeyeceklerine dair güvence verdi. Rusların ülkeden tahliyesi için özel seferler planlanıyor ve yerel havayolu şirketleriyle görüşmeler yapılıyor” dedi.

Eşref Gani BAE’ye gitmişti

15 Ağustos’ta başkent Kabil’e giren Taliban, birkaç saat içinde başkentte kontrolü ele geçirmişti. Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) giden Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise “kan dökülmesini önlemek için” ülkeden ayrıldığını açıklamıştı. Dün sosyal medya hesabından videolu mesaj paylaşan Gani, “Ben sadece bir elbise ve terliğimle vatanımı terk etmek zorunda kaldım. Hakkımda söylenen parayı yurt dışına kaçırdı konusu tamamen yalan ve asılsızdır. Şu an Afganistan’a dönmek için istişare halindeyim” diye konuşmuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER