A3 Haber

Çizgi Metin anılıyor: Futbolcu, teknik direktör, milli sporcu, sendikacı, siyasetçi…

Çizgi Metin anılıyor: Futbolcu, teknik direktör, milli sporcu, sendikacı, siyasetçi…

Çizgi Metin anılıyor: Futbolcu, teknik direktör, milli sporcu, sendikacı, siyasetçi…
Ağustos 24
13:34 2021

Futbolcu, teknik direktör, milli sporcu, sendikacı, siyasetçi… Bu beş sıfat yan yana geldiğinde, bir tek isim geliyor akıllara: Metin Kurt… Futbolla yakından ilgilenenlerin “Çizgi Metin” olarak tanıdığı, spor sendikası ve siyaset dünyasında “Türk futbolunun sol açığı” olarak bilinen Metin Kurt…

A3 Haber Merkezi | Bundan tam dokuz yıl önce, 24 Ağustos 2012’de aramızdan ayrılan Metin Kurt, aradan geçen yıllara rağmen unutulmadı, her 24 Ağustos’ta anılıyor.

Spora bakışını en iyi özetleyen şu paragrafta Metin Kurt imzası vardı:

Günümüzde spor, bir oyun değil. Sporcular da oyuncu değiller. Spora damgasını vuran burjuva rekabet ideolojisi onu metalaştırmış; sporcuları da spor işçisi konumuna sokmuştur. Mahallede oynadığımız futbolla, kurumsallaşmış organizasyona girdiğimizde yaptığımız iş aynı şey değil.  İlk çözülmesi gereken, futbolu profesyonel-amatör ayrımına tabi tutmanın yanlışlığına bir son vermek. Sporcunun amatörü ve profesyoneli olabilir. Ancak spor, bütün düzenin bir yansımasıdır ve egemen güçlerin iktidar araçlarından biridir.

Ünlü spor yazarı İslam Çupi, onu şu cümlelerle anlatıyordu:

Metin Kurt, renk aşkı denen bir sosyal körlüğün, sırt sıvazlama denen afyonun günümüzde insan mutluluğu için yetmeyen ‘donmuş haklar’ olduğu şuuruna varmış bir isyanın kişisidir. Metin Kurt, Türkiye’de ‘futbolcu aklı aut çizgisine kadar devam eder’ şeklinde tarif edilen saha inşasının haklarına birtakım boyutlar kazandırmak istediği için sivri adam olmuştur.

Eski futbolcu ve yazar Vecdi Çıracıoğlu da, şu cümlelerle tarif ediyordu Metin Kurt’u:

O, mücadelesinde en haysiyetli yolu seçmişti, yani sosyalizmi…

İlk sporcu grevinde onun imzası vardı

İki şeyi hiç bırakmadı ve birbirinden ayırmadı: Futbolu ve mücadeleyi. Dahası, bu ikisini hep birlikte, beraber, iç içe, yan yana, beraber sürdürdü.

Türk futbol tarihinde ilk sporcu grevini yapan Kurt, 1976’da Galatasaray’dayken Türkiye kupası finalini oynamaya hak kazanınca vaat edilen 10 bin lira primin ödenmemesi üzerine greve gitmişti. “Antrenmana katılmama”‘ biçiminde uygulanan greve, ünlü futbolcular Yasin, Gökmen, Büyük Mehmet de katılmıştı.

“Futbol borsada değil, arsada güzel…”

“Futbol oyun olarak güzel, borsada kirli ve çirkin” diyen Metin Kurt, lakabı olan Çizgi Metin’i ise şöyle açıklıyor bir röportajda:

Halka en yakın yer neresi? Çizgi. Ben de çizgide beklerdim. Antrenör ve idarecilerin olduğu tarafta oynamayı sevmiyorum. Kapalının önünde oynamamak için bir devre sağ açık, bir devre de sol açık oynardım.

Spor Emek-Sen’in kuruluşu

Endüstriyel futbola karşı sporcu emeği ve hakkı için mücadelesini hiç pes etmeden sürdüren Kurt, 2010’da başkanı olduğu Spor Emek-Sen’in kuruluşunu ilan etmiş ve şu sözleri dile getirmişti:

Türkiye’de spor denince akla futbol futbol denince de akla parmakla sayılabilecek sayıda elit futbolcu gelmektedir. Sermayenin uydurduğu bu sahte ortamda sporcuların örgütlenmesi ise gereksiz görülmektedir. Oysa trilyonlar kazanan elit futbolcularla, spor emekçilerinin genelini özleştirmek, sermayenin sınıf çıkarları gereği ortaya koyduğu bilinçli bir propagandadır. Bu durum spor ve sporcu gerçeğini yansıtmamaktadır.

Sporcuların gerçek durumundan yola çıkan ve emeğin öncelikli değer anlayışını benimsemiş, şimdilik bir avuç spor emekçisi sistemden kaynaklanan ve yüz binlerce spor emekçisini içine alan spordaki sömürüye son vermek amacıyla Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası (Spor Emek-Sen)’ni kurmuşlardır.

Artık hiçbir şut emekçi kalesine girmeyecek, önce sporda ter dökenler kurtulacaktır.

Milletvekili adayı oldu

“Ne sağcıyız ne solcu, futbolcuyuz futbolcu” deyişinin, sağın spor siyasetini gizlemek için uydurduğu ve piyasaya sürdüğü kuyruklu bir burjuva yalanı olduğunu söyleyen Kurt, “Gerçekte siyaset, sporun babaevidir” diyerek 12 Haziran seçimlerinde TKP’den milletvekili adayı oldu

Metin Kurt için bir kitap ve bir albüm de hazırlandı

Mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmeyen Kurt için yazar Vecdi Çıracıoğlu, “Gladyatör: Futbol Arenalarında Bir İsyanın Hikayesi, Metin Kurt” adlı bir kitaba imza attı.

Ayrıca Kesmeşeker grubu da Metin Kurt’u bir albümünün kapağına taşıdı ve Kurt için bir şarkı hazırladı.

YouTube video

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER