A3 Haber

Merkez Bankası BaÅŸkanı KavcıoÄŸlu’nun “çekirdek enflasyon” mesajı, doları hareketlendirdi

Merkez Bankası BaÅŸkanı KavcıoÄŸlu’nun “çekirdek enflasyon” mesajı, doları hareketlendirdi

Merkez Bankası BaÅŸkanı KavcıoÄŸlu’nun “çekirdek enflasyon” mesajı, doları hareketlendirdi
Eylül 08
13:47 2021

Merkez Bankası BaÅŸkanı Åžahap KavcıoÄŸlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası toplantısına katıldı. KavcıoÄŸlu’nun toplantıda yaptığı konuÅŸmada çekirdek enflasyonla ilgili vurguladığı noktalar, doların yükselerek 8.48 TL’ye kadar yükselmesine yol açtı.

KavcıoÄŸlu, “Rezervlerdeki iyileÅŸmeler öngörülerimizle uyumlu seyretmektedir. Rezervlerimiz 115-120 milyar dolar seviyesine gelmiÅŸtir. Kısa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların etkisini yitireceÄŸini ve son çeyrekte enflasyonun düşüş eÄŸilimine gireceÄŸini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde daha güçlü bir TL için adımlar atacağız” dedi.

KavcıoÄŸlu, “DoÄŸrudan yabancı yatırımlarda Avrupa ülkelerinin payı yüzde 60’lar civarında. Dünya ekonomisine baktığımızda hizmetler sektörü imalat sanayine kıyasla salgına baÄŸlı kısıtlamalardan daha fazla etkilenmiÅŸtir. Son dönemdeki PMI verileri hizmetler ve imalat sektöründe halihazırda devam eden toparlanmaya eÅŸlik ettiÄŸini görüyoruz. Bu durum daha dengeli bir görünümü destekliyor” diye konuÅŸtu.

Çekirdek enflasyon açıklaması

KavcıoÄŸlu, “Çekirdek enflasyon göstergelerinden olan ve TÜFE’den iÅŸlenmemiÅŸ gıda ürünleri enerji ve alkollü içkiler tütün dışlanarak elde edilen b endeksinin yıllık enflasyonu 0.05 puan düşüşle yüzde 18.46’ya b endeksinden iÅŸlenmiÅŸ gıda ürünlerinin de dışlandığı C endeksinin yıllık enflasyonu 0.46 puan düşüşle yüzde 16.76’ya gerildi. Kısa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların etkisini yitireceÄŸini ve son çeyrekte enflasyonun düşüş eÄŸilimine gireceÄŸini düşünüyoruz” diye konuÅŸtu.

“Son çeyrekte enflasyonun düşüş eÄŸilimine gireceÄŸini düşünüyoruz”

Kavcıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

  • Kısa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların etkisini yitireceÄŸini ve son çeyrekte enflasyonun düşüş eÄŸilimine gireceÄŸini düşünüyoruz. Gıda dışı enflasyonun yılın geri kalanında da manÅŸet enflasyonun altında kalmaya devam etmesini bekliyoruz. Son dönemdeki enflasyon dinamiklerinden bahsederken, gıda fiyatlarına özel olarak deÄŸinmek gerekiyor. Gıda fiyatlarında, olumsuz hava koÅŸulları, kuraklık, bazı ülkelerde gıda ihracatına yönelik özel kısıtlamalar ve stok artışına baÄŸlı olarak küresel bir artış görüyoruz. 
  • Enflasyon dinamikleri açısından diÄŸer bir önemli konu ise ÜFE-TÜFE enflasyonu farkı. Ülkemizde olduÄŸu gibi geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülkelerde üretici fiyatları yüksek seyrediyor. Bu geliÅŸmede emtia fiyatlarındaki artış ve üretimin hızla artan talebe aynı hızda cevap verememesi nedeniyle oluÅŸan arz kısıtları etkili oluyor.
  • Böylece, üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark, son dönemde birçok geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülkede uzun dönem ortalamasının oldukça üzerine çıktı. ÖrneÄŸin, Euro Bölgesi’nde ÜFE, TÜFE’nin neredeyse 5 katına çıkmış durumda. Fed baÅŸkanı Powell’ın da Jackson Hole Sempozyumu açılış konuÅŸmasında deÄŸindiÄŸi gibi, salgın dönemindeki fiyat geliÅŸmelerinde sınırlı bir grubun enflasyona yaptığı belirgin katkıların öne çıkabildiÄŸini gördük. ÖrneÄŸin, ABD’de son 25 yılda ortalamada gerileyen dayanıklı mal grubu, son dönemdeki enflasyondaki yükseliÅŸe, arz kısıtlarının da etkisiyle, en çok katkı veren kalemlerden biri oldu. Açılma ve ekonomik normalleÅŸme sürecinde dünyada enerji ve hizmet fiyatlarında belirgin artışlar görüldü. Küresel merkez bankaları, enerji ve salgın kaynaklı bazı sektörlerdeki yüksek oranlı fiyat artışlarının, talep kompozisyonundaki normalleÅŸme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla birlikte geçici olacağını deÄŸerlendiriyor. Bu unsurlar, önümüzdeki dönemde ülkemizde de enflasyonu düşürücü yönde etki edecektir.

“Parasal duruÅŸumuz enflasyonun son çeyrekte düşmesinde etkili olacak”

  • Parasal duruÅŸumuz enflasyonun son çeyrekte düşmesinde etkili olacak. Özellikle makine ve teçhizat yatırımlarında daha belirgin olmak üzere yatırımların büyümeye katkı verdiÄŸini gösteriyor. Son dönemde yapılan ankette firmalarımız inÅŸaat dışında tüm sektörlerde faaliyet ve üretimi kısıtlayan unsurlar arasında mali imkansızlıklar veya finansal sorunların payının azaldığını gösteriyor. Ayrıca firmalarımızın yatırım ve istihdam eÄŸilimleri geçmiÅŸ yıllara göre oldukça yüksek seviyelere gelmiÅŸ durumda.

“TL’nin güçlenmesi için politika üretiyoruz, bu yönde adımlar atacağız”

  • Önümüzdeki dönemde makro göstergelerdeki iyileÅŸmeler devam ettikçe cari iÅŸlemler ve enflasyon görünümünün iyileÅŸmesiyle risk primi düştükçe ve oynaklık azaldıkça kredi kanalının etkin ÅŸekilde çalışarak yatırım iÅŸtahına iliÅŸkin olumlu görünümüne istikrar kazandıracağını düşünüyoruz.
  • Krediye eriÅŸimde belirgin sorun gözükmemekle birlikte kredi faiz oranlarındaki yüksekli krediye eriÅŸimi sınırlandırmaktadır. Kredilerin gittikçe daha fazla oranda yatırım iÅŸletme sermayesi ve stok artırımı için talep edildiÄŸini borç çevirmek için olan talebin azaldığını giderek yakından gözlemliyoruz.
  • Yüksek frekanslı veriler açılmanın etkisiyle iÅŸ gücü piyasasında toparlanmaya iÅŸaret etmektedir. Sanayi ve inÅŸaat sektörlerinde istihdam artışı ile tarım dışı istihdam salgın öncesi düzeylerini aÅŸtı.
  • TL’nin güçlenmesi için politika üretiyoruz, bu yönde adımlar atacağız.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER