A3 Haber

Siverek Sempozyumu’nda skandal: Katılacağı söylenen akademisyenlerin bazılarının Türkiye’ye girişi yasak!

Siverek Sempozyumu’nda skandal: Katılacağı söylenen akademisyenlerin bazılarının Türkiye’ye girişi yasak!

Siverek Sempozyumu’nda skandal: Katılacağı söylenen akademisyenlerin bazılarının Türkiye’ye girişi yasak!
Aralık 03
20:02 2021

Siverek’te AKP’li belediye ve kaymakamlığın sempozyumunda yer aldıkları ilan edilen çok sayıda akademisyenin haberi olmadığı, bazılarının Türkiye’ye girişinin yasak olduğu ortaya çıktı.

Siverek Belediyesi ve Siverek Kaymakamlığı tarafından 6-8 Mayıs 2022 tarihinde “Uluslararası Siverek Sempozyumu” düzenlenecek.

Gazete duvaR’ın haberine göre, Sempozyum için 38 akademisyenin yer aldığı bir bilim kurulu oluşturuldu ancak düzenlenecek sempozyumda adları yer alan akademisyenlerden çoğunun durumdan haberdar olmadığı ortaya çıktı.

Akademisyen ortaya çıkardı

Yaşanan durumu KHK ile görevinden ihraç edilen akademisyen ve yazar Selim Temo duyurdu. Temo, ilanı gördükten sonra bilim kurulundaki bazı adların dikkatini çektiğini belirtti. Temo, “Kürdoloji alanında çalışan bazı önemli isimleri listede görünce şaşırdım ve birkaçına sorunca durumdan haberdar olmadıklarını öğrendim. Sonra konuyu Kurdish Studies Network’e (Kürt Araştırmaları Ağı) yazınca başka isimlerin de durumdan haberdar olmadıklarını anladım” dedi.

KHK listesini hazırlayanlar

Söz konusu sempozyumun kurullarında Mardin Artuklu Üniversitesi’nde KHK listesi hazırlayan, ihbar dosyaları düzenleyen ve soruşturma kurullarında sorgucu olarak görev alanlar olduğunu belirten Selim Temo, “Sempozyumu düzenleyen isimlerden bazıları, devletin Kürt toplumuna ‘sosyal rehabilitasyon’ uygulamasını öneren bildirileri imzalamış kişiler. Üniversiteden atılmamızda aktif görev alan bu ihbarcı ve raporcu isimler ile saygın Kürdologların adları yan yana gelemez. Üstelik adları kullanılan birkaç Kürdologun Türkiye’ye girişi yasak. Siverek’e değer katacak her türlü kültürel ve bilimsel çalışmayı destekliyorum ancak bizi akademiden atanlar her platformda teşhir olacaklar” diye ekledi.

Durumun ortaya çıkmasının ardından Necmeddîn Cebarî, Bextiyar Sicadî ve Hîwa Salim Xalid başta olmak üzere pek çok Kürt akademisyen, isimlerinin kurullardan çıkarılmasını talep etti. Akademisyenlerin talebinin ardından sempozyumun internet sitesinde “Sempozyum Kurulları” listesi kaldırılıp “Kurullar belirlenme aşamasındadır” ifadesi yazıldı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER