A3 Haber

Hayvanseverler bakanlığın genelgesini eleştirdi: 8’inci maddenin ucu açık ve suistimal edilebilir

Hayvanseverler bakanlığın genelgesini eleştirdi: 8’inci maddenin ucu açık ve suistimal edilebilir

Hayvanseverler bakanlığın genelgesini eleştirdi: 8’inci maddenin ucu açık ve suistimal edilebilir
Aralık 29
08:50 2021

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sokak hayvanlarına yönelik 81 il valiliğine gönderdiği genelge tepki çekti. Genelgeye göre sahipsiz sokak hayvanları barınaklara gönderilecek. Hayvanseverler, “8. madde ucu açık ve suiistimal edilebilir” dedi.

Gaziantep’te, 4 yaşındaki bir çocuk iki pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğramış, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Bu köpekler, parası bol olanların köpekleri. Beyaz Türkler, hayvanlarınıza sahip çıkın. Belediyeleri, sahipsiz hayvanları sokaktan alacak adımları atmaya çağırıyorum” demişti. Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından bazı AKP’li belediyeler durumu fırsat bilip harekete geçti. Tehlike arz etmeyen, sahipsiz, küpeli, aşılı ve kayıtlı köpeklerin toplatılması ve öldürülmesi sosyal medyaya yansıyınca tepkiler büyüdü.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “İnsan yaşamını tehdit eden sahipsiz ve tehlike arz eden hayvanlarla ilgili önlemler” başlıklı genelgeyi 81 il valiliğine ve tüm belediyelere gönderdi.

Genelgenin rehabilitasyon hükmünü içeren 7. ve 8. maddelerini ucu açık ve suistimal edilebilir bulan hayvan hakları savuncuları eleştirilerini Cumhuriyet’ten Mehmet S. Aman’a anlattı.

  • “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu da bu genelgede bir garabet” diyen Hayvanlara Adalet Derneği Başkanı ve hukukçu Hülya Yalçın, genelgeyi şu sözlerle eleştirdi: “Uygulama yasal değil’ dediğimiz için genelge geldi. Belediyeleri sıkıştırmak, bu kanunsuzluğa ortak etmek için geldi. Ben bugüne kadar hiçbir hayvanın barınaklarda rehabilite olduğunu görmedim. Rehabilite etmek demek, aç bırakmak, ölüme bırakmak demektir. İktidar korkunç bir katliama girişti ve maalesef bu politikayı bir çocuk üzerinden götürüyorlar.”
  • “Kanunu genelge ile değiştirmeye çalışıyorlar. Kanun, kanuni düzenlemeyle değişir, genelgeyle değil” diyen İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezinin koordinatörlerinden Av. Yasemin Babayiğit, “Genelgeye göre aşı ya da kısırlaştırma gibi herhangi biri uygulanmazsa rehabilite edilmemiş sayılacak ve hiç bırakılmayacak. 8. madde ucu açık ve suiistimal edilebilir bir madde” dedi.
  • Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Başkan Yardımcısı Haydar Özkan, rehabilite tanımının netleştirilmesi gerektiğini söyledi. 8. madde tehlikesine dikkat çeken Özkan, “Belediye ekiplerinin götüreceğim deyip ormana atmadığını nereden bileceğiz, nasıl güveneceğiz? Barınaklarda zehirlenen, uyuşturucuyla uyutulan hayvanları biliyoruz. Bu işin sonu sürgün ve katliam” dedi.
  • Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi ise belediyelerin sokak hayvanlarına iş yükü gözüyle baktığını söyledi ve ekledi: “Bir fon ayrılmalı, veteriner hekimlerin, belediyelerin, odaların ve hayvanseverlerin olacağı bir kurul oluşturulmalı ve bu soruna çözüm bulunmalı. Avrupa’da sorun bu yöntemle çözüldü.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER