A3 Haber

Kazakistan’da protestolar karşısında hükümet istifa etti

Kazakistan’da protestolar karşısında hükümet istifa etti

Kazakistan’da protestolar karşısında hükümet istifa etti
Ocak 05
07:51 2022

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, hükümetin istifa kararını onayladı.

Sokak gösterileri ve protestoların yaşandığı Kazakistan’da, Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, yayınladığı kararnameyle hükümetin istifasına onay verdi. Bu doğrultuda, kabine üyelerinin yeni hükümet göreve başlayana kadar görevini sürdürmesi kararlaştırıldı. Kararnameye göre, Başbakan’ın yetkileri, geçici olarak Başbakan Yardımcısı Alihan Smayilov’a devredilecek. Ülkede hükümete, 25 Şubat 2019’dan bu yana Askar Mamin başkanlık ediyordu.

Almatı ve Mangıstav eyaletinde sokağa çıkma yasağı

Öte yandan Tokayev’in imzaladığı bir diğer kararnameyle, gösterilerin meydana geldiği Almatı kenti ve Mangıstav eyaletinde saat 23.00 ile 07.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak. İlan edilen olağanüstü hal süresince sözgelimi bölgelerde silah, mühimmat ve alkol satışı yasaklanacak ve toplu etkinlik yapılmasına izin verilmeyecek. Bununla birlikte araçların Almatı kentine giriş ve çıkışlarına da kısıtlama getirilecek. Kararnamede, belirtilen bölgelerde kamu düzeni ve özellikle önemli devlet kurumları ve stratejik tesislerinin korunmasının amaçlandığı belirtiliyor.

Ne olmuştu?

Dün Kazakistan’ın en büyük şehri Almatı’da eylemlere karşı çok sayıda çevik kuvvet görevlendirildi ve kitle kontrol aracı kent merkezine indirildi. AFP’nin aktardığına göre polis, yaklaşık 5 bin protestocu dağılmayı kabul etmeyince biber gazı ve şok bombaları kullandı. Kazakistan’da günün büyük bölümünde internet çalışmıyor ve mesajlaşma aplikasyonları engelliydi. Kazakistan’da Pazar günü LPG’deki fiyat kotası kaldırılmış ve daha sonra fiyatı iki katına çıkmıştı. Dün üç ayrı kentte protestolarla bağlantılı olarak 200’den fazla protestocunun gözaltına alındığını duyururken, 95 polis memurunun da yaralandığını bildirdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER