A3 Haber

Kazakistan’da son durum: 5 binden fazla gözaltı var

Kazakistan’da son durum: 5 binden fazla gözaltı var

Kazakistan’da son durum: 5 binden fazla gözaltı var
Ocak 09
10:50 2022

Elektrik zammına karşı başlayan protestoların şiddet olaylarına dönüştüğü, binlerce kişinin yaralandığı, hayatını kaybedenlerin olduğu, Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev’in çağrısı üzerine Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) barış güçlerini gönderdiği Kazakistan’daki duruma dair son bilgiler aktarıldı.

Kazakistan’da şiddet olaylarına dönüşen protestolarla ilgili açıklama yapan Devlet Başkanlığı, “Şu anda 125 cezai dava başlatıldı, 5 bin 800 kişi polis merkezlerine sevk edildi. Bu kişiler arasında yabancıların sayısı kayda değer. Ülkenin tüm bölgelerinde durum istikrara kavuştu, kontrol altına alındı, güvenlik güçleri daha önce ele geçirilen tüm idari binaları kurtardı” bilgilerini paylaştı.
Kazakistan Sağlık Bakanlığı da Almatı yakınlarında bir askeri biyoloji laboratuvarının silahlı kişilerce tarafından ele geçirildiği iddialarını yalanladı.

Sanayi Bakanlığı ise bugün itibarıyla ülkedeki önemli tüm yolların açıldığını, trafiğin de normal akşına döndüğünü duyurdu.

Bununla birlikte Almatı Havalimanı’nın da teknik açıdan faaliyete geçmek için hazır olduğu aktarıldı. Sivil Havacılık Komitesi’nin açıklamasına göre bugün Moskova, İstanbul, Kuveyt, Dubai, St. Petersburg, Taşkent ve Frankfurt’a olanlar da dahil 23 sefer iptal edildi. Gün içinde ülkeden 38 sefer gerçekleştirilecek, toplamda ise 29 uçuş iptal oldu.

İçişleri Bakanı Yerlan Turgumbayev de 800 kişinin Almatı Havalimanı’nı ele geçirmesi neticesinde 60 uçağın kalkışının, 56 uçağın inişinin iptal edildiğini; havalimanındaki tüm mağaza ve bilet satın alma noktalarının yağmalandığını söyledi.

İçişleri Bakanlığı: Güvenlik güçlerinden 16 kişi öldü

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre olaylar sırasında güvenlik güçleri arasından 16 kişi hayatını kaybetti, 1300’den fazla polis ve asker yaralandı. 400’den fazla araç zarar gördü, bunlardan 346’sı polis aracı. Sınırı geçip ülkeden ayrılmaya meye çalışan yaklaşık 300 kişi de yakalandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER