A3 Haber

Merkez Bankası’ndan Ocak’ta rekor döviz satışı

Merkez Bankası’ndan Ocak’ta rekor döviz satışı

Merkez Bankası’ndan Ocak’ta rekor döviz satışı
Şubat 07
11:15 2022

Merkez Bankası (TCMB) Ocak’ta BOTAŞ’a 4,15 milyar dolar döviz sattı. Böylelikle BOTAŞ’a döviz satışında rekor yenilendi.

Türkiye’nin artan doğalgaz talebi ve fiyatlardaki yükselişe bağlı olarak BOTAŞ’ın öngörülenden fazla döviz ihtiyacını TCMB’nin karşılamak zorunda kalmasının, bankanın rezervlerindeki yükselişi sınırlaması bekleniyordu.

Dünyada petrol ve doğalgaz fiyatlarında ciddi bir artış yaşanırken, BOTAŞ Türkiye’nin artan gaz talebini karşılamak için spot piyasadan ciddi miktarda LNG alıyor. Aynı zamanda yeni yapılacak doğalgaz kontratlarında alım fiyatlarının da artış göstermesi bekleniyor. Bu durumda BOTAŞ’ın öngörülenden fazla olan döviz ihtiyacı için ise TCMB rezervleri devreye giriyor.

TCMB Aralık 2014’ten bu yana BOTAŞ’a döviz satışı yapıyor. 2015-2020 arasında toplam döviz satışı 45 milyar doları bulmuştu. En yoğun satış ise 2015 yılında yapılmıştı. 2015’te MB, BOTAŞ’a 10,5 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi.

Merkez Bankası, aralık ayında BOTAŞ’a 3,4 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirmişti. Böylelikle 2021 yılı tamamında TCMB’nin BOTAŞ’a yaptığı döviz satışı 6,1 milyar dolara ulaşmıştı.

TCMB verilerine göre BOTAŞ’a ocak ayında 4,15 milyar dolar döviz satıldı. Bu rakam 2014’te başlayan döviz satışları süresince kaydedilen en yüksek aylık satış oldu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER