A3 Haber

YÖK Başkanı: Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil

YÖK Başkanı: Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil

YÖK Başkanı: Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil
Şubat 14
11:22 2022

YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversite sınavlarına girişte baraj puan uygulanmasını kaldırılmasına ilişkin olarak, “Temel amacımız daha fazla adayın tercih yapabilmesidir. Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil” dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) ilişkin, üniversiteye girişte TYT ve AYT baraj puanı uygulaması kaldırılırken, sınav süresi de uzatılmıştı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Erol Özvar, üniversite sınavında baraj puanı uygulamasının kaldırılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. “Temel amacımız daha fazla adayın tercih yapabilmesidir” diyen Özvar, “Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil” diye konuştu.

“Puan üstünlüğüne dayanan bir düzenleme”

Özvar, “Bu puan üstünlüğüne dayanan bir düzenleme. Dolayısıyla en yüksek puanı alabilen öğrenciler ancak programalara yerleşebilecek. Puanları tutmayanların kayıt yaptırma hakkı olmayacak. Tartışmayı bu çerçevede görmek lazım. Daha fazla öğrencinin aslında kontenjanlara ulaşılabilir olması lazım. Bu açıdan sistem aslında daha dinamik bir sürece girmiş oluyor” ifadelerini kulandı.

Karar tepki çekmişti

Eğitimcilerin skandal olarak nitelendirdiği barajsız üniversite kararı tepki çekmişti. Yükseköğrenim kalitesinin daha da düşeceğini belirten uzmanlar, kararı ‘seçim yatırımı’ ve ‘tehlikeli’ olarak yorumlamıştı. Öte yandan YÖK’ün 2018’de “Barajın düşürülmesi eğitim kalitesini olumsuz etkiliyor” değerlendirmesi yaptığı ortaya çıkmıştı.

YÖK’ün, “Yeni YÖK” iddiası kapsamında yaptığı çalışmada, “Eğitim-Öğretimde Kalite Hedefli Kararlar” başlığı altında özel bir bölüm yer almış, kalite hedefli kararlar kapsamında ilk sıraya, “Yükseköğretime Giriş Sisteminde Baraj Puanının Yükseltilmesi” konulmuştu. YÖK, yükseköğretime giriş puanlarının 2009 yılından 2018 yılına kadar üç kere düşürülmesini, “Girdi esaslı bir olumsuzluk oluşturuyor, eğitim kalitesini olumsuz yönde etkiliyor” ifadesiyle değerlendirmişti.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER